banner
ראם רצון // צילום: נועם ורשבסקי | הדמיה: אדריכל יפתח חיינר
ראם רצון // צילום: נועם ורשבסקי | הדמיה: אדריכל יפתח חיינר

"צריך לשים על המאזניים את החיים של 30 משפחות או את העץ"

בשעה שאזעקות באזור המרכז הופכות לשכיחות יותר ויותר בצל המלחמה, עשרות משפחות בבת ים המשוועות לדירות ממוגנות נמצאות בעמדת המתנה מותחת במיוחד בגלל עץ הממוקם מול בניין מגוריהם

מה חשוב יותר – שימור של עץ או בטיחותם של עשרות בעלי דירות בבניין מגורים ישן? הסוגייה הזו נדונה בימים אלו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, שנדרש לה לאחר שהחברה היזמית ופקיד היערות הממשלתי לא הצליחו להגיע להסכמה במשך שנה. 

המדובר בפרויקט פינוי בינוי ברחוב בלפור בעיר המקודם על ידי חברת אבגד איכות בהתחדשות בע"מ. שטח המתחם הינו 1.45 דונם בלבד, שטח קטן וצר ביחס להיקף הבניה בפרויקט הכולל הריסת מבנים קיימים והקמת מגדל מגורים חדש בן 26 קומות, 105 דירות מגורים, שטחי תעסוקה, מסחר וציבור וזאת מעל 5 קומת מרתפי חניה. 

הפרויקט מצוי בשלבי תכנון מתקדמים ע"י שורה של יועצי תכנון, בטיחות, תנועה, כיבוי אש, סביבה, נגישות ותשתיות כאשר תכנית הפרויקט תואמה מול כל הגורמים הרלוונטיים ברשות ומול כל מוסדות השונים ואף קיבלה את אישורם.

במסגרת תכנון הפרויקט נסקרו מחוץ למתחם 5 עצים בוגרים המצויים בשטח הציבורי הגובל עם המתחם. במסגרת תכנון הפרויקט ולאחר בדיקה מעמיקה מול קשת רחבה של יועצים הן מצד היזם והן מצד העיריה סווגו 4 עצים לשימור ואחד, סווג לכריתה.

החברה הגישה בקשה לכריתת העץ לפקידת היערות האזורית בנובמבר אשתקד 

באדיבות חברת אבגד
באדיבות חברת אבגד

אולם זו נדחתה בנימוק כי מדובר בעץ ציבורי ולמגיש הבקשה שאינו המחזיק במקרקעין אין סמכות להגיש בקשה לרישיון כריתה. במסגרת ההחלטה ציינה פקידת היערות את חשיבותו הנופית והסביבתית של העץ כחלק מנימוקי הדחיה.

בחודש מאי השנה הגישה עיריית בת ים, בעלת הזכות, השגה על החלטת פקידת היערות האזורית בפני משרד החקלאות לפקיד היערות הממשלתי, אולם גם השגה זו נדחתה. 

פקיד היערות הממשלתי ציין בהחלטתו כי המדובר בעץ ציבורי לשימור וזאת בהתאם לעמדה העקרונית כי אין לאשר כריתת עצים ציבוריים בשל יזמות פרטית ולכן יש למצא פתרונות תכנוניים כדי לשמר את העץ.

יצוין כי פקיד היערות הממשלתי אף קיים סיור במתחם בהשתתפות מנהלים ויועצים בפרויקט ואף קיבל לידיו סקר עצים סוגרים כולל תשריטים, כאשר בסקר זה סומן העץ להעתקה ולא לכריתה, אולם לא היה בכך די על מנת לגרום לו לשנות את החלטתו ונכון להיום הפרויקט מתעכב בשל הסוגייה. 

הדמיה: אדריכל יפתח חיינר
הדמיה: אדריכל יפתח חיינר

לאור מצב הגישו לאחרונה בעלי הדירות בפרויקט והחברה היזמית המקדמת אותו, עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, במסגרתה הם מבקשים לבטל את החלטתו של פקיד היערות הממשלתי המונעת את קידומו של הפרויקט. בעתירה נטען בין היתר: "בשנה אחת נכרתים במדינת ישראל עשרות אלפי עצים, לעתים באישור פקיד יערות ארצי ולעתים באישור פקידי יערות מקומיים. אלו נכרתים באתרים רבים משיקולי תשתית ולעתים עם שיקולים שאינם עומדים בקנה אחד עם ההחלטה לכרות עצים רבים כל כך. לפיכך לא ברורה התעקשותו של פקיד יערות ארצי בגין עץ אחד שיש נכונות להעתיקו בזמן שאי העתקת העץ מעכבת הליך פינוי בינוי בבניין שמהווה סכנת חיים מוחשית בהחלט ל-30 המשפחות המתגוררות בו".

בריאיון לאתר "מגדילים" מותח מנכ"ל אבגד איכות בהתחדשות בע"מ, ראם רצון, ביקורת חריפה על התנהלות משרד החקלאות שלטענתו מעכב שלא לצורך, קידום פרויקט שיעניק דירות ממוגנות לעשרות משפחות: "אנחנו רוצים לקדם את ההיתר לפרויקט כבר הרבה מאוד זמן, העירייה הגישה בקשה לפקיד יערות להעתיק את העץ או לכרות אותו אבל פקיד היערות לא מאשר. מבחינתו שלא יהיה פרויקט ושלא נהרוס את הבניין".

אין כל אפשרות לקדם את הפרויקט מבלי לגעת בעץ?
"לצערנו לא. בלי לכרות את העץ אי אפשר לעשות גישה לחניה ואי אפשר למקם רחבת כיבוי אש. זה נראה לי אבסורד, במיוחד בתקופה כזו כשיש את הכוח לגורם כמו פקיד יערות למנוע מאנשים לחדש את הדירה שלהם ולקבל ממ"ד. אחר כך אם חלילה יקרה משהו יתחילו לשאול שאלות".

לדעתך המלחמה אמורה לשנות את עמדת משרד החקלאות?
"מדובר כאן בחיי אדם צריך לשים על המאזניים את החיים של 30 משפחות או את העץ שאפשר להזיז אותו או לכרות אותו ולשתול אחר במקום אחר. כשעושים את מאזן השיקולים אני חושב שהתוצאה מאוד ברורה. הגישה של המדינה שנותנת לדברים להתעכב כל כך הרבה זמן היא לא אחראית ועכשיו אנחנו צריכים לנהל הליך משפטי, זה פשוט הזוי".

באדיבות חברת אבגד
באדיבות חברת אבגד

איך אתם מסבירים לבעלי הדירות את העיכוב הלא צפוי?
"בעלי הדירות מעורבים מאוד ומעודכנים בכל, הם פנו בכתב לעירייה ולמהנדסת העיר ולפקיד היערות והם הגישו יחד איתנו את העתירה. אני מצפה שבבית המשפט יופעל שיקול דעת – ברוב הפרויקטים מתגברים על בעיות כאלו מנסים לשמר עצים איפה שאפשר ואיפה שלא – כורתים ושותלים עץ אחר במקומו. כשיש מלחמה העניין מקבל משנה תוקף. אנחנו אמנם יזמים שרוצים להתפרנס, אבל שלוחים של המדינה שמעודדת התחדשות עירונית ויש כאן בהחלט גם ערך של דאגה לביטחון בעלי הדירות. הבניין הוא מבנה מסוכן ואם ייפול חלילה טיל בקרבתו הוא עשוי לקרוס. הפרויקט הזה צריך להתממש כמה שיותר מהר".

מעיריית בת ים נמסר בתגובה: ״עירית בת-ים מלווה את הפרויקט באמצעות מינהל ההנדסה מחלקות התכנון העיצוב האורבני והרישוי. יחד עם זאת על היזם מוטלת האחראיות לקידום מול גורמים מאשרים שונים. על מנת לסייע, עירית בת-ים התערבה ושלחה את התיחסותה לפנים משורת הדין לפקיד היערות אך טרם נענתה״.

ממשרד החקלאות נמסר כי מאחר והוגשה עתירה מנהלית, הם מנועים מלהגיב בנושא.  

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות