banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

האם משבר הקורונה יהיה הקש האחרון שישבור את דור ה-Y מלרכוש דירה?

צעירי דור ה-Y היו מבין נפגעי הקורונה שאולי פספסו את ההזדמנות לצבור את ההון הנדרש לרכישת דירה. כל התרחישים לגורלו, הצפי לשינויים במחירי השוק והאם ענף הנדל"ן יצליח לעמוד בקצב הבנייה הנדרש בכדי לאכלס את דור העתיד? בכירים בענף עם כל התשובות

תמונה: אילוסטרציה // depositphotos

המשבר במחירי הדירות לא התחיל עם בוא הקורונה. מזה למעלה מעשור שענף הדיור הישראלי מתמודד עם עליית מחירים מתמדת. שיאים נשברו שוב ושוב במהלך השנים האחרונות, החלום לקניית דירה עבור אנשים צעירים הלך והתרחק. 

עבור בני דור הY רכישת דירה בישראל של שנת 2020 מהווה אתגר גדול וכמעט בלתי אפשרי למימוש. לא מעט צעירות וצעירים בסוף שנות ה-20 לחייהם איבדו את התקווה כי יוכלו לקנות את דירת חלומותיהם בעתיד הנראה לעין.

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ברבעון האחרון חלה עלייה של כמעט 2% במחירי הדירות. נתון זה לא מהווה בשורה מעודדת עבור האוכלוסייה הצעירה. על פניו נראה כי משבר הקורונה לא הוביל לבלימה או ירידה במחירי הדירות. יש לזכור כי במהלך גל הקורונה בישראל, עלה אחוז האבטלה בשיעור של פחות מ4% אל 25%. רבים מן המובטלים החדשים הינם צעירים אשר עבדו בענף ההסעדה והבילוי, אשר ספג מכה קשה וטרם ידוע כמה מתוך כלל המועסקים בו יחזרו לעבודה מלאה.

"יש קיפאון בשוק הנדל"ן. אנחנו רואים את זה גם בשוק בארצות הברית. המוכרים לא יכולים להשלים עם העובדה שמחירי הנדל"ן צרכים לרדת. הקונים מצפים לראות את המחירים יורדים, כמות העסקות נמוכות בהשוואה לחודשים שקדמו למשבר", מסביר יריב פז, מרצה נדל"ן במכללת bdo והבעלים של פז גרופ – חברה להשקעות נדל"ן בישראל וארה"ב. לדבריו האירועים האחרונים תרמו עוד יותר להרחקת היעד הנכסף של רכישת דירה עבור בני דור ה-Y.

"לצערנו באמת חלום הדירה של בני 35 ומטה הולך ומתרחק. אם נסתכל על האבטלה שנעמדה על 26%, חלקים גדולים ממנה מורכבים מבני מהגילאים של דור הY: המלצרים בבתי הקפה והמוכרים בחנויות, אלה המובטלים העיקריים. חלק גדול מהם הוצא לחל"ת בלי תאריך חזרה. אם פעם היה לוקח קרוב ל15 שנה לקנות דירה, היום זה הרבה יותר". 

לדבריו של פז קיים גם צד שני למשבר אשר יכול להביא לנקודת אור דווקא בשוק הדירות השכורות של תל אביב אשר התאפיין במחירים גבוהים מאוד, זאת מאחר והעלייה באחוזי האבטלה הביאה למצב שבו פחות אנשים יהיו מסוגלים לשלם אותם.  "גם תל אביב ירדה מהכוח. לפני המשבר בעלי הדירות בתל אביב הרגישו מאוד חזקים. אני ראיתי ירידות מחירים בשכירות בתל אביב וזו השפעה ישירה של אפקט הקורונה. המשבר הזה פגע כלכלית בכולם, כולל בהם. יש יותר אבטלה וגם כאלה שחזרו לעבוד הלכו אחורה. המחירים של הדירות היו מאוד גבוהים ואם פעם היית מוכן לשלם 10,000 שקל לדירה בתל אביב, כיום אתה פחות יכול לאפשר לעצמך", הוא אומר. 

האם זה אומר שבועת הנדל"ן בתל אביב תתפוצץ?
"יכול להיות שכן ויכול להיות שלא. יכול להיות שהרבה אנשים יעלו לארץ וירצו לגור בתל אביב. במידה ולא אני חושב שמחירי הנדל"ן צפויים לרדת."

ירושה הוא שם המשחק

ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר, רואה במשבר הקורונה עוד מסמר בארון המתים של החלום לרכוש דירה בישראל במחירים סבירים. "לצערי ההתפרצות הבאה תהיה של מחירי הדירות", הוא אומר, "אנחנו נמצאים ב15.5% של ירידה בכמות הדירות המוצעות למכירה. זה קרב אבוד לצערי כי כל עוד נולדים בישראל 200 אלף תינוקות ומתים 50 אלף אנשים ורק בונים 47 אלף דירות, זה קרב אבוד. לכן המחירים כל הזמן עולים.

"אנחנו רואים כרגע בכל האתרים שלנו התעוררת בהיקף העסקאות עם עליית מחירים. החודשיים האחרונים הביאו לדיכאון. בגלל שאנחנו עם שמתורגל במצבי חירום ההתאוששות תהיה מהירה באתרי הבנייה. אם  מסתכלים על נתוני הלמ"ס יש עלייה של 8% ברבעון האחרון. אנחנו לפני גל של התייקרות".

ניר שמול, מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית // יח"צ
ניר שמול, מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית // יח"צ

שמול מצביע על כך שאלו מקרב הצעירים שמצליחים להסתדר ומגיעים לדירה, נשענים למעשה על תמיכה של ההורים וירושות משפחתיות מן הדורות הקודמים. "יש מושג של ירושות. לא מעט אנשים הולכים לעולמם עם נכס ששווה הרבה כסף. ואז מה קורה? הילדים קונים בזה נדל"ן לילדים שלהם. דור הY נשען על ההורים". 

לדבריו אחד הפתרונות הטובים להגדלת היקף היצע הדירות בישראל, מה שיקרב את בני דור הY אל הגשמת החלום להשיג דירה, הוא ביצוע מיזמים של התחדשות עירונית בתוך הערים הבנויות. "אנחנו צריכים להגיע לסדר גודל של 100 אלף דירות בשנה ולאחר מכן להישאר על 60 -80 אלף. הפתרון עבור זה הוא התחדשות עירונית עם בנייה של דירות קטנות בשילוב של מערכת הסעת המונים".

האם הפתרון הוא בהשקעות?
עומרי גלילי מנכ"ל ושותף בחברת yg השקעות, טוען כי דווקא הישועה עבור בני דור הY תגיע מכיוונן של השקעות בנכסי נדל"ן. "אני חושב שהיום הדור יותר מפוקח בגלל שיש אינפורמציה רבה ברשת אנשים חושבים שלקנות נכס זו טעות פיננסית אבל הדור הצעיר יותר מפקוח והוא מבין שמעבודה לבד הוא לא יצליח להגיע לדירה. הוא מבין שלהשקיע בדירה זה כדאי".

עומרי גלילי // צילום: אריאל שי
עומרי גלילי // צילום: אריאל שי

רבים מהם מתקשים לרכוש דירה, אז איך השקעה בנדל"ן באה בחשבון?
"להגיע להון התחלתי של 250 אלף זה דבר ישים לצעירים. את הדירה הראשונה שלי קניתי ב-950 אלף שקל, ומכרתי אותה אחרי פחות מחצי שנה במיליון מאתיים."

לדבריו, בגלל שמחירי הנד"לן ממשיכים לעלות, ניתן להשקיע בנכסי נדל"ן בפריפריה אשר עלותם הכוללת נמוכה מזו של נכסים במרכז הארץ, ולאחר מספר שנים למכור אותם לאחר שערכם עלה, ובכך לקרב יותר את הסיכוי לרכישת דירה למגורים. 

"אם זוג צעיר מגיע עם הון עצמי סביב ה250 אלף שקל, הוא יכול לקנות דירת יד שניה. בחור צעיר שרוכש דירה בקריית שמונה בחצי מיליון שקל, צריך לצבור מאה אלף שקל הון עצמי- דבר שאפשר לעשות בשלוש שנים של עבודה". 

"הנדל"ן זז יותר משוק ההון", טוען גלילי, "לא רואים זאת בטווח הקצר. השפעות נראות בטווחים ארוכים יותר מזה של משבר הקורונה. הייתי אומר לבני דור הY שילכו לקנות נדל"ן עכשיו. לכו לעשות משא ומתן ותבינו את מחיר השוק ותעשו עסקאות. כל הנתונים מראים שמחירי הנדל"ן הולכים לעלות".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות