banner
שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים
שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים

"תכנית פורצת דרך" – המחוזית אישרה ושכונת חב"ד בקריית מלאכי מתחדשת

אחרי התמודדות עם התנגדות התושבים החרדים, מגבלות שהציב חיל האוויר וערכי הקרקע הנמוכים – אושר פינוי בינוי שכונת חב"ד בקרית מלאכי

 

זיו גולדפישר 27.06.2024

למרות התנגדות התושבים החרדים ומגבלות חיל האוויר – אושרה תכנית התחדשות שכונת חב"ד בקרית מלאכי. הוועדה המחוזית דרום אישרה את התכנית, המציעה 636 יח"ד. הוועדה הותרה על ביצוע מספר שינויים בתכנית, ביניהן הנמכת מגדל המגורים בשל דרישת משרד הביטחון, וזאת על רקע מגבלות הנובעות מהקרבה לבסיס חיל האוויר חצור. בנוסף, הוועדה הורתה על תוספת בינוי, כדי להגדיל את הכלכליות שלה. הוועדה ציינה בהחלטה כי היא: "רואה חשיבות רבה במתן מענה לצרכי ההתחדשות, שהינה צו השעה". 

תכנית התחדשות עירונית שכונת חב"ד בקרית מלאכי מציעה פינוי של 153 יח"ד ב-6 בניינים, חלקם ישנים ומוגדרים כמסוכנים, לטובת הקמתם של 636 יח"ד בבנייה חדשה של מגורים ושימושים מעורבים. מרבית הבניינים שמוצעים בתכנית הם בגובה של עד 10 קומות מלבד מגדל אחד בן 27 קומות. התכנית נתקלה בהתנגדות התושבים החרדים, בין השאר בגלל החשש שהבינוי הגבוה המוצע בתכנית יפגע באופיה של השכונה. ועד השכונה דרש לבטל את המבנה רב הקומות המוצע בתכנית, וכן דרש לבטל את חיבורו של רחוב ירושלים לשדרות בן גוריון. ללא מילוי תנאים אלו אסר הוועד על פנייה לדיירים במתחם, דבר שעיכב את שיתוף הפעולה עם הוועד טרם הושלם הדו"ח החברתי.

שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים
שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים

למרות ההסתייגות, התכנית הופקדה, והוגשו נגדה שורה של התנגדויות של תושבי השכונה, וכן של החברה היזמית ומערכת הביטחון. המתנגדים מקרב תושבי השכונה טענו כי הבינוי המוצע יפגע באיכות חייהם ובפרטיותם. עוד טענו המתנגדים כי בתכנית יש צפיפות רבה, שעשויה לגרום לעומס על תשתיות הביוב. ההתנגדויות הללו נדחו. 

עם זאת, הוועדה קיבלה באופן חלקי את הטענות כי התכנון המוצע בבינוי גבוה ורב קומות יפגע בצביון השכונה הדתי, מכיוון שהיא עלולה להתאכלס על ידי אוכלוסייה בעלת צביון דתי אחר, ולפגוע במרקם הקיים. נגד הבינוי המוצע הוגשה התנגדות גם מטעם מערכת הביטחון, שטענה כי לאור שיקולים ביטחוניים הנוגעים לביטחון טיסה במרחק של כ-2.5 ק"מ מבסיס התעופה חצור, יש לקבוע כי גובה הבניה המקסימלי במסגרת התכנית יהיה 90.41 מטרים מעל פני הים. בעקבות זאת, הוחלט להנמיך את המגדל ל-21 קומות, ולהעביר את זכויות הבנייה שיקוצצו ליתר חלקי התכנית. בנוסף, הוועדה החליטה להרחיק את המגדל לקרקע המשלימה שהועברה לתכנית, מצפון לשכונה., וזאת כדי לצמצם את ההשפעה על צביון השכונה.

התנגדות נוספת הייתה של החברה היזמית, חברת מרום התחדשות עירונית קריית מלאכי, שדרשה להוסיף עוד 250 יח"ד, ולהעמיד את הבינוי על 886 יח"ד כדי שהתכנית תהיה כלכלית. הוועדה קיבלה באופן חלקי את ההתנגדות, והוסיפה עוד 40 יח"ד, וזאת על בסיס חוות דעת שמאית.

שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים
שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים

הוועדה קבעה בהחלטתה כי: "התכנית מאפשרת התחדשות מבנים רעועים, מסוכנים, ללא מיגון או נגישות, חלקם אף ריקים מתושבים מזה שנים. הוועדה רואה חשיבות רבה במתן מענה לצרכי ההתחדשות שהינן צו השעה, מתן מענה לצרכי האוכלוסייה הן ברמת המענה הנקודתי והן ברמה כללית אסטרטגית בחשיבות ההתחדשות במבנים חסרי מיגון ושאינם עמידים בפני רעידות אדמה". 

עוד מציינת הוועדה בהחלטתה לתת תוקף לתכנית כי אתגר משמעותי במימוש התכנית היה הצפיפות הרבה שאמורה הייתה להיות בשכונה, כדי שהתכנית תהיה כלכלית, וזאת בגלל ערכי הקרקע הנמוכים בעיר. רק בזכות קרקע משלימה, ניתן היה לממש את התכנית: "לאור ערכי הקרקע בקרית מלאכי, התגייסו הרשויות, משרד הבינוי והשיכון ליזום את התכנית ורשות מקרקעי ישראל במתן מענה בעזרה כלכלית בדמות קרקע משלימה, זאת לאור ההכרה בצורך עזרה מצד רשויות המדינה למימוש התחדשות עירונית. הוועדה מציינת עוד כי שטח הקרקע למגורים במצב הנכנס עומד על כ-9.7 דונם. באם היתה צריכה התכנית לתכנן את כלל יחידות הדיור בשטחה (עוד לפני הפרשות לצרכי ציבור, דרכים וכו') היתה הצפיפות עומדת על כ-65 יח"ד לדונם נטו ושווה ל-228,000 נפשות לקמ"ר (בחישוב של 3.5 נפשות למשק בית בממוצע), פי 10 מהצפיפות המינימאלית הקבועה בתיקון 4 לתמ"א 35. לאור זאת, קודמה תכנית פורצת דרך זו, המאפשרת התחדשות עירונית בשישה מבנים אלו".

כאמור, הוועדה החליטה לאשר את התכנית בכפוף לתיקונים. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות