banner
רמי צרפתי מנכל ובעלים של קבוצת רמי צרפתי // צילום: שרית צרפתי
רמי צרפתי מנכל ובעלים של קבוצת רמי צרפתי // צילום: שרית צרפתי

מתי הממשלה תבין את מה שהצעירים כבר הבינוי? ככה תביאו אותם לפריפריה

אחרי עזיבתו של כחלון לא נראה שינוי משמעותי והיקף שיווק הקרקעות לבנייה לשוק החופשי אף הורע. בשנתיים האחרונות, שבהן היו ארבע מערכות בחירות, המדינה היתה בשיתוק. עם כניסתו של יעקב ליצמן, שיטת שיווק שונתה והביאה לעוד עיכובים. משבר הקורונה אף הגביר את חוסר התפקוד של המדינה  – ורק הצעירים כבר הבינו שאין הכרח לגור בתל אביב // דעה

מאת: רמי צרפתי, מנכ"ל ובעלים של קבוצת רמי צרפתי

שיעור ראשון בכלכלה אומר שאם הביקוש עולה על ההיצע, המחירים עולים. שוק הדיור הישראלי מתאפיין בעליית מחירי הדירות כבר שני עשורים ולא נראה שהמגמה צפויה להשתנות בעתיד הנראה לעין. 

ישנם שני צדדים למשוואה הזו – צד הביקוש וצד ההיצע. בשנים האחרונות המדינה פעלה הרבה יותר להורדת הביקושים באמצעות מיסוי או על-ידי הרחקת המשקיעים מהשוק, אך פחות מדי להגדלת היצע הדירות הכללי (שלא מחיר למשתכן). ביקוש לדירות בישראל תמיד יהיה – בשל הילודה הגבוהה בישראל והגידול באוכלוסיה, בגלל שזוגות צעירים שנישאים צריכים מקום לגור בו, ובעיקר בגלל שהתרבות הישראלית מכוונות יותר לרכישת דירה ופחות למגורים בשכירות.

המדינה צריכה לעבוד הרבה יותר חזק על הגדלת ההיצע. בשנים האחרונות בקדנציה של שר האוצר לשעבר כחלון, המדינה שיווקה קרקעות לבנייה למטרה אחת בלבד – מחיר למשתכן. בכך היא השאירה בצד פלח גדול מאוד באוכלוסיה ודאגה רק ל-12% ממנה. אחרי עזיבתו של כחלון לא נראה שינוי משמעותי והיקף שיווק הקרקעות לבנייה לשוק החופשי אף הורע. 

בשנתיים האחרונות שבהן היו ארבע מערכות בחירות המדינה פחות או יותר היתה בשיתוק. עם כניסתו של יעקב ליצמן לתפקיד שר השיכון הוחלפה שיטת שיווק הקרקעות מ"מחיר למשתכן" ל"מחיר מופחת" – וזה הביא לעיכובים והשהיית שיווקי הקרקעות כי לא נמצא לה תקציב עד היום. משבר הקורונה בחודשים האחרונים אף הגביר את חוסר התפקוד של המדינה בתחום זה והתוצאה היא ברורה – ירידה בהיצע הדירות ועליית מחירים. 

השר ליצמן מביא עימו אג'נדה חדשה לשוק הדיור – חיזוק הפריפריה. ממש לאחרונה פורסם כי הוא קיבל תקציב ממשלתי של 600 מיליון שקל לקידום תוכנית "דיור במחיר מופחת" שהוא יזם, שיאפשר לשחרר עיכובים בפרסום מכרזים לבנייה של כ-6,000 דירות בפריפריה, שעיכבו משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בגלל ההשהיה באישור התקציב. התקציב שאושר יאפשר לסבסד לרוכשים דירות בפריפריה בהיקף של 40 אלף שקל לדירה וכן לסבסד הוצאות פיתוח בהיקף של כ-60 אלף שקל לדירה ליזמים, במקומות שבהם מחירי הקרקע לפני הוצאות פיתוח נמוכים מ-50 אלף שקל ליחידת דיור. מענק נמוך יותר בסך 40 אלף שקל יינתן ליזמים במקומות שבהם מחירי הקרקע נעים בין 50 אלף שקל ל-100 אלף שקל לדירה.

כמו התוכנית הקודמת בשוק הדיור, גם התוכנית של ליצמן "דיור במחיר מופחת", דואגת לחלק קטן בלבד מהאוכלוסיה, ואינה מסוגלת להביא לפתרון כוללני למצוקת הדיור ולמחירי הדירות, היא גם לא כוללת את כל האזורים בארץ, כך שבהגדרה אין לה יכולת לעשות זאת. 

אם המדינה באמת רוצה לחזק את הפריפריה, עליה להפוך אותה אטרקטיבית לצעירים. זאת, באמצעות תוכניות מקיפות לשיפור התחבורה וכן באמצעות יצירת אפשרויות תעסוקה לצעירים שיעזבו את המרכז ויעברו לפריפריה. המדינה צריכה לבנות אזורי תעשייה ותעסוקה גדולים בפריפריה ולתמרץ חברות ענק כדי שיעתיקו את המטה שלהן מהמרכז לפריפריה. המדינה צריכה גם להביא לפריפריה לא רק חברות מהתעשייה המסורתית אלא לשלב גם תעשיות עתירות ידע שימשכו אוכלוסייה איכותית של עובדים. 

וברמה הכללית – לפי מחקר של התאחדות הקבלנים, בשיווקי הקרקעות של רמ"י וכן בכמות העסקאות בקרקעות נרשמה ירידה חדה השנה. עסקאות הקרקע ירדו ב-50% (!) במחצית הראשונה של 2020 לעומת אותה תקופה בשנת 2019. מדובר בכ-7,000 יח"ד בלבד, כאשר הנתונים כוללים גם קרקעות ששווקו בפטור ממכרז.

אם המדינה באמת רוצה להביא לירידת מחירי הדירות בארץ, היא צריכה לפרסם עוד ועוד מכרזים ולשווק יותר ויותר קרקעות לבנייה. ואחרי השיווק, עליה גם לפעול בנחישות לקיצור הליכי הרישוי כי מהרגע שמתפרסם מכרז ועד שעולים על הקרקע עוברות לעתים שנים ארוכות, וזה מוביל לירידה בהתחלות הבנייה, לצמצום ההיצע – ושוב, לעליית מחירי הדירות. המדינה צריכה להתוות מדיניות ברורה וארוכת טווח בשוק הדיור שתכלול התחייבות להקצאת קרקעות רציפה לבנייה וכך יהיה אפשר אולי לענות על הביקושים.

משבר הקורונה שינה את דפוסי ההתנהגות של ציבור העובדים – הם הבינו שאין הכרח לגור בתל אביב או בקרבת אזורי התעסוקה הגדולים במרכז הארץ, אלא שאפשר גם לעבור לפריפריה ולעבוד מהבית. ההשלכות הכלכליות של הקורונה גם אילצו רבים מהם לעזוב את הדירות בת"א ולחפש דירות בשכר דירה זול יותר – והם מצאו אותן בפריפריה.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות