banner

למה דיירים מתנגדים להתחדשות עירונית? "כי לא מבינים אותם"

אייל לוטטי, מארגן ומנהל התחדשות עירונית, התמודד עם אזעקות ונפילות טילים במתחמים: "האם חדר המדרגות זה מה שיציל אותם?"

אייל לוטטי, בעלים חברת "פאזל" ניהול וארגון מתחמי התחדשות עירונית, התמודד עם נפילות טילים במתחמי התחדשות עירונית שהוא מארגן והבין ללב בעלי הדירות, כמי שחווה את המלחמה על בשרו. באולפן הפתוח של "מגדילים" הוא מסביר שהיום, יותר מתמיד, חשוב להקשיב לאנשים, לחרדות ולחששות. הסיבה שדיירים מתנגדים, הוא אומר, היא כי לא ממבינים אותם.  

לוטטי, המתגורר עם משפחתו ליד העיר נתיבות, התעורר ליום הטבח של ה-7.10 לאחר שביתו שמעה התחרשות חריגה. "הבנו שקורה משהו חריג, אנחנו לא מתרגשים מאזעקות, החלק הקשה היה הפחד מכל החדירות. אנחנו חיים בעוטף קרוב לעשרים שנה ורגילים לפחד מטילים אבל לא ממחבלים", מספר לוטטי. לשאלה איך מתאוששים וחוזרים לעשייה, הוא משיב: "זה לקח זמן, במשך שבוע אשתי עמדה ליד החלון, כדי לוודא שאין מחבלים במושב". עם זאת, הוא מסביר שההמתנה בבית לא תורמת דבר: "התחלתי לחשוב איך אנחנו פונים עכשיו לדיירים. התחלתי לגשש ופשוט להרים טלפונים לחברי נציגות הדיירים במתחמים, ללמוד מה התחושות שלהם". 

באיזה מצב מצאת את בעלי הדירות?
"היה המון פחד ועם זאת, רצו רצון לקדם את הפרויקטים, כי בסוף אנשים רוצים ממ"ד (מרחב מוגן דירתי). היו לנו שני מתחמים עם נפילות טילים, המלחמה היתה מאוד מוחשית עבור בעלי הדירות הישנות. למשל, באחד הפרויקטים שאנחנו מלווים בשכונת קריית משה בעיר רחובות, היינו לקראת כנס חתימות, ותפסה אותנו אזעקה. אני רואה את כולם רצים לחדר מדרגות, ושואל את עצמי אם זה מה שיציל אותם. התקופה מכניסה אנשים לפרופורציה, הם כבר פתוחים לשמוע יותר על קידום הפרויקטים ומבינים את הצורך בממ"ד. ועדיין, צריך מישהו שיניע את התהליך וכאן נכנסות החברות המארגנות". 

מה היתרון שלך כמארגן בימים מלחמה?
"מארגן חווה את השטח, את האנשים, עובר בית בית, לומד להכיר את הצרכים של הקהל המבוגר, את האנשים עם הצרכים המיוחדים. אנחנו בונים מערכות יחסים. 

"יש מספר מתחמים שאנחנו מובילים מאפס, מרמת מיפוי השטח ואיסוף טלפונים ויש לא מעט עסקאות של חברות יזמיות שפונות אלי לנהל להם את המתחמים".

טיפים לנציגויות וליזמים?
"להכיר את האנשים, להבין ממה הם חוששים. הרבה פעמים אף אחד לא מבין מאיפה נוצרה ההתנגדות, ואני מדבר על הנורמה, לא על כאלו שחושבים שמגיע להם יותר. צריך לתת לאנשים את הזמן שלהם. הכל מתחיל מאנשים. 

"מעבר להכל, התחדשות עירונית היא נושא חברתי וצריך לייצר מערכות יחסים, שאנשים ירצו את התהליך ויידעו שהוא קורה ושלא מדובר בעוד חלום שמוכרים להם". 

מה היית מאחל ליום שאחרי המלחמה?
"אני מאחל שבע"ה יהיה לנו קצת נחת ושקט, ושהרשויות יתעוררו ויתחילו לדלג על כל החסמים". 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות