banner
אוניברסיטת בר אילן // Depositphotos
אוניברסיטת בר אילן // Depositphotos

עיריית גבעת שמואל רוצה את בר אילן, בעיריית רמת גן מגיבים: "יש להם תיאבון מאוד גדול"

ראש עיריית גבעת שמואל מבקש מהמועצה הארצית להעביר את האוניברסיטה למרחב התכנון שלו. הוועדה המחוזית לא זורמת עם הבקשה

זיו גולדפישר 29.06.2023

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה תדון בשבוע הבא בהתאמתם של מרחבי תכנון ותחומי שיפוט בתחום מחוז מרכז. רוב הרשויות בתחום המחוז, שהוא הגדול ביותר בארץ מבחינת מספר תושבים ומספר יישובים, אישרו החלטה על התאמה נדרשת. לעומתם, עיריית גבעת שמואל ביקשה להעיר לבצע תיקון גבולות ולהעביר לתחום מרחב התכנון שלה את קמפוס אוניברסיטת בר אילן, זאת על אף העובדה שוועדה מטעם משרד הפנים קבעה כי המוסד האקדמי יישאר בתחומה של העיר רמת גן. הוועדה המחוזית מרכז לא ממליצה בפני המועצה הארצית על השינוי, ובעיריית רמת גן עוקצים את העיר השכנה: "יש להם תיאבון גדול".

מנהל התכנון מקדם פרויקט להתאמה כוללת ומלאה של גבולות מרחבי התכנון המקומיים של כלל הוועדות המקומיות במחוז מרכז, לגבולות השיפוט המוניציפליים של כלל הרשויות המקומיות במחוז. לצורך קיום ההתייעצות מול הועדה המחוזית בהתאם לחוק התכנון והבניה פנה מנהל התכנון לכל הרשויות במחוז בבקשה לקבל את עמדת מליאת מועצת הרשות המקומית לעניין עריכת ההתאמה מלאה בין תחום השיפוט ומרחבי התכנון. 

הרשויות המקומיות נתניה, כפר יונה, מודיעין – מכבים רעות, סביון, פרדסיה, כוכב יאיר, באר יעקב, קריית עקרון, ראשון לציון השיבו כי יש התאמה מלאה בין מרחבי התכנון וגבולות המוניציפליים העדכניים בתחומן ואין צורך בהתאמה. הרשויות המקומיות, בית דגן, גבעת שמואל, גזר, גלגוליה, גן רווה, גני תקווה, דרום השרון, חבל מודעין, טייבה, טירה, יבנה, יהוד מונסון, כפר ברא, כפר קאסם, לוד, מזכרת בתיה, סביון, פתח תקווה, ראש העין, רחובות, שדות דן, תל מונד, וכן הועדות המקומיות- מרחביות קסם, מצפה אפק, וזמורה, אישרו לבצע התאמה נדרשת בין גבולות השיפוט העדכניים לבין מרחבי התכנון.

הרשות היחידה שהעלתה דרישה משמעותית לביצוע תיקון גבולות הייתה, כאמור, עיריית גבעת שמואל. מועצת העיר החליטה לבקש ביצוע התאמת גבולות תכנון בגבול בין גבעת שמואל לפתח תקווה, בעקבות שינויי גבולות מלפני כשש שנים. בנוסף, העירייה ביקשה להעביר לתחום מרחב התכנון את שטח אוניברסיטת בר אילן, וזאת בהתאם לעמדת מינהל התכנון.

במכתב שלח ראש העיר, יוסי גרודני, לאלי פדידה, ראש אגף רגולציה במינהל התכנון, הוא כותב, בין השאר: "לאור עמדת מינהל התכנון כי בראייה תכנונית האוניברסיטה בשלמותה צריכה לעבור לעיר גבעת שמואל, נבקש להכליל את מרחב התכנון שבו נמצאת בר אילן למרחב התכנון של גבעת שמואל. מתחם אוניברסיטת בר אילן מהווה מובלעת בתוך הרצף הטריטוריאלי והתכנוני. האוניברסיטה מתנהלת כמרחב תכנון עצמאי אשר אינו מתייחס לסביבה הגובלת עמה, העיר גבעת שמואל, בקרבה היא נמצאת, ולמעשה אין התחשבות בעיר גבעת שמואל. הלכה למעשה, הגם שהאוניברסיטה מצויה כמובלעת בעיר גבעת שמואל ומנותקת מהעיר רמת גן אליה היא משויכת תכנונית, אין מעמד תכנוני לגבעת שמואל במוסדות התכנון, אלא רק לאחר הפקדת תכנית. מצב זה גרם לכך שהדרך היחידה של תושבי גבעת שמואל להיות מעורבים בתכנון צמוד דופן אליהם הוא במעמד של מתנגדים (בהליכי תכנון), ואין אפשרות לתושבי גבעת שמואל להתערב בתכנון".

עוד כותב גרודני שהבעיה חריפה עוד יותר, מכיוון שגבעת שמואל נמצאת במחוז מרכז והאוניברסיטה במחוז תל אביב. "כך גם הגורם המחוזי בלשכת התכנון אינו מייצר תיאום בין גבעת שנואל לאוניברסיטה".

למרות זאת, בוועדה המחוזית לא אימצו את הבקשה. יש לציין כי לפני כשנתיים קבעה ועדה גאוגרפית של משרד הפנים, כי שטח הקמפוס יישאר בידי רמת גן, אך כלל השטחים הסובבים אותו יעברו לגבעת שמואל. בבקשה ששלח גרודני הוא מבקש, למעשה, לעקוף את החלטת משרד הפנים ולהכליל את האוניברסיטה רק בתחום התכנון של גבעת שמואל. 

אדם קניגסברגר // באדיבות דוברות עיריית רמת גן
אדם קניגסברגר // באדיבות דוברות עיריית רמת גן

ומה אומרים בעיריית רמת גן? "יש להם תיאבון מאוד גדול", אומר ממלא מקום ראש העירייה, אדם קניגסברגר, "במשך כל השנים תמכנו באוניברסיטת בר אילן והשקענו בה כספים. הקשרים שלנו עם האוניברסיטה מאוד אמיצים, והאוניברסיטה עצמה רוצה את הקשרים עם עיריית רמת גן, ואנחנו נמשיך לתמוך בה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות