banner
אילוסטרציה // פינוי בינוי בבית שאן // צילום: מגדילים
אילוסטרציה // פינוי בינוי בבית שאן // צילום: מגדילים

החלום לביטחון עוד רחוק: 10 מיליארד שקל יידרשו להתחדשות עירונית בפריפריה

הרשות הממשלתית תקדם תכנון למתחמי פינוי בינוי בשמונה ערים בסיכון לרעידות אדמה אבל התקציב לביצוע לא קיים. במברגר: "תהליך בר ביצוע"

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ממשיכה לדהור בכל הכוח וניכר שהיא מנסה לחולל שינוי באמצעות עשייה לקידום תוכניות, בכל הזירות אבל בפועל, היא תלויה בתקציבי הממשלה, במיוחד כשזה מגיע להתחדשות העירונית הכי בוערת במדינה – הפריפריה. יש לציין כי טרום המלחמה במסגרת תקציב המדינה, רשמה הרשות הישגים לא מבוטלים גם לעניין אישורים תקציביים אולם לאור המצב הנוכחי ושינוי סדרי העדיפויות תוך ניתוב כספי המדינה למלחמה ולשיקום העוטף, ספק רב אם נראה בשנים הקרובות את המיליארדים שנדרשים לקידום התוכניות של הרשות. עם זאת, ברשות לא עוצרים, גם אם את הפירות יקטפו בעוד עשור ויותר, והצליחו לאתר 110 מתחמים בשמונה ערים בסיכון לרעידות אדמה. יש שיגידו שמדובר בלעג לרש לעומת הצרכים בשטח אבל ללא ספק מדובר בהתחלה, והמציאות מלמדת שעשייה נחושה לעבר מטרה גם מביאה לתוצאות. 

הבשורה מבחינת הרשות הממשלתית היא תחילתו של תכנון מפורט של עשרות מתחמים בהליך מואץ, כאשר בהתאם לניתוח הכלכלי שביצעה הרשות ביחס למתחמים שנבחרו, סבסוד כלל המתחמים שאותרו יהיה כרוך בתקציב של כ-10 מיליארד שקל, בתכנית רב שנתית, שתובא לדיון בממשלה. זה ייקח שנים אבל זה בהחלט נותן פתח לתקווה.

25 מתחמים עם כ- 15 אלף דירות חדשות עוברים לתכנון מפורט
הליך האיתור בוצע בכל הערים המוגדרות כבעלות סיכון סייסמי גבוה, בשל מיקומן לאורך קו השבר הסורי אפריקני – קריית שמונה, חצור הגלילית, צפת, טבריה, בית שאן, עפולה, מגדל העמק ואילת. ממצאי עבודה זו הביאו לאיתור של 110 מתחמים המתאימים לביצוע מיזמי פינוי בינוי, הכוללים כ-1,000 מבנים, בהם כ-14,300 יחידות דיור, אשר יוחלפו בכ-37,000 יחידות דיור חדשות בתום ביצוע הליך ההתחדשות. בהתאם לדירוג זה, החלה השבוע הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בתכנונם של 25 מתחמים מתוך 110 המתחמים שהוגדרו, הכוללים סה"כ 4,241 יחידות דיור, אשר יוחלפו ב-14,946 יחידות דיור חדשות בתום ביצוע הליך ההתחדשות. עם תחילת שנת 2024 תחל הרשות בתכנונם של 30 מתחמים נוספים, וכל זאת לצד 12 מהמתחמים אשר תכנונם מקודם כבר היום, באמצעות יזמים פרטיים.

ברשות הממשלתית מציינים כי: "התכנון והביצוע של המתחמים המתאימים לפינוי בינוי יחל באופן מיידי, ויתבצע באופן מדורג, שיאפשר לרשויות המקומיות להתמודד עם ההשפעות של מיזמים בהיקף זה. תעדוף העבודה על המתחמים נקבע על פי מספר שיקולים ובהם חשיבות המתחם בעיר, עצימות הסיכון הסייסמי, קיומם של מבנים מסוכנים במתחם, מספר יחידות הדיור המתווספות והמחודשות, המימון הממשלתי הנדרש לצורך מימוש המתחם ועוד". 

110 מתחמים בשכונות בודדות אבל יש קצה חוט
שמונת הערים שמופו מציעות מעט מאוד שכונות לחידוש אבל בהחלט כאמור מדובר בקצה חוט להתחלה של מיזם ראשון מסוגו ששם את הפריפריה על מפת ההתחדשות העירונית, הצהרה חשובה בפני עצמה. 

השכונות הישנות בקריית שמונה // צילום: אבן צור תקשורת
השכונות הישנות בקריית שמונה // צילום: אבן צור תקשורת

קריית שמונה
מוצעים 27 מתחמים הכוללים 258 מבנים קיימים עם 3,648 דירות ישנות, שבמקומן יקודמו 8,698 דירות חדשות. מדובר בחמישה מתחמים בשלוש שכונות. בשכונת ז'בוטינסקי מדובר ברחובות הנרייטה סאלד פינת הירדן, הנרייטה סאלד פינת עליית הנוער וברחוב הרב יוסף משאש. שני מתחמים נוספים ממוקמים בשדרות  תל חי במרכז העיר וברחוב הר הצופים בשכונת יגאל אלון. יש לציין כי קריית שמונה הוכרזה לפני כשנתיים כפיילוט ראשוני לסבסוד פרויקטים להתחדשות אולם עד כה לא מומשה אף תוכנית בעיר. 

בית שאן
מדובר על חמישה מתחמים עם 50 בניינים ישנים הכוללים 925 דירות, שבמקומן מוצע להקים כ- 1,670 דירות חדשות תוספתיות. המתחמים ממוקמים ברחוב דבורה הנביאה בשכונת נווה רחל וברחוב ירושלים הבירה פינת שד מנחם בגין בשכונת נוף הירדן. יש לציין כי סנונית ראשונה לעיר כבר יצאה לדרך וכי בחודש שעבר, פרסמה הוועדה המחוזית צפון פרסמה   הודעה לפי סעיפים 77-78 על הכנת תכנית למתחם ירושלים הבירה. עד כה לא מומשה התחדשות עירונית בעיר. 

צפת // Depositphotos
צפת // Depositphotos

צפת
בעיר צפת אותרו 19 מתחמים עם 228 בניינים ישנים הכוללים 2,125 דירות קיימות, שבמקומן מוצע לבנות 5,158 דירות חדשות תוספתיות. מדובר במתחמים הנמצאים בשתי שכונות בעיר. בשכונת שיכון דרום המתחמים ממוקמים ברחובות אצ"ל, לוחמי הגטאות ורחוב דוד רמז – לוחמי הגטאות. בשכונת כנען מדובר על הרחובות זלמן שז"ר ויוספטל. גם בצפת עד היום לא מומשה התחדשות עירונית. שוקי אוחנה, ראש העיר אמר בשנת 2022 כי: " ערי הצפון לא יכולים להתמודד עם רעידת אדמה לבדם. אנו דורשים מהמדינה לטפל בסוגיה במידי".

טבריה // depositphotos
טבריה // depositphotos

טבריה
אותרו 13 מתחמים עם 145 בניינים ישנים הכוללים 2,306 דירות, שבמקומן מוצע להקים 9,381 דירות תוספתיות. מדובר ברחוב יצחק נבון בשכונת בן גוריון וברחוב בן צבי יצחק בשכונת שיכון ד'. בעיר טבריה דווקא ביקשו לקדם התחדשות עירונית אבל עד כה לא זכו לסיוע ממשלתי. בשנת 2022 אמר יו"ר הוועדה הממונה בטבריה, בועז יוסף, בעקבות רעידות האדמה שהתרחשו בצפון הארץ כי: "אנחנו מדליקים פרוז'קטורים בוהקים לכל מקבלי ההחלטות בממשלת ישראל. זה חייב לקרות עכשיו. הצענו לממשלה פתרון והוא לבצע 'פינוי-בינוי' והמדינה חייבת להכניס את היד לכיס ולממן את זה". 

אילת // depositphotos
אילת // depositphotos

אילת
עוד עיר ללא התחדשות עירונית, שבה אותרו 20 מתחמים עם 116 בניינים ישנים הכוללים 2,084 דירות שבמקומן מוצע להקים 3,852 דירות חדשות. מדובר מתחמים ברנע בשכונת דקל, סמטת המערות בשכונת יעלים, צין-פארן, אילות פינת לוס אנגלס וירושלים השלמה פינת קדש – שלושתן בשכונת ערבה. בחודש מאי השנה פורסם ב"מגדילים" כי הוועדה המחוזית דרום צפויה לדון בתכנית פינוי בינוי ראשונה, במתחם התמרים בעיר, הכוללת בניית 420 יח"ד.  

בניינים בפאתי מגדל העמק // בארי אורן
בניינים בפאתי מגדל העמק // בארי אורן

במגדל העמק, גם היא עיר ללא התחדשות עירונית, מדובר על 11 מתחמים עם 90 בניינים הכוללים 1,221 דירות שבמקומן מוצע להקים 2,559 דירות תוספתיות. מדובר ברחובות הראשונים-קדש בשכונת ערבה וניצנים-תשי"ג בשכונת פנחס ספיר.

בעפולה, שגם שם לא קודמו תוכניות עד כה, מדובר 6 מתחמים עם 71 בניינים הכוללים כאלף דירות, שבמקומן מוצעות 2,324 דירות תוספתיות. בשני המתחמים ממוקמים בגבעת המורה –    ברחובות שינבוים והרוגי מלכות. 

אחרונה ברשימה היא חצור הגלילית, שם מדובר בתשעה מתחמים עם 65 בניינים ישנים הכוללים כאלף דירות שבמקומן מוצע להקים 3,113 דירות תוספתיות. מדובר בשני מתחמים, ברחוב הדולב-האלה בשכונת חצור הוותיקה וברחוב החסידה-שמיר בשכונת חצור הוותיקה. 

בסך הכל מדובר בתוספת של 36,755 דירות תוספתיות (בנוסף למספר הדירות הקיימות, שייהרסו וייבנו מחדש). 

אלעזר במברגר: "תהליך בר ביצוע"
שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף, מסר כי: "אני רואה מחויבות גדולה להניע יוזמות להתחדשות עירונית שיעצבו את עתיד הערים בישראל וערי הפריפריה בפרט. זו רק הסנונית הראשונה, בתקווה שבשיתוף פעולה יחד עם הרשויות המקומיות, נוכל להביא בשורות נוספות בקרוב".

עו"ד אלעזר במברגר // צילום: רז רוגובסקי
עו"ד אלעזר במברגר // צילום: רז רוגובסקי

מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר, אומר כי: "התחדשות עירונית לא תוגבל עוד למרכז הארץ בלבד. אנו עושים היום צעד ענק קדימה במשימה הלאומית של הוצאת ההתחדשות העירונית אל מחוץ לאזורי הביקוש, וכניסתה לערי הפריפריה, שאין זקוקות מהן לחידוש, חיזוק בפני רעידות אדמה ותוספת ממ"דים (מרחב מוגן דירתי). בניגוד אולי למקובל לחשוב, אני מאמין כי חידוש ערי הפריפריה הינו תהליך בר ביצוע, בהיקפי זמן ותקציב סבירים. נפעל לקידום כלל מתחמי הפינוי בינוי שאותרו כמתאימים לכך, עד לחידושם. אני מודה לשותפינו ברשויות המקומיות, אשר נותנים את מלוא התמיכה למיזמים אלה, ולצד זאת מזמין את תושבי השכונות המתחדשות לפנות אל המינהלות שהקמנו למטרה זו ולהסתייע בהן במסגרת ההליך."

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות