banner
תל אביב // Depositphotos
תל אביב // Depositphotos

מהנדס עיריית תל אביב: "היזמים כבר לא אומרים לדיירים 'אני אוציא לך מהעירייה עוד מטר'

מהנדס עיריית תל אביב: היזמים כבר לא אומרים לדיירים 'אני אוציא לך מהעירייה עוד מטר', תמ"א 38 עשתה נזקים אורבניים, בשנים הבאות תהיה עלייה גדולה בהיתרי הבנייה בהתחדשות עירונית, לא שוללים התחדשות עירונית של בניינים בודדים – כל ההצהרות מסיקור כנס און ליין  שעסק בעתידה של ההתחדשות העירונית

"בעיריית ת"א ממש לא מתייחסים לסיומה של התמ"א כאוקטובר השחור, אלא יותר כאוקטובר הוורוד", כך אמר מהנדס העיר תל אביב יפו, אודי כרמלי, בכנס און ליין שהתקיים בשיתוף לשכת שמאי המקרקעין בישראל, שעסק בעתידה של ההתחדשות העירונית בישראל. עוד הוא אמר כי: "עמדת עיריית ת"א בנושא התמ"א ברורה – היא נבעה מרצון טוב אבל הביצוע היה לוקה בחסר והיא עשתה הרבה מאוד נזקים אורבניים. תוכנית הרבעים שאישרנו הוא פתרון טוב בהקשר זה, היא נותנת כלים להתחדשות הבניינית יחד עם מענה ציבורי. התוכנית היא הצלחה אדירה, היא מוציאה מאות היתרים וישנן מאות בקשות על הפרק, והאזורים עוברים תהליך התחדשות משמעותי שילווה אותנו בעשור הקרוב – בד בד עם בניית יסודות אורבניים טובים". 

לעניין התחלות הבנייה אמר מהנדס עיריית ת"א: "שנת הקורונה היתה שנת שיא אחרי 2019 במספר התחלות הבנייה, מרבית היחידות הן בהתחדשות עירונית. בשנה הבאה ובכלל בשנים הבאות תהיה עלייה גדולה בהיתרי הבנייה בהתחדשות עירונית. דיירים הבינו שצריך להפסיק עם החלומות, השיח השתנה, היזמים כבר לא אומרים לדיירים 'אני אוציא לך מהעירייה עוד מטר' אלא מדברים על איכות הבנייה, שקיפות, שירות, כי עכשיו יש ודאות תכנונית הם יודעים בדיוק מה ניתן לקבל בכל אחד מהאזורים בעיר". 

באשר לטיפול בבניינים בודדים, הוא אמר כי: "אנחנו לא שוללים התחדשות עירונית של בניינים בודדים ואנחנו עוד נראה ב-2-3 השנים הקרובות פרויקטים כאלה משום שכל מי שיפנה לקבל היתר לתמ"א 38 נצטרך לטפל בו. היום אין תוכניות עם קומבינות, היום הכל ברור, שקוף וודאי. היזמים באים היום ואומרים 'תגידו לנו מה אתם רוצים ולפי זה נפעל', אין מקום לפרשנויות.

"ברמת החזון שלנו כעיר אין ספק שרמת התשתיות הציבוריות עדיין נמוכה מאד ביחס למקומות אחרים בעולם. בשנה האחרונה השקענו מאמצים רבים לטובת שיפור התשתיות – מסלולי אופניים, גינות ציבוריות, היה בוסט גדול אבל יש עוד עבודה כי עם כל הכבוד התיירים עדיין לא באים לתל אביב כדי לראות ארכיטקטורה אלא באים בשביל האנשים, האווירה, הקולינריה החופים וכו", לדבריו.

חיים מסילתי, יו"ר לשכת השמאים // צילום: דנה קופל
חיים מסילתי, יו"ר לשכת השמאים // צילום: דנה קופל

חיים מסילתי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, הביע בעקבות הדברים חשש מסיום תוכנית התמ"א אך יחד עם זאת טען כי "העובדה שתהיינה תוכניות חלופיות שתאפשרנה יותר גמישות, ככל הנראה יתמרצו את הועדות המקומיות לפעול, וזה ייטב עם כל הצדדים, הדיירים, היזמים והרשות המקומית". 

חיים אביטן // צילום: רז רוגובסקי
חיים אביטן // צילום: רז רוגובסקי

חיים אביטן, יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אמר בכנס כי: "אין ספק שחלק מסימני משבר הקורונה הם הירידה בהתחלות הבנייה בכלל ובהתחדשות עירונית בפרט. בחודשים מרץ אפריל מאי היינו בחוסר ודאות, יזמים עצרו בנייה בהרבה מאוד פרויקטים ולא ידענו לאן המשק הולך. יחד עם זאת, פעילות התכנון והרישוי המשיכה – ועדות התכנסו, התכנון התקדם ותוכניות אושרו. אני מניח שאת השינוי הגדול אנחנו נראה בשוק ב-2021-2022. ענף הבנייה ימשיך להיות מהחזקים במשק, מחולל הצמיחה במדינה וההתחדשות העירונית היא חלק ממנועי הצמיחה. בשנה שנתיים הבאות אני צופה המשך מגמה של עליית מחירים כי לא יהיו הרבה התחלות בנייה, יש הרבה דרישה לדירות והרבה עולים מכל העולם שרוצים לחזור לישראל בעיקר בגלל הטיפול בקורונה והחיסונים – והביקושים ימשיכו לגדול".

אביטן התייחס לסיומה של תוכנית תמ"א 38 באוקטובר 2022 ואמר כי הרשות להתחדשות עירונית מגבשת כיום תוכנית להתחדשות בניינית שתחליף את התמ"א, ולדבריו היא תהיה טובה יותר: "התוכנית המתגבשת תיתן מענה לא רק לתוספת הדירות ולתמורות של מחסן וחניה לדיירים, אלא תיתן מענה גם לסביבה כולה – תהיה לה ראייה כוללנית ורחבה. היא תיתן סמכויות גדולות יותר לוועדות מקומיות וזה יאפשר מסלול מזורז, זכויות הבנייה יגדלו ותהיה גם תוספת מבנים לטובת הציבור במסגרת התוכנית הבניינית". 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות