banner
עו"ד אושרי שלוש // צילום: קמיליה
עו"ד אושרי שלוש // צילום: קמיליה

אל תכנסו לדירה חדשה בלי טופס 4

הקבלן מציע לכם להיכנס לדירה כשעוד אין טופס 4? תחשבו פעמיים, כי מדובר בהצעה בעייתית עד מסוכנת לבטיחות הדיירים // דעה

תמונה: עו"ד אושרי שלוש // צילום: קמיליה

מאת: עו"ד אושרי שלוש

לא אחת, אנו נתקלים במצבים בהם קבלנים לא מקבלים טופס אכלוס לנכס (המוכר בשמו כטופס 4) גם לאחר מועד האכלוס הקבוע בהסכם המכר עם הרוכשים.
טופס 4  מאשר את חיבור המבנה לתשתיות חשמל, מים וטלפון. כניסה לדירת מגורים ללא טופס 4 גם אם הקבלן מבטיח שתכף הוא מסדיר את התנאים לקבלתו מהרשות המקומית,  הינה מצב בעייתי עד מסוכן לבטיחות הדיירים ולכן חשוב ליווי והיוועצות עם אנשי מקצוע דוגמת עו"ד ומהנדס.

מהו טופס 4

טופס 4 הינו שלב האכלוס בו בעל ההיתר יכול להגיש בקשה  לרשות המקומית המוסמכת לאשר למבנה ראוי חיבור   לתשתיות. האישור יינתן על פי סעיף 157 לתקנות התכנון והבניה, רק  למבנה שקיבל אישור חתום ועבר את הליך הבידוק של כיבוי אש ופיקוד העורף. כך, שכל מי שמנסה להתחבר בחיבורים זמנים לרשת החשמל, עובר על החוק ומסכן את  עצמו ואת יתר הדיירים בסביבה. צוות מהנדס העיר בודק את הבקשה האם אכן לאשר טופס 4 לפי מהות היתר הבנייה שנתקבל ומה נבנה הלכה למעשה, האם אישור רשויות כיבוי אש התקבל והבניין עומד בכל בתקנים הדרושים, אישורים של חברת חשמל, פיקוד העורף, חברות גז ותשתיות מים.

אי עמידה בתקנים ובאישורים  הדרושים מהרשויות יכולה לעכב קבלת טופס 4  במספר חודשים ואף מעבר לכך. בהתחשב בעובדה שמדובר בשורה של רשויות הדורשות מהקבלן להציג שורה של מסמכים ואישורים נוספים בדבר חוקיות וחוזק המבנה העומד בתקנים יש לקחת בחשבון עיכובים באכלוס וכניסה לבניין.

מקרה בוחן: העירייה הנחתה את חברת החשמל לנתק את הדירות החדשות

באחד המקרים שנדונה לאחרונה בוועדת ערר מחוזית לתכנון ובנייה ת"א, דנה הוועדה בערר של דייר נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, כי הוראת ניתוק החשמל ניתנה בשל העובדה כי בבניין זה  נבנו תוספות בנייה ללא היתר והבניין אוכלס ללא טופס אכלוס (טופס 4) מהוועדה המקומית.

 

בבניין ניתן היתר בניה לתוספת בניה ושינויים בבניין, בהתאם להיתר הבניה נקבע כי אין לאכלס את הבניין ללא טופס 4. ערב הוצאת היתר, הבניין כלל 5 קומות ו-12 יחידות דיור. ההיתר נשוא הערר ביקש לפצל 3 דירות דופלקס, שהפכו ל-6 יחידות דיור. הרשות המקומית, לאחר ביקור במקום החליטה להשתמש בסמכותה להנחתה את חברת חשמל להפסיק את הספקת החשמל לדירות החדשות וכן נמצא כי השטחים המשותפים מצויים במצב ירוד, באופן המסכן את חיי הדיירים, ועל כן יש לנתק את החשמל בבניין כולו. חברת חשמל שלחה לעורר הודעה בדבר כוונתה לנתק את החשמל ומשכך לא ניתן טופס 4.

 

העורר טען כי ההחלטה להורות על ניתוק חשמל  לא התקבלה על ידי הגורמים המוסמכים על פי חוק התכנון והבנייה, ובכל מקרה היא נטולת כל יסוד.  לטענתו, הבניין קיים כבניין מגורים מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת והוא מאוכלס כדין. ההחלטה להורות על ניתוק  החשמל התקבלה ללא הליך ראוי וללא סמכות. הבניין קיים ומאוכלס, הוא קיבל היתר בנייה לתוספות בנייה עוד בשנות ה-90  וגם אז טען העורר שנדרש רק טופס 4 לתוספות בנייה בלבד. העורר טען כי הוא פעל להשלמת תוספות הבנייה, אך העבודות התארכו מעבר לצפוי. בערר נטען כי ניתוק ממערכת החשמל  יגרום נזק ממשי לדיירי הבניין.

ועדת הערר המחוזית לאחר ששמעה את הצדדים וערכה סיור במקום  קבעה כי למרות שהבניה בפועל אינה תואמת את ההיתר שהוצא, לא מדובר במקרה קיצוני  המחייב ניתוק דיירי הבניין ממערכת החשמל ועל כן הערר התקבל. העורר הגיש בקשה חדשה להיתר בניה לאחר  שתוקפו של ההיתר שניתן פג. (ערר מס 5066/17/תא).

טופס 4  אינו רק טופס טכני, אלא מהווה ראיה לכך שהבניין ראוי לאכלוס


לדיירים  אסור בשום אופן להקל ראש ולהסכים להצעה של המוכר  לעבור לגור בדירה אשר לא קיבלה אישור מהרשות המוסמכת  שאכן הבניין נבנה על פי היתר הבניה ונערכו בדיקות והתקבלו  כל האישורים. לאחר קבלת כל האישורים, הרשות המקומית תשלח למבנה נציג מוסמך ממחלקת הפיקוח  העירונית. רק לאחר קבלת כל האישורים יינתן אישור לחבר את הבניין לתשתיות חשמל, מים וטלפון.

  • הכותב הוא שותף מייסד במשרד אושרי שלוש, פירמת עורכי דין ונוטריון המתמחה בנדל"ן. אין משום הכתוב ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית מכל סוג שהוא.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות