banner
המטרו בפתח תקווה // באדיבות עיריית פתח תקווה
המטרו בפתח תקווה // באדיבות עיריית פתח תקווה

תוספת של אלפי דירות בהתחדשות מתחם המטרו ארלוזוב בפתח תקווה

תושבי המתחם נרתעים ממגדלים, בעירייה ממליצים לבצע תיקונים, ביניהם הגבלת הרווח היזמי וצמצום הבינוי, שמציע כעת תוספת של קרוב ל-3,000 דירות

זיו גולדפישר 08.05.2024

פתח תקווה מתחדשת בענק: תכנית התחדשות עירונית מתחם מטרו ארלוזורוב בעיר, המציעה 3,900 יח"ד, צפויה לעלות מחר (ה') לדיון ראשון בוועדה המקומית, במטרה לגבש המלצה להפקדה בפני הוועדה המחוזית. 

התכנית, שהיא אחת מ-3 תכניות התחדשות במתחמי מטרו בעיר, כוללת הריסת כ-1,000 יח"ד ישנות. הצוות המקצועי בעירייה ממליץ לעדכן את התכנית ולבצע בה תיקונים, לפני גיבושה של המלצה. ראש מינהלת ההתחדשות העירונית, עינב עצמון: "מדובר בתכנית משמעותית סביב תחנת המטרו".

תכנית "התחדשות מתחם מטרו ארלוזרוב", יוזמת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית והעירייה, ששטחה 113 דונמים, מציעה התחדשות עירונית במתחם ארלוזורוב בפתח תקווה, באמצעות פינוי 1,028 יח"ד קיימות לטובת הקמת 3,899 יחידות דיור חדשות בשילוב שימושי מסחר, תעסוקה ושטחים לצרכי ציבור. כמו כן, התכנית מציעה יצירת מוקד עירוני מקושר ונגיש להולכי רגל ולרוכבי אופניים סביב תחנת המטרו ומתן מענה לצרכי ציבור ושטחים ירוקים. התכנית ממוקמת בתחום המרקם הוותיק של העיר, בתחומן של שלוש שכונות: מצפון שכונת רמת ורבר, ממזרח מרכז העיר ומדרום כפר גנים א'.

70 אחוז מהתושבים נרתעים מבינוי לגובה
מנספח חברתי שהוכן במסגרת התכנית עולה כי 70 אחוז מהתושבים במתחם נרתעים מבינוי מגדלי בשכונה. מהסקר עולה כי יש רצון לבניה מרקמית לדירות התמורה ומרפסות סוכה. התושבים מציינים בסקר כי יש צורך בתמהיל דירות מגוון הכולל דירות גדולות (4.7 נפשות בממוצע למשק בית). 

והרווחיות ליזמים?
התכנית מחולקת ל-11 מתחמי איחוד וחלוקה, כאשר מדו"ח כלכלי שהוכן במסגרת התכנית לפי תקן 21.1 לכלל המתחמים עולה כי הריווחיות עומדת על שיעור שבין 14.3 ל-18.6 אחוזים, מלבד במתחמים בהם מוצעת התחדשות בניינית. 

הדוח הכלכלי מתבסס על תוספת 12 מ"ר, מרפסת וחניה לכל דירת תמורה, לפי המדיניות העירונית שעומדת על תוספת 12 מ"ר ועד 95 מ"ר פלדלת. הריווחיות בבדיקה זו עומדת על שיעור שנע בין 17.6 ל-23.1 אחוזים. 

בין העדכונים שדורשת העירייה: להגביל את הרווח היזמי ל-16 אחוז
כאמור, התכנית עולה כעת לדיון ראשון בוועדה המקומית, במטרה לגבש המלצה להפקדה בפני הוועדה המחוזית. לפני כחודשיים פורסם ב"מגדילים" כי הוועדה המחוזית פרסמה הודעה על הכנת תכנית והקפאת הוצאת היתרי בנייה (הודעה לפי סעיפים 77-78) במתחם. 

כעת, מחוות הדעת של הצוות המקצועי בעירייה עולה כי יש צורך בתיקונים ועדכונים לתכנית, לפני גיבוש המלצה. בין השאר, הצוות המקצועי ממליץ להתאים את המסמכים למדיניות התמורות העירונית לפיה בתחשיב הכלכלי דירות התמורה לא יעלו על 95 מ"ר פלדלת ומרפסת עד 12 מ"ר. כמו כן, הצוות ממליץ להביא כל מתחם ל-16 אחוזי רווחיות מקסימלית ולהפחית יח"ד בהתאם. כמו כן, הצוות מציין כי יש לבצע עדכונים בנושא שטחי ציבור ושטחים פתוחים. 

אדריכלית עינב עצמון, ראש מנהלת כרמים // דרור סיתהכל
אדריכלית עינב עצמון, ראש מנהלת כרמים // דרור סיתהכל

עינב עצמון: "תוכנית משמעותית"
תכנית התחדשות מטרו ארלוזורוב היא הראשונה משלוש תכניות ההתחדשות במתחמי מטרו שמגיעה לדיון. שתי התכניות הנוספות, במרכז העיר ובסירקין, שהן בסמכות ותמ"ל, עוד לא הגיעו לדיון. 

ראש מינהלת כרמים להתחדשות עירונית בפתח תקווה, עינב עצמון, אומרת כי: "זאת תוכנית משמעותית סביב תחנת מטרו, שהרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הרשות המקומית וכרמים מקדמות. התכנית, מכוח תמ"א 70, היא אחת מ-3 תכניות סביב תחנות מטרו, וזו התכנית הראשונה שמתקדמת לדיון בוועדה המקומית. יתר התכניות הן ותמ"ליות, אבל עוד לא הגיעו לדיון שולחן עגול. חלקה של התכנית ממוקמת ברמת ורבר, ושאר התכנית חולשת על מתחם המטרו. למעשה, היא בתפר שבין שכונות רמת ורבר, כפר גנים ומרכז העיר. מדובר בחיבור בין השכונות, כשהמרכז הוא התחנה". 

עצמון מדגישה את הצרכי הציבוריים, ואומרת: "התכנית מציעה הרבה שטחי ציבור שהם חשובים – שני בתי ספר יסודיים ועוד בית ספר על יסודי. יש עוד תיקונים, ואני מאמינה שיהיה עוד סבב של דיון".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות