מה באמת מציעה התוכנית החדשה לעתיד הנדל"ן שהוצגה בקבינט הדיור?
שום דבר חדש שלא הוצג בכל התוכניות לדורותיהן בשנים הקודמות, שכמובן לא יושמו בפועל – תקציר מיוחד
שום דבר חדש שלא הוצג בכל התוכניות לדורותיהן בשנים הקודמות, שכמובן לא יושמו בפועל – תקציר מיוחד
שר הבינוי והשיכון השר יצחק גולדקנופף כינס את ועדת השרים לענייני דיור, בנייה ומקרקעין (קבינט הדיור), והציג להם תוכניות עתידיות לשוק הנדל"ן בשנים הקרובות. אין זו הפעם הראשונה שתוכניות חומש מוצגות בקבינט ומוכרזות על ידי השרים והממשלה.
לפני 5 שנים הציג שר הבינוי והשיכון דאז, יעקב ליצמן, תוכנית דיור, שהציעה את הגברת התחרותיות והגדלת הכנסות מדינה מאזורי הביקוש ופתיחת מכרזים ל"כל המרבה במחיר" באזורי יוקרה. ליצמן אףקבע את "תוכנית 6 הצעדים" למימוש התוכנית, הכוללת תכנית מענקים לרוכשי דירות יד שניה בפריפריה, הגדלת גובה המשכנתא הניתנות לזכאים לרכישת דירה בפריפריה, תכנית חומש לתשתיות, תחבורה וניקוז, תכנית לתקצוב כיתות לימוד כחלק ממימוש הסכמי גג, הגדלת הסבסוד פיתוח ביישובי הפריפריה והגדלת כח העבודה בענף הבניה – תוספת של 15,000 עובדים זרים ו-15,000 עובדים פלסטינים.
חמש שנים אחרי וכלום לא השתנה, להפך, מלחמת חרבות ברזל תפסה אותנו לא מוכנים בשום היבט שהוא ובנוסף, גם תוכנית "מיגון הצפון" לפריפריה לא יצאה לפועל. בשנת 2023 קיים שר האוצר מסיבת עיתונאים שבה הוא הכריז על תוכנית נוספת והפעם דובר על "תוכנית הדיור הממשלתית", שאושרה בממשלה, בהשקעה של כ-2 מיליארד שקל.
עיקרי התוכנית עסקו בדירות ב-800,000 שקל במכרזי מחיר מטרה, השארת מס רכישה על 8 אחוז, מענק של עד 10,000 שקל לטובת תימרוץ הרשויות המקומיות, הקלות בירוקרטיות ועוד ועוד. בתוך כך גם הוצהר כי תוקצבו 500 מיליון שקל לתמורות בהסכמי הגג והסכמי הגג להתחדשות עירונית. באותה שנה ממש קבע דוח מבקר המדינה כי קיים מחסור מצטבר של 189,000 יחידות דיור וליקויים ביישום התכנית האסטרטגית לדיור. מהדוח עלה כי אין עמידה ביעדי הבנייה, הליכי אישור תכניות מתארכות מעל הרצוי ואין מיצוי של הליכי התחדשות עירונית.
ואם ללכת ממש ממש להתחלה עידן "תוכנית החומש האסטרטגיות" אז אי אפשר שלא להזכיר את התוכנית הלאומית משנת 2017. גם מבקר המדינה התייחס לתוכנית וציין כי בהחלטת הממשלה ממרץ 2017, אומצה תחזית צורכי הדיור שבתוכנית האסטרטגית. לפי התוכנית, בשנים 2017 – 2040 נדרשת בנייתן של כ-1.5 מיליון יח"ד, ובהתאם לזה נקבע יעד כולל לתכנון של כ-2.6 מיליון יח"ד בתוכניות מפורטות לאותן השנים. עם זאת, בבחינת ביצוע התכנית בשנות החומש (2017-2021), עולה כי נוצר פער בין היעד לביצוע. אבל מי זוכר?
אז בעצם מציע כעת שר הבינוי והשיכון? את אותו הדבר פלוס מינוס, שהוצע בכל התוכנית הקודמות, שלא יושמו עד היום. במשרד הבינוי והשיכון טוענים כי יעדי ה"חומש" נועדו לשמור על יציבות בשוק הנדל"ן ולפיהם בשנת 2025 צפויים – 80,000 שיווקי קרקע, ויעד של 65,000 עסקאות; בשנים 2026–2030 התוכנית כוללת האצה משמעותית ליותר מחצי מיליון שיווקי קרקע, ויותר מ-325,000 עסקאות ליח"ד.
בנוסף, שר הבינוי והשיכון סייג מראש ואמר כי היעדים שנקובים בהחלטה "תלויים במשתנים המפורטים". והם? למשל, תקציב של 3 מילארד ש"ח לשנת 2025, אישור תכנית אסטרטגית לשכירות ארוכת טווח על ידי הממשלה ועד להסכמות בין שר הבינוי והשיכון לשר האוצר לגבי תכנית דירה בהנחה, שעדיין נמצאת במחלוקת.
עוד בין התנאים למימוש התוכנית של השר – "מציאת פתרון ממשלתי למנגנונים להסרת חסמי תשתיות (חינוך, תחבורה, מט"שים, וכדומה)", ולסיום האמירה לפיה: "ככל שכל אלה לא יתממשו, שר הבינוי והשיכון יאלץ להגיש לממשלה יעדים מעודכנים לשוק הדיור".
לפי הנתונים שהוצגו בישיבה, קיימות כ 400,000 יח״ד חסומות בשל אתגרי תשתיות שונים דבר שמחייב התגייסות גורפת לפתרון החסמים. מה עושים? מקימים עוד "צוות" לבחינת הנושא.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן