"הנורמות התכנוניות לא התקדמו או השתנו מזה עשרות שנים"
אדריכלי הארץ והרשויות המקומיות התכנסו ליומיים של דיונים אודות התכנון העתידי של מדינת ישראל, וקראו להפוך את הדיון התכנוני מכמותי לאיכותי
אדריכלי הארץ והרשויות המקומיות התכנסו ליומיים של דיונים אודות התכנון העתידי של מדינת ישראל, וקראו להפוך את הדיון התכנוני מכמותי לאיכותי
תמונה: מסימיליאנו פוקסאס ודביר דייטש // צילום: ישראל ביטון
"בערים רבות, הנורמות התכנוניות לא התקדמו או השתנו מזה עשרות שנים הניחו לרגע את המספרים וטבלאות האקסל, ושאלו איזו סביבת מגורים אנו מייצרים, בבניין של 25 קומות יהיו לפחות 200 ילדים שיחפשו היכן לשחק אחה"צ ואיפה לפגוש את החברים", כך אמר דביר דייטש, יו"ר פסטיבל האדריכלות הישראלית, שהתקיימה השבוע בגני התערוכה ביוזמת התאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל. עוד אמר דייטש כי: "זה נתון שלא נלקח באף אחד מהמדדים הכמותיים אליהם אנו נדרשים. לאחר תקופה ארוכה של עיסוק טרחני בצורות המבנים וקו הרקיע של העיר, או בפרוגרמות לצרכי ציבור, הגיעה העת לתכנן את כל מה שנמצא בין הבניינים, קרי המרחב הציבורי, החלל העירוני שמאפשר את המפגש האקראי ומייצר את הסיטואציות העירוניות. זה תפקידנו כיום ולשם אנו צריכים להפנות המשאבים. המשמעות היא שהפרטי והציבורי מתוכננים כיחידה תפקודית אחת שלמה, הוליסטית ומכאן האתגר הגדול".
בוועידה השתתפו אדריכלי הערים עכו, גבעת שמואל, נצרת, חדרה, חולון, לוד ורמת השרון.
אדריכל דודי גלור, אמר כי: "בימים אלה, בהם מתנהלות תכניות אגרסיביות של פיתוח בשטחים פתוחים, מחד, ושל התחדשות עירונית ועיבוי עירוני, מאידך, נוטלים אדריכל ואדריכלית העיר תפקיד חשוב ביותר בהחזרת הדיון על איכות התכנון על כל גווניו, ולא על מדדים כמותיים בלבד, כגון היקף התוספת ביחידות דיור או גובהם של בנינים. יש לנו תפקיד חשוב ביותר בהחזרת הדיון על איכות התכנון ולא על מדדים מספריים בלבד של כמות תוספת יחידות דיור".
טל אשכנזי אדריכלית העיר גבעת שמואל סיפרה: "הוועדה המקומית גבעת שמואל שמה לה למטרה ליזום ולהוביל תכנון עירוני נכון ומותאם לעיר. באופן זה, הועדה לא "מחכה" ליזמים אלא קובעת את סדרי העדיפויות בעיר, מסמנת מטרות ומגדירה את החזון והערכים העירוניים מתוך הבנה אמיתית וראייה כוללת של העיר וצרכי האוכלוסייה, החל ממסמכי מדיניות ותכניות שלד (תכניות מתאריות שאינן סטטוטוריות) ועד תב"עות למתחמים שונים בעיר. באופן זה יש לוועדה שליטה על מהלכי התכנון בעיר, והיא מובילה את התכנון מתוך ראייה לטווח ארוך ומתן חשיבות עליונה למה שחשוב לעיר ולאיכות החיים של תושביה". אשכנזי נתנה כדוגמא את תב"ע שכונת גיורא בעיר, שבמסגרתה התחדשות העירונית מלווה בשמירה על המרחבים הציבוריים המשולבים בבינוי.
אביעד מור, אדריכל העיר חולון הציג פרויקט חדש שאושר לתכנון בימים אלו בשכונת ג'סי כהן, שמטרתו יצירת רצף הליכתי בשכונה, שיפור הנראות ויצירת שימושים שמעודדים פעילות קהילתית במרחב הציבורי. שי אללוף אדריכל העיר עכו ציין את פיתוח טיילת המפרץ בעיר, פרויקט ששם לו למטרה להפוך את רצועת החוף הדרומית למקום מפגש בין תושבי העיר ויצירת חיבור רציף בין חוף ים, עיר עתיקה ושמורת הנחל, והוסיף כי: "אחד האתגרים שלנו כאדריכלים הוא להחזיר את המרחבים הציבוריים לייעוד המקורי שלהם, כחלק מההוויה התרבותית והנופית של העיר".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן