banner
ח"כ יואב קיש // צילום: פוטו מרסלו
ח"כ יואב קיש // צילום: פוטו מרסלו

ח"כ יואב קיש: "היזם חסר אונים מול ועדה דורסנית בעיריה"

"היזם בהתחדשות עירונית חסר אונים כאשר שהוא בא למאבק מול ועדה דורסנית ברשות המקומית", כך אמר קיש בכנס ארגון קבלני ת"א-יפו-בת ים

ח"כ יואב קיש יו"ר  ועדת הפנים והגנת הסביבה, דיבר על הקונפליקט בין היזם לרשויות מקומיות בהתחדשות העירונית, בכנס נדל"ן של ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב יפו בת ים, ואמר כי: "היזם בהתחדשות עירונית חסר אונים כאשר שהוא בא למאבק מול ועדה דורסנית ברשות המקומית".

קיש התייחס לשטחי ציבור בהתחדשות העירונית, ואמר כי: "קיים מחסור בשטחים ציבוריים ברשויות מקומיות רבות ולכן אנחנו רוצים לאפשר קומה ציבורית  ולכולם ברור שזה חייב להיות דרך התחדשות עירונית, במקום בוא החוק מאפשר הגדלה של הזכויות. אך זה מאוד בעייתי במכלול האינטרסים. הממשלה ניסתה לעשות את זה דרך חוק ההסדרים אבל זה היה פוגע בהצלחה של העניין כי היזם רק מפסיד דרך החוק והפרויקט הופך ללא כדאי עבורו. אך ורק בסיטואציה ששני הצדדים מרוויחים מהעניין הרשות המקומית והיזמים, זה יכול להצליח.

"אך ישנן שתי בעיות מרכזיות. הראשונה  נובעת מכך שהעירייה לא ראתה עצמה כדייר שווה בפרויקט ולא הסכימה שהיזם יכתיב לה את חוקי הבית המשותף כמו שהוא מכתיב על יתר הדיירים. אמרתי לרשויות המקומיות שכך זה לא יעבור והצלחתי לשכנע אותן בכך.

חוסר הסכמה לגבי השימושים יכול להרוג פרויקט
"נושא נוסף  הוא השימושים של הפרויקט", אמר קיש, "לדעתי זה הדבר שהכי מרתיע את היזם , יותר מהיטל ההשבחה. חוסר הסכמה לגבי השימושים יכול להרוג פרויקט והחשש של היזמים הוא כאמור קומה ציבורית בתוך בניין מגורים וכעת נציגי העיריות מכינים תכניות בהן יעשו הפרדה . כבר בתכנון המוקדם  תהיה על בניין שרובו מגורים הסתכלות אחרת בהקשר לקומה הציבורית. כלומר השימושים שיאושרו בבניין מגורים יהיו שונים מבניין בעל שימושים אחרים ומתכתבים עם מגורים. כמו גני ילדים, חניה ציבורית או בתי כנסת. הבעיות מתחילות כשדייר לא רוצה לגור בבניין כזה, למשל כשיש משרדי עירייה לקבלת קהל בבניין המגורים. לכן אמרתי שקווי ההנחיה באישור שימושים לקומה ציבורי בבניין מגורים יהיו ללא  קבלת קהל בבניין מגורים. מצד שני בבניינים שהם לשימוש משרדים הבעיה פחות מורכבת כאשר צורך החיים הוא ציבורי.

הדבר השלישי זה נושא הכסף – העירייה טענה שהיזם צריך לממן את עלויות הבניה  גם על הקומה הציבורית ויזם עשוי להיות במלכודת כי הרשות מפקחת לו על המבנה , נותנת לו היתר וגם נותנת לו היתר בבניין הבא ולכן הוא חייב לשמור מצד שני על יחסים עמה ולא יכול לסרב למרות שלכאורה זה לא נראה הוגן".

על המסלול הירוק, הוא אמר: "אחרי שהכניסו את השיטה המכוונת  בה ניתן להגיש בקשות להיתרים , אנחנו  בשלב של ניסיון להפיק לקחים ולשפר. יש שני דברים שאני חושב שנכון יהיה לקדם. אין ספק קשה מאוד למצות את המסלול הירוק כי אין בו הקלות ואי אפשר למקסם את הפרויקט במסלול זה. ביקשתי להכניס למסלול הירוק הקלות כמו שבס ושבס כחלון  וכעת ניתן לקדם יותר פרויקטים במסלול זה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות