banner
תמ"א 38 2 | תמ"א 38 2 | חיים מאירוביץ // אלון קירה
חיים מאירוביץ // אלון קירה

להתנות אישורי בניה להתחדשות עירונית במרכז – בבניה בפריפריה

"הבניה החדשה במסגרת הפרויקט תאפשר לאוכלוסייה חדשה להתגורר בסמוך לוותיקה ותכניס דם חדש ומרץ שיקדמו ויחזקו את הקיים"

תמונה: חיים מאירוביץ // צילום: אלון קירה

מאת: חיים מאירוביץ', בעלים "מאירוביץ' – גלנור", הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית

יו"ר הרשות להתחדשות עירונית, חיים אביטן הכריז לאחרונה שממשלת ישראל החליטה על אסטרטגית התחדשות עירונית כוללת בכל חלקי הארץ באמצעות קידום הסכמי גג לפרויקטים של התחדשות עירונית. כפיילוט לתוכנית, נחתם הסכם עם עיריית רמת גן לבניית 2000 יחידות דיור במסגרת התחדשות עירונית, בעיקר מסוג פינוי בינוי, שצפויים להיבנות תוך שנתיים באזורים צפופים ומוזנחים בעיר.

אין ספק ששכונות רבות ולא מעט מבנים זקוקים להתחדשות מבחינה ויזואלית, שכן סימני הזמן ניכרים בהם וגם מבחינה ביטחונית, שכן במצב של רעידת אדמה או סיכון בטחוני דוגמת התקפת טילים, לא ישמשו מגן ראוי לדיירים. עם זאת, עבור אוכלוסייה המתגוררת ביישובי הפריפריה, ההתחדשות העירונית היא גם הזדמנות חד פעמית לשינוי של תנאי מחייה, להתחדשות, לשדרוג ושיפור מצב כלכלי.

צריך למשוך את היזמים לפריפריה
דווקא באזורים אלו הממשלה מסבסדת בעיקר פרויקטים של מחיר למשתכן ולא נותנת מענה למרכזי הערים או השכונות הוותיקות שמשוועים להתחדש. גם היזמים ממקדים את עיקר פעילותם במרכז הארץ בגלל הרווח הכלכלי הגבוה, כיוון שקיימת תמיכה של הרשויות וגם ניתן בקלות יחסית להגיע לשיתוף פעולה מלא עם הדיירים. הצורך הגובר של הפריפריה בהתחדשות דורש למשוך את היזמים לשם. הרשויות צריכות להתנות מתן אישורי בניה לפרויקטי התחדשות עירונית בערי המרכז בבניית פרויקט התחדשות עירונית בפריפריה. מהלך כזה צריך כמובן, להיות מלווה בתמיכה של הרשות להתחדשות עירונית ביזמים, בעיריות וברשויות המקומיות. התמיכה יכולה לבוא לידי ביטוי באמצעות מתן תמריצים ויצירת כדאיות כלכלית ליזמים על ידי קרקע משלימה או הגדלת המכפילים, למשל.

הסברה ציבורית על הכדאיות של פינוי בינוי
על הממשלה להתמקד באזורים המרוחקים מהמרכז בהם מתגוררות אוכלוסיות חלשות  במבנים משנות ה- 50 הנמצאים במצב תחזוקה נוראי. מצבה הכלכלי של האוכלוסייה במקומות אלו לא מאפשר להם לרכוש בית חדש או לשפץ את הבית הקיים. זאת מכיוון שהבניה דלילה מאד ומחירי הנכסים בפרויקטים החדשים, גבוהים מאד ביחס לבניה הישנה והוותיקה. בנוסף, לרוב מדובר באוכלוסיות שמתקשות לקבל שינויים, נוטות להיות סקפטיות ולכן זקוקות לעידוד ותמיכה. לכן, צריכה הממשלה להתמקד דווקא באוכלוסייה זו ובמקומות הללו ולספק להם עזרה מקצועית והכוונה. על האנשים להבין את הכדאיות של פינוי בינוי וההשפעה של הליך זה על איכות חייהם ועל שדרוג איכות האזור בכלל. הבניה החדשה במסגרת הפרויקט תאפשר לאוכלוסייה חדשה להתגורר בסמוך לוותיקה ותכניס דם חדש ומרץ שיקדמו ויחזקו את הקיים. במסגרת הפרויקטים החדשים, יש לעודד גם הקמת מבני ציבור, אזורי פנאי ומסחר חדשים, מבני חינוך וציבור, אשר ישנו את פני השכונה ואת איכות החיים של תושביה שיהיו גאים להיות חלק מהשכונה והישוב.

שוק הנדל"ן ניזוק בשנים האחרונות מתוכנית "מחיר למשתכן" של משרד האוצר שכן התוכנית גורמת לעיוות של השוק. היא מאלצת זוגות צעירים אשר מעוניינים להיות בעלי נכס לרכוש דירות באזורים בהם כלל אינם מעוניינים לחיות. התוכנית מקדמת פיתוח ובניה של שכונות ענק חדשות שמחייבים תשתיות יקרות והוצאות של מיליארדי שקלים למטרות אלו ובכך גורמת להיווצרותן של שכונות שלמות שנבנות באיכות בניה ירודה, תכנון אפרורי ודירות קטנות שיועמדו לשכירות. התשובה לחיזוק השוק היא ההתחדשות העירונית בכל הארץ ולא רק במרכז".

*הכותב הינו יזם וקבלן, חבר בוועדה להתחדשות עירונית בהתאחדות בוני הארץ וחבר הנהלה בארגון הקבלנים של מחוז דן.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות