banner
עו"ד ושמאי מקרקעין אוהד מרציאנו // מתוך אוסף פרטי | Depositphotos
עו"ד ושמאי מקרקעין אוהד מרציאנו // מתוך אוסף פרטי | Depositphotos

כיצד ישפיע ה- AI על עבודת שמאי המקרקעין ?

אך האם בטווח הזמן הקרוב ניתן יהיה לאמוד את שווי הנכס שבבעלותכם באמצעות שאלה פשוטה ב- ChatGPT?

עו"ד ושמאי מקרקעין אוהד מרציאנו 30.04.2024

כבר בעת הזו, ניתן להבחין בהשפעת הטכנולוגיה על דרך אומדן שווי נכסי נדל"ן. הקדמה והתפתחות הטכנולוגיה, הביאו עמם כלי עזר משמעותיים המקלים באופן מהותי על עבודת השמאי. אך האם בטווח הזמן הקרוב ניתן יהיה למשל לאמוד את שווי הנכס שבבעלותכם באמצעות שאלה פשוטה ב- ChatGPT למשל?

בשנה האחרונה, החלה רשות מקרקעי ישראל לעשות שימוש בעסקאות להקניית בעלות עד דונם בנכסי מגורים בבינה מלאכותית לצורך קביעת ערכי קרקע, ומגדירה את ההליך כ- "ערך קרקע ממוכן מבוסס "AI. כך שבעסקאות הנ"ל מערכת ממוחשבת מבוססת בינה מלאכותית קובעת את מחיר קרקע שממנו נגזר התשלום לרמ"י.

כך, בעת האחרונה וביתר שאת, אנו עדים למגמת התפתחות תחום הבינה המלאכותית והשפעתה על עבודת שמאי המקרקעין. אך האם באמת כלי טכנולוגי מסוגל להחליף בעתיד הקרוב את הצורך בשמאי מקרקעין אנושי?

נכון להיום קשה לחזות במדויק את השפעת ה-AI, אך כלי טכנולוגי, מפותח ככל שיהיה, מבוסס בעיקרו על צבר נתונים גולמיים מוזנים מראש, כמו למשל דיווח עסקאות מכר של דירות מאתר רשות המיסים ואיסוף נתונים על פי המפורט בדיווח שביצע עורך הדין במסגרת עסקת המכר, כך שמספיקה טעות קטנה או חוסר דיוק קל בשטח הדירה או בשטח ההצמדות ללא בחינה ואימות מול תשריט היתר הבניה, והמערכת הטכנולוגית תביא לתוצאה שגויה שעלולה להביא להטעיה וזאת כתוצאה מהסתמכות יתר על נתונים מוזנים. 

למעשה, לפחות בשלב זה, בינה מלאכותית אינה יכולה להתייחס לכל הפרמטרים המורכבים והמגוונים אליהם מתייחס שמאי מקרקעין אנושי בעת הערכת שווי מקרקעין. על אף התפתחות הטכנולוגיה בעת האחרונה, לא ניתן להחליף את האינטואיציה והחכמה האנושית ואת הערך המוסף הדינמי שמביא עמו שמאי המקרקעין האנושי.

גם אם האלגוריתם ילך וישתכלל, ספק רב אם יידע בכלל להביא בחשבון פרמטרים נוספים מורכבים יותר המאפיינים את נכסי הנדל"ן בישראל, כל נכס עם זכויותיו, מגרעותיו ומוגבלויותיו, אין ספור דוגמאות וקצרה היריעה מלפרט.  בינה מלאכותית, מתוחכמת ככל שתהיה, יכולה בשלב זה להעריך שווי למשל של קרקע ריקה, ללא מורכבות משמעותית, כאשר מאפייני ונתוני העסקה חוזרים בצורה קבועה על עצמם, ללא שינויים מהותיים, וכפי שלמעשה רמ"י החלה לעשות, במקביל לבחינה מדגמית של ערך הקרקע הממוכן המתקבל ע"י המערכת המבוססת בינה מלאכותית. 

לסיכום, כאשר צריך להביא בחשבון מכלול של נתונים מורכבים, בהם מתאפיין שוק הנדל"ן הישראלי, יש לבחון היטב כל מקרה לגופו ושימוש בבינה מלאכותית לפחות בשלב זה נראה כלא פרקטי. אין תחליף לעבודתו של שמאי המקרקעין האנושי, אולם האידיאל הוא ביצוע אינטגרציה בין השמאי לבין הטכנולוגיה, כך שהטכנולוגיה תהווה כלי עזר לייעול, דיוק וקיצור לוחות הזמנים לטיפול בכל הערכת שווי מקרקעין, אך לא להסתמכות מוחלטת עליה. 

*הכותב הינו עו"ד ושמאי מקרקעין אוהד מרציאנו, ממשרד ויינברגר ברטנטל, המייצג יזמים רבים בתחום היטלי ההשבחה
*הכתוב לעיל מהווה תיאור והמחשה כללית בלבד ובלתי מחייבת, אין לראות באמור לעיל כיעוץ או תחליף ליעוץ מקצועי.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות