banner
השר ליצמן // צילום: חורחה נובומינסקי
השר ליצמן // צילום: חורחה נובומינסקי

משרד הבינוי והשיכון: יוזמים תיקון חקיקה שיבטל בטוחה מסוג הערות אזהרה לתמ"א 38

מדובר בחקיקה שהמשרד מקדם לעקבות החלטה של בית המשפט העליון בנושא. משרד הבינוי והשיכון: " הוחלט להביא  לתיקון חקיקה כך שמוכרי דירות בפרויקטים מסוג תמ"א 38/1 (חיזוק והוספה) לא יוכלו לספק בטוחה מסוג הערת אזהרה"

רעידת אדמה בתמ"א 38. לאור פסיקה שהתקבלה השבוע בבית המשפט העליון, משרד הבינוי והשיכון הודיע כי בכוונתו ליזום תיקון לחוק המכר כך שתבוטל הערת אזהרה בתמ"א 38/1 (תמ"א במסלול של חיזוק בניין ישן ותוספת קומות ודירות חדשות).

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי: "במהלך השנה האחרונה פעל משרד הבינוי במספר אפיקים שונים בקשר לפסיקה זו במחוזי. מבדיקה שנעשתה במשרד הבינוי והשיכון עולה כי כ-14% מהדירות החדשות בישראל הינן במסלול בטוחה של הערת אזהרה, רובן במסגרת תמ"א 38/1 (חיזוק והוספה). בשל הפסיקה שנתן אתמול בית המשפט העליון, ובהתאם להמלצת הגורמים המקצועיים במשרד הבינוי, הוחלט להביא  לתיקון חקיקה כך שמוכרי דירות בפרויקטים מסוג תמ"א 38/1 (חיזוק והוספה) לא יוכלו לספק בטוחה מסוג הערת אזהרה".

נזכיר כי בנובמבר 2019 פרסם הממונה על חוק המכר, עמית גריידי, הבהרה לציבור רוכשי הדירות בדבר אופן השימוש בהערות אזהרה והסיכונים שעלו אגב הפסיקה שהתקבלה ונגעה לנושא. במקביל, הוצגה עמדת המדינה בבית המשפט העליון. הדבר נעשה באמצעות נציג כונס הנכסים הרשמי ולאחר תיאום עם ממונה חוק המכר ומשרד היועץ המשפטי לממשלה. "העמדה ביקשה לקבוע כי רוכשי הדירות להם בוטלו הערות האזהרה יהיו, לכל הפחות, נושים מובטחים. לצערנו, בית המשפט לא קיבל עמדה זו והשאיר את הנושא לשיקול דעתו של המפרק", כך נמסר ממשרד הבינוי והשיכון, "נציין  כי בטוחה מסוג הערת אזהרה הינה בטוחה לגיטימית בעולם הנדל"ן כך שמוכר המספק לרוכש דירה בטוחה זו עומד בהוראות חוק המכר".

שר הבינוי והשיכון, יעקב ליצמן, התייחס לסוגייה ומסר: "חוק המכר נועד לסייע לשמור על בטחונות כלכליים של רוכשי הציבור בישראל. תיקון החקיקה יהווה צעד נוסף למען רוכשי הדירות. נמשיך לפעול על מנת לסייע". מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יאיר פינס, הוסיף לדברי השר: "תיקון החקיקה יסייע לחזק את השמירה על זכויות הרוכשים ויהווה צעד נוסף בחקיקה שנועדה לבטח את כספי הציבור ולמזער פגיעות כלכליות בתחום הנדלן ככל הניתן".

ננה חן // צילום: אורן גולן
ננה חן // צילום: אורן גולן

בענף הנדל"ן, הדעות חלוקות לגבי הנושא. ננה חן, מנכ"לית ראדקו התחדשות עירונית מקבוצת רפאלי, אמרה היום: "השימוש בהערת אזהרה ותשלום כנגד התקדמות בניה מהווה מזה זמן רב בטוחה בעייתית ובשל כך החברות המבוססות והמקצועיות לא נהגו להשתמש בבטוחה זו אשר באה להחליף את הליווי הבנקאי שמהווה ללא ספק בטוחה ראויה יותר. בכוחה של פסיקה זו לסנן יזמים שאינם מסוגלים לגייס ליווי בנקאי ולמנוע חלק מהתרחישים המצערים בהם פרויקטים בשלבי ביצוע נעצרים או מתעכבים עקב קשיים של יזם שלא הצליח כאמור לגייס ליווי בנקאי ופנה לחלופת הערת האזהרה".

עו"ד אבי ללום // צילום: גבריאל בהרליה
עו"ד אבי ללום // צילום: גבריאל בהרליה

במקביל,  גורמים נוספים בענף הנדל"ן סבורים כי לחקיקה זו עשויה להיות השלכות בעייתיות. כך למשל, עו"ד אברהם ללום, חבר המועצה הארצית ויו"ר מנהל של פורום המקרקעין הארצי סבור שמדובר במהלך בעייתי שעתיד להשפיע על השוק בצורה משמעותית: "לא ברור כיצד בית המשפט עליון מקבל החלטה כזו. יש כאן השלכות מאוד מהותיות על השוק. למעלה מ-14% מהעסקאות היום נעשות עם בטוחה של הערת אזהרה, שעד היום הייתה בטוחה על פי חוק. יש כאן הבנה שגם חוק המכר יכול פתאום להשתנות. עכשיו כל הרוכשים, וגם עורכי הדין יצטרכו לבדוק טוב טוב מה הסטטוס בפרויקטים שאינם פועלים בדרך של מימון בנקאי. זו בשורה קשה לרוכשי הדירות, וגם לעורכי הדין".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות