banner
מבואות ערב בנגב // צילום: מגדילים
מבואות ערב בנגב // צילום: מגדילים

יו"ר הוועדה המחוזית דרום בביקורת נוקבת על הרשויות הבדואיות

עודד פלוס: "חייבות להגדיל את הציפוף שלהן, קידוש תביעות הבעלות אינו מקובל"

זיו גולדפישר 31.01.2024

יו"ר הוועדה המחוזית דרום, עודד פלוס, מותח ביקורת על המועצה המקומית חורה ויתר היישובים הבדואים בנגב, וכותב כי הן חייבות להגביר את הציפוף שלהן ולנצל בצורה יעילה יותר את השטחים בתחומן. "קידוש תביעות הבעלות והימנעות מפיתוח ומענה לצרכי הכלל אינו מקובל עלי כתפיסה", הוא כתב באחרונה לוועדת גבולות שמונתה לבחון את הרחבתה של מועצת חורה ב-800 דונמים. כמו כן, גם במשרד הביטחון מתנגדים להרחבתה של חורה, מכיוון שהשטח המיועד להרחבתה משמש כיום כשטח אש של צה"ל.

לפני כארבעה חודשים מינה משרד הפנים ועדה לשינוי גבולות במטרה להרחיב את השטח של חורה, כחלק ממימושה של תכנית לבניית רובע מגורים בן כ-1,700 יח"ד במזרח היישוב. תכנית "חורה – שכונות מזרחיות", ששטחה כ-800 דונמים, ממוקמת בדופן המזרחית של הישוב, על שטחים פתוחים בבעלות המדינה, בשטח ללא תחום שיפוט (שטח גלילי) ובחלקה בתחום שטח אש. התכנית מציעה פיתוח רובע מגורים חדש עבור הישוב חורה ממזרח לדרך 316. 

בהודעת דואר אלקטרוני ששלח פלוס לוועדת הגבולות הוא כותב: "אנו תומכים בהרחבת תחום שיפוט המועצה המקומית חורה והתאמת תחום התכנון. חורה נדרשת למענה לריבוי טבעי ולכינוס פזורה בעלת זיקה לחורה ובהתאם אושרה תוכנית סטטוטורית על ידי הוועדה המחוזית שתואמת את שטח ההרחבה, שכונות מזרחיות חורה". פלוס הבהיר עוד כי "כינוס פזורה חייב להיות חלק מרכזי מיעדי ההרחבה ולא כמס שפתיים". 

בהמשך דבריו הוא הוסיף דברי ביקורת על היישובים הבדואים, ועל ההתנהלות התכנונית שלהן: "חורה והמועצות האחרות מסוגה חייבות להתכנס פנימה הן באמצעות הגדלת הציפוף במגרשים והן אינפילים במגרשים פנויים, כאשר קידוש תביעות הבעלות והימנעות מפיתוח ומענה לצרכי הכלל אינו מקובל עלי כתפיסה. שאלת מיצוי האפשרויות להתכנסות פנימה צריכה להיבחן בכל מקרה בו מבקשים להרחיב תחום שיפוט".

פלוס התייחס לדרישה נוספת של חורה, שאינה חלק מהמנדט של ועדת הגבולות, והוא להתרחב צפונה, לכיוון היישוב מיתר, ועל חלק משטחו, במסגרת תכנית השכונות הצפוניות: "הרצון להרחיב את חורה על חשבון מיתר לא מקובל עלי, בוודאי קודם למיצוי מלא של כל האפשרויות האחרות".

גם במשרד הביטחון מסתייגים מהרחבתה של חורה, על חשבון שטחי אש של צה"ל. מדובר בשטח אש 526 הקרוי גם "שטח עניים". במכתב ששלחה לוועדה עליזה גולדשטיין, ראש חטיבת מיסוי והסדרים מוניציפאליים משרד הביטחון, היא כותבת: "השטח המבוקש נשוא הבקשה הנו שטח צבאי סגור בצו רמטכ"ל והצבא משתמש בו באופן שוטף לצורך פעילות צבאית. מדובר בשטח קרקע פתוח, אשר מתנהל באופן אוטונומי, ואינו נזקק ואינו מקבל שירותים עירוניים מהרשות המקומית. אין כל הצדקה לספחו לתחום הרשות המקומית כל עוד הוא משמש כשטח צבאי סגור".

גולדשטיין ביקשה מהוועדה לדחות את בקשתה של חורה ולקבוע כי שטח זה ימשיך להתנהל באופן אוטונומי ולא יסופח לתחום המועצה כל עוד חל עליו צו הסגירה.

בתגובה אומר יובל תורג'מן, מ"מ מנכ"ל הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב: "השכונה המזרחית שעליה נעשית הבחינה של ועדת הגבולות מיועדת להתכנסות אוכלוסיה מתוך שטחי האש ומתוך השטחים שמסביב לחורה. לגבי הציפוף, אנחנו עובדים על פי אמות המידה התכנוניות של מינהל התכנון בנושא ציפוף. כל התכניות שלנו מתאשרות בוועדה המחוזית בהתאם לקריטריונים ולסטנדרטים התכנוניים ולמפתחות הציפוף. רשות הבדואים יזמה הליך תכנוני עמוק, שכוללת הכפלת זכויות הבנייה בכל המגרשים ביישובים הבדואים. לגבי השכונה הצפונית, זה לא נדון כעת בוועדה. יש מחלוקת עם מיתר בנוגע לשטח שבחלקו הקטן נוגס בתחום המוניציפלי של מיתר. אנחנו מתכננים שכונה שמיועדת לאוכלוסיה אחרת, מתפוצה משפחתית אחרת שנמצאת באזור יתיר, ואותה אנחנו רוצים להסדיר בשכונה הצפונית. מועצת מיתר מתנגדת לכך".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות