banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

בנייה ירוקה – הטרנד העולמי שהגיע גם לישראל

הבנייה הירוקה משלבת חדשנות, איכות חיים וחיסכון כלכלי, ומשנה את עתיד הנדל"ן בישראל. כל הפרטים במדריך שלפניכם

הבנייה הירוקה היא המפתח לשמירה על איכות הסביבה בעולם שהופך אורבני ומתועש יותר מיום ליום. עם דגש על חסכון באנרגיה, שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה ותכנון מתקדם, השיטה הופכת לסטנדרט בכל רחבי העולם. בישראל, שילוב עקרונות הבנייה הירוקה בתוכניות פיתוח, כמו פרויקטים של התחדשות עירונית, מדגיש את החשיבות של חדשנות למען איכות חיים וסביבה ירוקה. אז מהי בנייה ירוקה, איך מיישמים אותה, מה היתרונות שלה ואיך היא קשורה למחירי הנדל״ן? הנה מה שחשוב לדעת. 

מהי בנייה ירוקה?
בנייה ירוקה היא גישה תכנונית וביצועית שמטרתה לצמצם את ההשפעה הסביבתית השלילית של תכנון והקמת מבנים. בבנייה ירוקה נעשה שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, טכניקות ירוקות מתקדמות וטכנולוגיות חכמות כדי להפחית את צריכת האנרגיה והמים וכן את השימוש במשאבים טבעיים. הגישה כוללת שילוב של מספר גישות שמנצלות ביעילות את תנאי השטח כמו תאורה ואוורור טבעיים, בידוד תרמי מתקדם ושימוש באנרגיה מתחדשת. בנוסף, בנייה ירוקה שמה דגש על מחזור פסולת, ניהול יעיל של מים ושימוש מושכל בצמחייה לשיפור הבידוד והאקלים המקומי.

עקרונות הבנייה הירוקה
בנייה ירוקה מתבססת על שורה של עקרונות שמטרתם להבטיח קיימות, יעילות וחוויית מגורים בריאה יותר. אחד העקרונות המרכזיים הוא תכנון אדריכלי חכם שמנצל את משאבי הטבע כמו תאורה טבעית ואוורור להפחתת השימוש באנרגיה. בנוסף, נעשה שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה שניתן למחזר או כאלו שתהליך הייצור שלהם צורך פחות אנרגיה ונחשב לפחות מזהם. ניהול משאבים אפקטיבי הוא עקרון נוסף שכולל שימוש בטכנולוגיות לחיסכון במים, מערכות לניצול מים אפורים וגגות ירוקים. גם הפחתת פליטת גזי חממה ופסולת בניין עומדים במרכז השיטה. לבסוף, חשוב לציין את העקרון של תכנון מרחבים שמקדמים בריאות אישית עם אלמנטים כמו בידוד תרמי ואקוסטי מתקדם ושימוש במערכות אנרגיה מתחדשת. בזכות עקרונות אלו, בנייה ירוקה מצמצמת את ההשפעה הסביבתית ותורמת לחיים נוחים וחסכוניים יותר.

השפעות השיטה על ערך הנכסים
השקעה בבנייה ירוקה תורמת משמעותית להעלאת ערך הנכסים. מבנים ירוקים נחשבים למבוקשים יותר בשל היתרונות הכלכליים שהם מציעים של חיסכון משמעותי בעלויות תחזוקה ואנרגיה לאורך זמן. בנוסף, דיירים ומשקיעים מעריכים את התכנון הידידותי לסביבה ואת התרומה לבריאות ואיכות החיים, מה שמעלה את הביקוש לנכסים בבנייה ירוקה. יתרה מכך, נכסים שנבנו בהתאם לעקרונות הבנייה הירוקה נוטים למשוך קהלים איכותיים יותר ולהחזיק ביתרון בשוק הנדל"ן, גם בזמנים של משבר כלכלי או שינויי רגולציה סביבתית.

השפעה על עלויות הבנייה והתחזוקה
אז כן, על אף החיסכון המשמעותי בטווח הרחוק, בנייה ירוקה עשויה להעלות את עלויות הבנייה הראשוניות בשל השקעה בטכנולוגיות מתקדמות, חומרים ידידותיים לסביבה ותכנון מיוחד. עם זאת, הוצאות אלו מתקזזות בסופו של דבר בזכות חיסכון משמעותי בעלויות התחזוקה והאנרגיה. מבנים ירוקים מצוידים במערכות חכמות לניצול מים ואנרגיה כמו מערכות סולאריות, תאורה חסכונית ואמצעים לבידוד תרמי מתקדם המפחיתים את חשבונות החשמל והמים. תחזוקת המבנה גם היא נוחה וחסכונית יותר בזכות חומרים עמידים ומערכות חכמות וחדשניות המיועדות לפעול לטווח ארוך של שנים ארוכות.

ומעבר לכל הדברים האלו, בנייה ירוקה תורמת להפחתת עלויות סביבתיות (למשל של פינוי פסולת) ולשיפור איכות החיים במבנה, מה שמגדיל את התמורה להשקעה ומשתלם במיוחד לאורך זמן. זו גם הסיבה שחוקים ותקנות בנושא התחדשות עירונית שמים דגש היום על טכניקות ירוקות מתוך ראייה חברתית וכלכלית ארוכת טווח. 

השקעה ראשונית מול חיסכון ארוך טווח
כאמור, בנייה ירוקה דורשת לעיתים השקעה ראשונית גבוהה יותר בהשוואה לבנייה מסורתית בגלל התכנון המתקדם, הטכנולוגיות החכמות בהן משתמשים והחומרים הידידותיים לסביבה שהם הרבה פעמים יותר יקרים. עם זאת, ההשקעה הזו מתורגמת לחיסכון משמעותי לאורך זמן עם צריכת אנרגיה נמוכה בזכות מערכות סולאריות ומערכות בידוד מתקדמות. התוצאה בשטח היא חשבונות תחזוקה שוטפים נמוכים לאורך השנים. בנוסף, תוחלת החיים של החומרים המשמשים בבנייה ירוקה מציעים עמידות גבוהה יותר, מה שמקטין את הצורך בתיקונים. בטווח הארוך, החיסכון הכלכלי והתרומה לאיכות החיים מצדיקים את ההשקעה הראשונית. 

חשבונות אנרגייה
בנייה ירוקה מתמקדת בצמצום משמעותי של צריכת האנרגיה, מה שמוביל לחיסכון ניכר בחשבונות החשמל. (שוב, בזכות אפשרויות כמובידוד תרמי מתקדם, חלונות חסכוניים באנרגיה, שימוש בפאנלים סולאריים להפקת חשמל נקי וכו׳). בנוסף, מערכות תאורה חסכוניות ושימוש במכשירים יעילים אנרגטית תורמים להפחתת ההוצאות השוטפות. באופן הזה הדיירים לא רק נהנים מחיסכון כספי משמעותי, אלא תורמים לעולם נקי וטוב יותר. 

האם יש קשר להוזלת מחירי הדירות?
בנייה ירוקה לא נועדה בהכרח להוזיל את מחירי הדירות, אבל היא כן עשויה להשפיע באופן עקיף על עלויות הדיור. כלומר, בגלל עלויות הבנייה הגבוהות יחסית, המחיר של נכסים בבנייה ירוקה יהיו ככל הנראה גבוהים יותר בהשוואה לבנייה מסורתית. עם זאת, רוכשים שמסתכלים על התמונה הרחבה בפרספקטיבה של זמן, יעדיפו לא אחת ללכת על נכסים בבנייה ירוקה בזכות ההוצאות המופחתות. מעניין לראות שבאזורים שבהם יש דרישה גבוהה לדירות בבנייה ירוקה, ישנה עלייה בערך הנכסים בשל הביקוש לאיכות חיים גבוהה וחיסכון מתמשך. יוזמות ממשלתיות ותמריצים יכולים גם לעודד הוזלה של עלויות הבנייה ולעזור ליזמים להציע דירות במחירים תחרותיים יותר, מה שעשוי לתרום להגדלת ההיצע של דירות איכותיות בשוק.

חומרי הבנייה והטכנולוגיה
בנייה ירוקה מתמקדת בשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה וטכנולוגיות מתקדמות שמצמצמות את השפעת הבנייה על הסביבה. הגישה כוללת שילוב של חומרים ממוחזרים וטכנולוגיות חכמות לחיסכון באנרגיה, המאפשרים לבנות מבנים יעילים עמידים וסביבתיים. הנה כמה דוגמאות על קצה המזלג:

חומרים ידידותיים לסביבה
1. בטון ממוחזר: שימוש מחדש בבטון מפסולת בנייה מפחית צריכת משאבים.
2. במבוק: חומר מתחדש בעל צמיחה מהירה, חזק וגמיש, המשמש בריצוף, חיפויים ומבנה.
3. צבעים ללא תרכובות אורגניות נדיפות: צבעים מיוחדים שמשפרים את איכות האוויר הפנימית בחלל ומצמצמים פליטות חומרים רעילים.

טכנולוגיות חדשניות לחימום וקירור
1. משאבות חום גיאותרמיות: מנצלות את החום הטבעי של האדמה לחימום בחורף וקירור בקיץ.
2. מערכות חימום סולאריות: מנצלות את קרני השמש לייצור אנרגיה נקייה וחסכונית.
3. חלונות חכמים: משנים את מידת ההצללה בהתאם לתנאי האור והטמפרטורה לחיסכון משמעותי באנרגיה. 

 תכנון אדריכלי – העיקרון המנחה
בתכנון אדריכלי בגישה ירוקה, העיקרון המנחה הוא יצירת מבנים שמאזנים בין צרכי האדם לבין שמירה על הסביבה כשהמטרה היא למקסם את היעילות האנרגטית של המבנה תוך ניצול משאבי הטבע באופן חכם ומודע. התכנון מתמקד בשילוב תאורה ואוורור טבעיים, שימוש בחומרים ממוחזרים או מתחדשים ושילוב טכנולוגיות מתקדמות לחיסכון באנרגיה ומים. בנוסף, שמים לרוב דגש מרכזי גם על מיקום המבנה כך שיתחשב בכיווני השמש והרוח ויתמזג עם הסביבה הטבעית. הגישה הזו לא רק מפחיתה את ההשפעה הסביבתית של הבנייה, אלא גם תורמת ליצירת חללים נוחים ובריאים יותר עבור הדיירים.

תקן 5281 – התקן הישראלי לבנייה ירוקה
נכון לשנת 2023, תקן 5281 (תקן הבנייה הירוקה בישראל) הפך למחייב עבור רוב סוגי המבנים. החל מספטמבר 2023, החלה הפעימה השנייה של התקנה המחייבת עמידה מלאה בתקן בכל רחבי הארץ, כחלק מהמאמצים לשמירה על איכות הסביבה. הפעימה הראשונה נכנסה לתוקף במרץ 2022, אך חלה על סוגי בניינים מוגדרים בלבד, ועם כניסת הפעימה השנייה הורחבו ההגדרות והדרישות לתחומי בנייה ויעודים נוספים המחייבים כעת עמידה בתקני בנייה ירוקה מחמירים. 

תקנות עירוניות ורגולציה
כיום, רשויות מקומיות רבות בישראל דורשות עמידה בתקן 5281 כתנאי לקבלת היתר בנייה במטרה להפחית השפעות סביבתיות שליליות, מהלך שהתחיל עוד בשנת 2013, בטרם הפכו התקנות לדרישה חוקית. מעבר לכך, ברשויות אפשר למצוא תקנות מקומיות שמגבילות צריכת אנרגיה במבנים באמצעות דרישה לשימוש בחומרים מבודדים וטכנולוגיות חכמות. לצדן, אפשר למצוא עוד כמה רשויות עירוניות המחייבות התקנת מערכות למחזור מים אפורים ומיחזור פסולת כחלק ממאמצי הקיימות העירוניים. 

 תמיכה ממשלתית בפרויקטים ירוקים
ממשלת ישראל תומכת בפרויקטים ירוקים באמצעות מגוון תמריצים ומסלולי סיוע. יזמים המיישמים טכנולוגיות ידידותיות לסביבה זכאים למענקים כספיים וסבסוד על בנייה ירוקה ופתרונות לחיסכון באנרגיה ומים. בנוסף, מוענקות הטבות מס לחברות המקדמות בנייה ירוקה, מה שעוזר להפחית עלויות ומעודד השקעות בתחום. לצד זאת, הממשלה מציעה הלוואות לבנייה ירוקה בתנאים מועדפים דרך קרנות ייעודיות כדי לעזור במימון פרויקטים ירוקים של בנייה ותמיכה בקידום יוזמות סביבתיות. 

שילוב בנייה ירוקה בתמ"א 38
שילוב בנייה ירוקה בתמ"א 38 זו הזדמנות של ממש לשפר את איכות המבנים בישראל תוך שמירה על הסביבה. בעידן שבו קיימת מודעות גוברת להשפעות הבנייה על משאבי הטבע, תוכניות תמ״א עתידיות בישראל מתמקדות בשילוב טכנולוגיות ירוקות, חומרים מתקדמים ותכנון אדריכלי המפחית את צריכת האנרגיה. תוכניות תמ״א עתידיות בישראל כוללות לרוב שדרוג מערכות חימום, קירור ובידוד לצד שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה. כך ניתן להשיג מבנים בטוחים יותר בפני רעידות אדמה ועמידים לשנים רבות, תוך חיסכון בעלויות תחזוקה ושיפור איכות החיים של הדיירים. הגישה הזאת תואמת את המגמה הגלובלית לקידום בנייה ירוקה בישראל.

כיצד הרשויות המקומיות מעודדות פרויקטים ירוקים?
הרשויות המקומיות מעודדות פרויקטים ירוקים באמצעות מתן תמריצים והטבות כגון הנחות בארנונה למבנים שעומדים בתקן בנייה ירוקה או כאלו עם מתקנים חסכוניים באנרגיה ומים. בנוסף, הן מציעות קיצור תהליכי רישוי ותכנון לפרויקטים ירוקים ומקדמות יוזמות כמו התקנת תשתיות לאנרגיה מתחדשת וסלילת שבילי אופניים. חלק מהרשויות אף מגדילות לעשות ומקיימות סדנאות והדרכות ליזמים ומפתחים במטרה להגביר מודעות לחשיבות השמירה על הסביבה בתהליכי בנייה ותכנון עירוני. 

חשיבות המעבר לבנייה ירוקה – לעתיד ירוק יותר
המעבר לבנייה ירוקה הוא צעד חיוני להבטחת עתיד בר קיימא ולשמירה על איכות הסביבה. שיטת הבנייה הזו מפחיתה את פליטת גזי החממה, מצמצמת את צריכת האנרגיה והמים ומשלבת שימוש בחומרים מתחדשים וידידותיים לסביבה. מעבר לכך, בנייה ירוקה תורמת לבריאות הדיירים הודות לתכנון מיטבי של אוורור ותאורה טבעית. הגישה הזו גם מבטאת אחריות חברתית וכלכלית עם חיסכון משמעותי בעלות התחזוקה והאנרגיה. ככה אפשר לבנות בסיס איתן לדור העתיד תוך שמירה על המשאבים הטבעיים והמערכות האקולוגיות שלנו. 

לסיכום
הבנייה הירוקה מציעה יתרונות משמעותיים לסביבה, לחברה ולכלכלה ומהווה את הסטנדרט של עתיד הקיימות בישראל. שילוב בנייה ירוקה במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית מספק הזדמנות להפוך שכונות שלמות ליעילות יותר אנרגטית תוך שיפור איכות החיים של התושבים. באמצעות שיתוף פעולה בין רשויות, יזמים והציבור, ניתן ליישם את עקרונות הבנייה הירוקה באופן נרחב ולהבטיח סביבה בריאה, חיסכון כלכלי ותרומה משמעותית למאבק במשבר האקלים. זהו צעד חשוב לעתיד טוב וירוק יותר לכולנו. רוצים לדעת עוד על בנייה ירוקה והתחדשות עירונית? כל המידע שאתם מחפשים מחכה לכם באתר מגדילים. 

 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות