banner
תמר יעקבס ואושרי יניב // צילום אלעד מלכה
תמר יעקבס ואושרי יניב // צילום אלעד מלכה

מיוחד לט"ו באב: ראיון עם בני הזוג תמר יעקבס ואושרי יניב

מספסל הלימודים בלונדון, דרך עבודה נפרדת אצל אדריכלי על ועד לניהול חי זוגיות ומשרד משותפים, תמר ואושרי מוכיחים לנו שוב שאהבה תמיד מנצחת

תמונה: תמר יעקבס ואושרי יניב // צילום אלעד מלכה

הם הכירו על ספסל הלימודים, כשלמדו אדריכלות ב AA – Architectural Association בלונדון, הנחשב לאחד המוסדות היוקרתיים בעולם ומאז לא נפרדו דרכיהם. ראיון זוגי עם תמר יעקבס ואושרי יניב, בעלי משרד יעקבס-יניב אדריכלים, שמנהלים חיי זוגיות ועבודה משותפים.

כל הדרך מזאהה חדיד ודיויד צ'פרפילד ועד להקמת המשרד
בני הזוג עוסקים כיום ביחד בתכנון ועיצוב בתים פרטיים, דירות נופש לתושבי חוץ, מבני ציבור, מסחר וקהילה אבל את דרכם המקצועית הם התחילו בנפרד. "הכרנו על ספסל הלימודים, מאחר ומצאנו את עצמנו, שנינו, ישראלים שנסעו להגשים חלום בלונדון… מכאן, מהר מאוד עברנו לגור יחדיו", מספר אושרי.  בתום הלימודים החלה תמר לעבוד במשרדה של  האדריכלית הנודעת זאהה חדיד ואילו

מעון לנשים מוכות בתכנון יעקבס-יניב אדריכלים ועמוס גולדרייך // צילום עמית גרון
מעון לנשים מוכות בתכנון יעקבס-יניב אדריכלים ועמוס גולדרייך // צילום עמית גרון

אושרי התקבל לעבוד במשרדו של האדריכל דיויד צ'יפרפילד, אשר ידוע בין היתר כמי שעומד מאחורי יצירת המופת של שיחזור 'המוזיאון החדש' בברלין, אשר שהופצץ ונחרב במלחמת העולם השנייה. "כשחזרנו לארץ בשנת 2004 החלטנו לצאת לדרך עצמאית משותפת והקמנו את המשרד", הם מספרים. הסוד של אושרי ותמר לזוגיות מוצלחת מסתתר דווקא מאחורי השוני שבהם: "אנחנו מאוד שונים, לכל אחד מאתנו העולם שלו. כשחזרנו ארצה, הבנו שביחד אנחנו טובים יותר ולכן החלטנו לקחת את האתגר של זוגיות, הורות ועבודה משותפת בתחום תובעני בו צריך להיות הכי טוב. בתחילת הדרך לא היה קל, אבל עם השנים למדנו לעבוד יחד ולרוב לא להביא את העבודה הביתה, למרות שהיא ממלאת את הראש של שנינו ללא הפסקה והילדים רגילים לשמוע על עבודה כעניין שבשגרה", אומר אושרי. "יצרנו ביננו חלוקה של תחומי האחריות", מסבירה תמר, "כשפרויקט חדש מגיע, באופן מעניין הלקוח יודע למי מאתנו להתקשר. זה לא משהו שנאמר בקול, אבל מרגישים את הנטייה הטבעית של כל אחד מאתנו".  

דירה בתכנון יעקבס-יניב אדריכלים // צילום עמית גרון
דירה בתכנון יעקבס-יניב אדריכלים // צילום עמית גרון

יוצרים שפה אדריכלית משותפת
לצד הגיוון האנושי שהם מציעים, בפן המקצועי הם בחרו בשפה אדריכלית בעלת מכנה משותף לשניהם.   תמר מסבירה כי: "אדריכלות צריכה להיות מותאמת לנוף, לאקלים, לחומרים אמיתיים שבסביבה ולצרכים של האנשים שחיים בה. אנחנו מאמינים שהסביבה משפיעה על ההתנהגות ועל התחושה האישית, לכן אנחנו מנסים לעשות את האדריכלות שלנו עם הרבה מחשבה ותשומת לב ובקפידה רבה". אושרי מוסיף כי: "בתכנון שלנו יש התייחסות מובהקת לסביבה ברמה הפרקטית, לצמחים ולאור. התכנון חייב להרגיש לנו נכון ומשקף אותנו כבני אדם וכבני אדם אנחנו הורסים את הטבע ובוראים אותו מחדש. זו אחריות עצומה".

מיצירותיהם של בני הזוג ניכרת ההרמוניה הזו והם מקפידים להשתמש בחומרי גלם במצבם הראשוני, הגולמי, שפה נטולת קישוט מחד אך כזו שנמנעת מסטריליות יתר. "חשוב לנו לבחור בחומרים שמתבלים בצורה מכובדת כמו ברזל, זכוכית ובטון", אומר אושרי. "מאחר ואנחנו בונים אדריכלות עבור אנשים אחרים ומגוונים ולא עבור עצמנו, ללקוח יש משמעות בדיאלוג שמתקיים מולנו", מדגישה תמר. 

בית הבלוקים יעקבס-יניב אדריכלים // צילום עמית גרון
בית הבלוקים יעקבס-יניב אדריכלים // צילום עמית גרון

 כיצד בחרתם לתכנן את ביתכם המשותף?
"בבית שבנינו עבור עצמנו החלטנו להשאיר את קירות הבלוקים חשופים הן מבחוץ והן בפנים, תקרה ללא טיח מרחפת מעל ומכניסה אור טבעי בכל שעות היום ורצפת בטון מוחלק", אומר אושרי.

תמר מוסיפה כי: "גמר בניית שלד של בניין הוא שלב אהוב עלינו במיוחד. זהו השלב בו הכוונה האדריכלית מתבהרת ומתומצתת, זהו שלב בו ניתן לבחון את התייחסות התכנון לסביבה, לאקלים ולאור הטבעי. בבית שלנו החלטנו לבדוק מה יקרה אם נסיים את הבית בשלב זה אם 'נקפיא' את הבית בנקודת הזמן בה הוא מזוקק ומדויק." 
את מיקום הבית במגרש, גובהו ומיקום הכניסה אליו הכתיבו שני עצי פקאן ותיקים, שהיו קיימים במגרש. "האוריינטציה שהוכתבה- כמזרח-מערב מאפשרת אוורור טבעי לאורך החודשים החמים. הבית בנוי בקומה אחת ומחולק לשלושה אגפים:  הדרומי הוא אגף ההורים, האגף הצפוני כולל חדרי ילדים, חדר אורחים, שירותי אורחים ומחסן קטן. החלל 'הציבורי' המרכזי בבית מחבר בין שני אגפי השינה", מסביר אושרי. "חזיתות הבית בנויות כקיר כפול ובניהן שכבת בידוד ואיטום המונעת כניסת מים אך מאפשרת אידוי לחות כלפי חוץ. בעיצוב הפנים של הבית שילבנו פריטי ריהוט ועבודות אמנות שעברו במשפחה ופריטים חדשים שנקנו לקראת המעבר.  הבית עתיר פונקציות קטנות שמקלות על החיים, דוגמת ארון דו-צדדי שמחבר בין חדר הרחצה של הילדים לחדר הכביסה וחדרון שירות ליד הכניסה לאכסון מעילים,  תיקים, וכד'", אומרת תמר.

מה אתם אוהבים בעבודה המשותפת?
אושרי: "האדריכלות היא עולם ומלואו ואוצרת בתוכה שפע יצירתי שהוא גם תחביב ונושא ענין עבור שנינו . העבודה בזוגיות היא דבר שחששנו ממנו בתחילת הדרך, עם זאת החיים בשניים בבית ובמשרד מתאפשרים מתוך קבלת החולשות זה של זו ותכונות דומיננטיות שמשלימות האחד את השנייה". 

בית הבלוקים - יעקבס-יניב אדריכלים // צילום עמית גרון
בית הבלוקים – יעקבס-יניב אדריכלים // צילום עמית גרון

מה החוזקות של כל אחד מכם?
אושרי על תמר: "תמר החלטית וישירה ומחפשת תמיד מהות לפרויקט, המאפשרת לדייק רעיונות ומאפשרת מרחב יצירתי עשיר ומרענן".
תמר על אושרי: "לאושרי יש ביטחון ואומץ לעשות צעדים לא שגרתיים ".  

לסיום, פרויקט שאתם גאים בו?
אושרי: "מקלט לנשים מוכות שתכננו עבור עמותת ל.א אלימות. לקח כמה שנים טובות לבנות אותו והוא תוכנן ונבנה תוך התמודדות לא פשוטה עם מגבלות שונות.
התכנון זיכה אותנו בפרס WAF – world architecture festival, פרס בינלאומי מכובד ביותר".

תמר: "כשהמקום אוכלס סוף סוף, ראינו שהתכנון שלנו עובד טוב ונותן לנשים וילדיהן שברחו ממעגל האלימות, קורת גג איכותית בתקופה קשה ביותר. זה הגמול הטוב ביותר שניתן לקבל כאדריכלים".

פרויקט שבעים המשפיעים בהתחדשות עירונית
פרויקט שבעים המשפיעים בהתחדשות עירונית

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות