banner

"המדינה צריכה לייצר תמריץ של מאה אלף ₪ לרשות מקומית על כל דירה שתאושר"

שוק הנדל"ן בישראל נמצא בשנה האחרונה בצומת דרכים חשוב וגורלי ועתידו צפוי להשליך על המשק הישראלי כולו. אדריכל רוני תימור שותף ובעלים במשרד "תימור שוורץ אדריכלים" מתייחס למצב המורכב ומספק פתרונות: "הגיע הזמן לייצר תוכנית אסטרטגית אחת שתביא אותנו לדרך הנכונה"

ענף הנדל"ן בישראל נמצא בשנה האחרונה בצומת דרכים משמעותית: הריביות עולות, מחירי הדירות לא ממש יורדים והיתרי הבנייה מוחזקים בצוואר בקבוק ולא עונים על קצב הביקושים האדיר בעיקר במרכז הארץ. אדריכל רוני תימור שותף ובעלים במשרד "תימור שוורץ אדריכלים" מתייחס למצב המורכב ומספק פתרונות: "היום נוצר מצב של ואקום במשילות של מדינת ישראל כתוצאה מזה שאין לנו ממשלה כבר תקופה מאוד ארוכה ואני מדבר גם על ממשלת המעבר. כל הגופים הבירוקרטיים כמו רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) כמו מנהל התכנון כמו בנק ישראל נכנסים לתוך הוואקום הזה ובעצם מייצרים או מכתיבים סוג של מדיניות שהורגת את ענף הבנייה ואת השוק הישראלי בפרט".

תימור סבור כי חוסר היציבות השלטוני שמורגש בעיקר בשנים האחרונות נותן את אותותיו בשוק הנדל"ן: "יש לנו הרבה ממשלות בעשר השנים האחרונות – הרבה שרי פנים, כלכלה, אוצר ושיכון ובינוי ואין יד אחת שמכוונת ובגלל זה הרצון להגיע לתוצאות מיידיות והרצון להוכיח ולהגיד 'הייתי שר מצוין, הבאתי תוצאות ושיטה חדשה שעבדה' מייצר חוסר רציפות תכנונית. כשאתה מתכנן וכל הזמן משנים לך את תוכניות העבודה אין לך שום יכולת להסתכל על זה בצורה אסטרטגית ורחבה. מה שצריך לקרות זה שיהיה שר לתשתיות לאומיות כמו שהיה בתקופתו של אריאל שרון שיהיה אחראי על האסטרטגיה וייצר תוכנית שתעבוד לאורך זמן. לא שכל משרד או כל ארגון בירוקרטי קטן או עיר תתווה דרך משלה שתהיה לנו דרך אחת ברורה. כרגע אנחנו רואים מצב בו הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות אבל הכוונות הטובות האלו לא מספיקות, הן פלסטר שנועד לפתור בכל פעם בעיה זמנית ולא בעיה אסטרטגית אחת".

מה עושים מול הרצון להגדיל את כמות הדירות ברשויות המקומיות אל מול חוסר היכולת של אותן רשויות לעמוד בעומסים הן מבחינה כלכלית והן מבחינת כוח אדם? רוני תימור מציע תמריץ מיוחד: "בשיחות שלי עם כמה מהנדסי עיר הפתרון מאוד ברור – המדינה צריכה לייצר תמריץ: כל דירה שתאושר תוך 12 חודש הרשות תקבל מאה אלף ₪ עבור הדירה. אנחנו מדברים קודם כל על המרכז ונרחיב את זה לפריפריה בהמשך. ברגע שהעירייה תאשר עשרות ומאות יחידות בשנה ותקבל תקצוב לזה לכוח אדם לתשתיות לבתי ספר לגני ילדים אפשר יהיה לספק תוך 12 חודש דירות. יש 220,000 יחידות תקועות במוסדות הרישוי אם עיריות היו יודעות שיש להן תקצוב לסיפור הזה זה היה משתחרר מיד היינו רואים סוג של רווחה והעלאה של ההיצע. ענף הנדל"ן הוא חסם מאוד רציני בגדילה של מדינת ישראל עובדה שמטפלים בו כבר עשר שנים בכל מיני תוכניות. הגיע הזמן לייצר תוכנית אסטרטגית אחת שתביא אותנו לדרך הנכונה".

ומה לגבי התחדשות עירונית? העתיד על פי תימור, נראה כך: "אנחנו רואים את חולון שבנתה את תוכנית האב ח619 שמגדירה את כל חולון ומראה את ההתפתחות שלה. כרגע היא עובדת על תוכנית נוספת שנקראת חולון 2040 שמדברת גם על עלייה לגובה לעשרים ושלושים קומות בצירים הראשיים שלה. 

אנחנו רואים את ת"א 5000, התוכניות הבאות בתור זו ראייה אסטרטגית אבל היא לא מספיקה כי הערים בארץ קטנות. אנחנו צריכים לייצר תוכנית אב מטרופולינית לכל המטרופולין שלא נעבור כל שני מטר ונראה תוכנית שונה. בסופו של דבר אנחנו לא נראה ערים בודדות, נראה מנהלת מטרופולין ראשית וגם התכנון יהיה בצורה אסטרטגית לכל הערים".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות