banner
עמית דובקין // צילום: חן ליאופולד
עמית דובקין // צילום: חן ליאופולד

איפה האחריות של בנק ישראל לתדלוק שוק המשכנתאות, שהגיע לשיא של 12.12 מיליארד שקל?

לפני עשור שנים בלבד נטלו רוכשי הדירות בממוצע בין 3 ל-4 מיליארדי שקלים לחודש. בשנה שחלפה הממוצע עלה בכ-300 אחוזים! עמית דובקין, אסטרטג הנדל"ן, שקד על הנתונים וחזר עם הפרשנות המלאה

עמית דובקין 11.01.2022

לפרוטוקול – בנק ישראל נושא באחריות כבדה ביותר לתדלוק שוק המשכנתאות  עד כדי 12.12 מיליארד בדצמבר האחרון, שיא של כל הזמנים ובד בבד נושא הבנק המרכזי שלנו גם  באחריות גם לתדלוק שוק הדיור עד כדי עלייה דו ספרתית, 10.2 אחוזים, בשנה הקלנדרית האחרונה.

הפוסל במומו פוסל. על פי הטבלאות המייצרות "דלקת עיניים" לקוראיהן, ושפקידי הבנק הואילו והפיץ לכל כלי התקשורת, קיים קשר גורדי ברור בין עליית מחירי הדיור בכ-150  אחוזים מאז 2006, שנה בה מחיר דירה ממוצע בישראל היה כ-700 אלף שקלים, זאת לעומת כ-1.75 מיליון כיום.

רק לשם המחשה – על פי טבלאות אלה, בשנת 2012, כלומר לפני עשור שנים בלבד, נטלו רוכשי הדירות בממוצע בין 3 ל-4 מיליארדי שקלים לחודש. בשנה שחלפה, 2021, הממוצע עלה פי שלושה, כלומר בכ-300 אחוזים(!), ל-10-12 מיליארדי שקלים לחודש.

העובדה שכמות המשכנתאות "הקדימה" את עליות המחירים  אינה מקרית. ההיסטוריה הנדלנ"ית של מדינת ישראל מוכיחה פעם אחר פעם שכמות נטילת המשכנתאות באותה עת נתונה, הינה כמו "הסנוניות המבשרות את האביב".

אולם, וזה אולם גדול, הסנוניות במקרה זה אינן מבשרות שום אביב, אלא סתיו נדלנ"י  אפל שיתבטא מן הסתם בתקופה הקרובה בתדלק משנה של מחיר הדיור לשיאים שלא ידענו כמותם.

אחריות בנק ישראל הינה, כאמור משמעותית ביותר, זאת בשל ארבע סיבות עיקריות:
האחת, מעבר למשחקי העלאות והורדות ריבית, תפקידו של הבנק, ובמיוחד הנגד העומד בראשו, הינו להתריע על מה שעומד לקרות, ובמיוחד שכמות נטילת המשכנתאות הכוללת מוכפלת תוך שנה אחת בלבד(!)

השנייה, יתרה מכך, לא רק שהכמות הכוללת הוכפלה, גם המשכנתא הממוצעת לבית אב, שב-2015, לדוגמא, עדיין עמדה על כ-550 אלף שקלים בלבד, מגרדת כעת את המיליון שקלים, כלומר עלתה בממוצע בכ-75 אחוזים(!) תוך שבע שנים בלבד.

השלישית, בדצמבר 2020, כלומר לפני שנה, ביצע נגיד בנק ישראל אמיר ירון, טעות פטאלית, כשהחליט לאפשר נטית שני שלישים מהמשכנתא בריבית פריים, מה שתדלק את השוק עד כדי הכפלתו(!) תוך חודשים ספורים.

הרביעית, התרחישים הצפויים בשנים קרובות של העלאות ריבית ו/או אבטלה של לפחות אחד מבני הזוג אצל לוקחי משכנתאות, ותוך כדי המשך תדלוק הן רמות המחירים והן שוק המשכנתאות, בשרים בעליל על בעיה חמורה שעלולה, חלילה, להתדרדר לכדי משבר משכנתאות של ממש.

על נגיד בנק ישראל ועל מקבלי ההחלטות בממשלת ישראל, ובמיוחד שרי האוצר, הפנים והשיכון, לשבת כעת ולטקס עצה כיצד יוצאים מהפלונטר הזה. 

ומה שברור: עורכי הטבלאות המלומדות של בנק ישראל, מוטב שיואילו לנתח את הנתונים שהם מעבירים לכל עם ישראל ורשתו, זאת בהנחה שהם אכן מסוגלים להתמודד עם אחריות הבנק המרכזי לקטסטרופה הממשמשת ובאה! 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות