banner
שר האוצר // צילום: דוברות משרד האוצר
שר האוצר // צילום: דוברות משרד האוצר

משרד האוצר: "הארנונה היא הסיבה המרכזית למשבר הדיור ולעליית מחירי הדיור"

האוצר מציע בחוק ההסדרים להקים קרן שבראשה יעמוד נציג השלטון המקומי, אשר תקצה מענקים שנתיים קבועים לרשויות עבור כל היתר בנייה, כאשר הכסף יגיע מהעלאת הארנונה לעסקים. גם הכוח התכנוני עובר לרשויות

משרד האוצר הפיץ להערות הציבור את טיוטת התכנית הכלכלית – חוק ההסדרים, שתאושר יחד עם תקציב המדינה לשנים 2023 ו-2024, זאת לקראת אישור התקציב והתכנית הכלכלית בממשלה בשבוע הבא (23.2). 

בין היתר, החוק החדש עוסק בהעלאת הרווח היזמי, אישור מתחמים ללא צורך בהסכמת הרשות המקומית, הוספת צמודי קרקע לתהליכי התחדשות ועידוד פרויקטים להשכרה ארוכת טווח – כפי שפורסם במדריך המלא לטיוטת חוק ההסדרים לשנים 2023-2024.

על פי הדיווח שהוציא היום משרד האוצר, בין היתר, בכל הנוגע לתחום הדיור, מוצעת תכנית לקיצור תהליכי התכנון והרישוי לבנייה, שמירה על קצב התחלות הבניה, חיזוק שוק השכירות ארוכת הטווח ומתן תמריצים חיוביים לשלטון המקומי לתעדף פרויקטי דיור. "מגדילים" מביא לכם את תקציר הצעת החוק בתחום הדיור והפיתוח, כפי שנמסר על ידי המשרד: 

הכוח עובר לשלטון המקומי – על חשבון בעלי העסקים
"מבנה הארנונה הינו סיבה מרכזית למשבר הדיור ולעליית מחירי הדיור. הפער בין תעריף הארנונה למגורים לבין תעריף הארנונה העסקית מקשה על הממשלה ועל השלטון המקומי להגדיל את היצע הדיור בהתאם לצרכי המשק ומגדיל פערים כלכליים בין רשויות מקומיות. לצורך הגדלה משמעותית של היצע הדיור, ובדומה למנגנונים שיושמו בהצלחה במדינות מפותחות נוספות, מוצע להקים קרן לתמרוץ דיור שבראשה יעמוד נציג השלטון המקומי. 

"הקרן תקצה לרשויות מענקים שנתיים קבועים עבור כל היתר בנייה שיוציאו הרשויות באופן שיאפשר להן לשפר את השירותים העירוניים לתושבים. הכנסות הקרן יגיעו מגידול בארנונה העסקית ברשויות המקומיות בשיעור מדורג בהתאם לאיתנותן הכלכלית ומתקציב מדינה משלים בשנים הראשונות. הצעד יגביר באופן משמעותי את התמריצים של הרשויות המקומיות להגדיל את היצע הדיור בתחומן וכן יסייע בצמצום פערים כלכליים בין רשויות מקומיות עתירות ארנונה עסקית לבין רשויות מקומיות בעלות הכנסה נמוכה יותר. כמהלך משלים תינתן אפשרות מוגבלת לראשי ערים לבצע שינויים קלים בארנונה ללא אישור השרים ויתוקנו מספר סיווגים ראשיים בעיקר בתחום התשתיות וההייטק שייצרו ודאות בגבייה בתחום התשתיות ולגבייה מדויקת בגין תעשיית ההייטק (אבחנה בין מפעל למשרד). כן תותר גביית ארנונה מלונאות מ-Airbnb בדירות שיושכרו מעל 90 יום בשנה". 

העברת סמכויות מהוועדות המחוזיות לוועדות המקומיות
"כיום חלק ניכר מתכניות הדיור המקודמות בוועדות המחוזיות כוללות כמות שולית של יחידות דיור. כך לדוגמה, בשנת 2022, 70% מתכניות המגורים שאושרו במחוזיות כללו פחות מ-30 יח"ד, והביאו ל-2% בלבד מיח"ד המאושרות בוועדות המחוזיות. בכדי למקד את פעילות הוועדות המחוזיות שיעסקו רק בתכניות משמעותיות, מוצע לבזר לוועדות המקומיות את סמכות התכנון לתכניות בהיקף מצומצם של יח"ד ללא התניות, תוך חיזוק הפיקוח והבקרה".

רפורמה בשוק השכירות
"רפורמה רחבה לשיפור מוצר השכירות ולחיזוק שוק השכירות בישראל. קידום מספר צעדים שמטרתם לחזק את מעמד השכירות כמוצר אלטרנטיבי בערך שווה למוצר הדירה לרכישה, ובמוקד באמצעות חיזוק שכירות לטווח ארוך. קביעת ייעוד תכנון לשכירות כך שיחוזק מוצר השכירות לטווח ארוך ויתאפשר קידום של מתחמים מוטי שכירות הכוללים הרחבת זכויות בנייה, ציפוף מיטבי וניצול יעיל של שטחים ציבוריים ושטחים משותפים. עידוד שכירות מוסדית ארוכת טווח באמצעות הקלה של תנאי הכניסה לפרויקטים בתחום והרחבת ההטבות לשכירות ארוכת טווח. בשותפות עם משרד המשפטים, הקמת צוות בתחום ניהול הבית המשותף שיתמקד בהפחתת עלויות ניהול הבית המשותף, הבטחת תפקודן של מערכות, בחינת הגופים העוסקים בתפעול וניהול בתים משותפים ועוד".

חוק תשתיות לאומיות
"משכי הזמן להקמת תשתיות בישראל הם ארוכים בהשוואה לעולם ומובילים לנזק כלכלי משמעותי ופגיעה בציבור. מטרתו של חוק תשתיות לאומיות היא להסיר את חסמי הבירוקרטיה והרגולציה המקשים על הקמת פרויקטי תשתית במטרה לקצר את לוחות הזמנים ובכך להביא להפחתת הגודש בכבישים, הבטחה לאספקת חשמל, קידום פרויקטי אנרגיה מתחדשת ופרויקטי תשתית רבים נוספים".

הקמת רשויות מטרופוליניות לניהול התחבורה
"הפעלת התחבורה הציבורית באמצעות רשות מטרופולינית הינה המודל הנפוץ ביותר בקרב מטרופולינים במדינות ה-OECD. כיום, ניהול התחבורה נעשה באופן ריכוזי ברמה הארצית, והוא אינו מיטבי מכיוון שהוא נאלץ להתמודד עם מגוון גדול מדיי של אתגרים ברזולוציה גבוהה. מוצע לכונן רובד נוסף בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי בארבעת המטרופוליניים בישראל שינהל את התנועה ברמה המרחבית. הרשות תוביל תכנון אסטרטגי, תפעיל תחבורה ציבורית ותבצע תשתיות נדרשות". 

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', מסר כי: "התוכנית הכלכלית שאנחנו מביאים היום לציבור היא בשורה גדולה לאזרחי ישראל. התוכניות שהבאנו יזניקו בע״ה את מדינת ישראל קדימה ויחזקו את כלכלת ישראל ואת אזרחי ישראל. מה שעומד לנגד עינינו זה יוקר מחיה שמורגש אצל כל אזרח בישראל, והרפורמות שאנחנו מציגים יאפשרו פישוט הרגולציה, הסרת חסמים והחלשת המונופולים וכל אלו יתורגמו להקלה בנטל של יוקר המחיה של אזרחי ישראל. אני מבקש להודות לכל אחד ואחת מאנשי המקצוע במשרד האוצר שעבדו מסביב לשעון כדי להכין את הרפורמות האלה. אני מאמין גדול בכלכלה הישראלית והיום אנחנו עושים בעזרת השם עוד צעד בכיוון הנכון".

הממונה על התקציבים, יוגב גרדוס, מסר כי: "התכנית הכלכלית שאנו מפרסמים היום ותובא לאישור הממשלה בשבוע הבא נועדה לקדם את יעד המדיניות המרכזי של משרד האוצר – להעלות את רמת החיים של אזרחי ישראל. התכנית כוללת שורה ארוכה של צעדים מבניים שיתרמו לצמיחת המשק ויסייעו לחזק את יסודות הכלכלה הישראלית. התכנית הכלכלית חשובה במיוחד בתקופה של חוסר ודאות בכלכלה העולמית, ויחד עם תקציב אחראי היא תבטיח שכלכלת ישראל תוכל להתחזק ולצמוח. תודה לעובדי האוצר ולאנשי הייעוץ המשפטי לממשלה שעבדו על התכנית לילות כימים".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות