banner
שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים
שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים

למרות התנגדות הוועד החרדי: שכונת חב"ד בקרית מלאכי יוצאת להתחדשות עירונית

ועד השכונה, המונה את קהילת חסידות חב"ד השנייה בגודלה בארץ, התנגד לרבי קומות ודרש מבני ציבור בקרקע משלימה – לאילו פשרות הגיעו הצדדים?

זיו גולדפישר 13.03.2023

הוועדה המחוזית דרום אישרה להפקדה בישיבתה האחרונה את תכנית ההתחדשות העירונית בשכונת חב"ד בקרית מלאכי, הכוללת פינוי של 153 יח"ד ב-6 בניינים, חלקם ישנים ומוגדרים כמסוכנים, לטובת הקמתם של 636 יח"ד בבנייה חדשה של מגורים ושימושים מעורבים. כפי שנחשף ב"מגדילים", התכנית נתקלה בקשיים בעקבות התנגדות ועד השכונה החרדית לבינוי המוצע. בישיבה הקודמת של הוועדה הוחלט להעביר לטובת הקהילה קרקע משלימה לצרכיה. 

שכונת חב"ד בקרית מלאכי היא הריכוז השני בגודלו של חסידות חב"ד בארץ, אחרי כפר חב"ד, ומונה 2,685 נפש ב-733 יח"ד. המצב הסוציו אקונומי של השכונה נמוך מדירוג של העיר כולה – השכונה מדורגת ב-3 והעיר ב-4. השכונה מאופיינת באוכלוסייה חרדית – דתית, ברובה משתייכים לחסידות חב"ד. תכנית ההתחדשות העירונית בשכונה חלה על שטח של 30 דונמים. התכנית מוצעת בפינת הרחובות שדרות בן גוריון ויגאל הורוביץ, בשטח התכנית קיימים 6 מבנים בני כ-4 קומות הכוללים 153 יח"ד. מבנים אלה מוצעים להריסה ופינוי לטובת התחדשות עירונית והקמת מתחם מגורים חדש. בשל מצבו הפיזי הרעוע של אחד מן המבנים, הוא הוגדר כמבנה מסוכן ותושביו פונו לדיור חלופי במימון משרד הבינוי והשיכון, יזם התכנית.

התכנית מציעה בשטח המבנים המפונים 340 יח"ד בשטח ממוצע של כ- 90 מ"ר, מתוכן 20 אחוזים בשטח של עד 70 מ"ר. שטח התמורה ליח"ד הינו 12 מ"ר ומרפסת. בעת גיבוש מתווה התכנון במתחם, ערך הקרקע באזור היה נמוך, ולפיכך נדרשו פתרונות משלימים על מנת ליצור התכנות כלכלית לתכנון. הוחלט בהסכמת רשות מקרקעי ישראל לכלול שטח בייעוד "מבנים ומוסדות ציבור" מצפון כקרקע משלימה צמודת דופן. התכנית משנה את ייעוד הקרקע בשטח זה למגורים בהיקף של 296 יח"ד, לצד מבני ציבור. התכנית מציעה בסה"כ 636 יח"ד חדשות.

שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים
שכונת חב"ד קריית מלאכי // הדמיה: לאה שניאור אדריכלים

הקרקע המשלימה לתכנית אמורה הייתה לשמש לצרכי ציבור לטובת העיר כולה. אך בדיון שנערך בתכנית בסוף השנה שעברה כי  שטח הקרקע המשלימה יינתן כהמשך ישיר למתחם חב"ד, ללא הקצאת שטח בייעוד מבנים ומוסדות ציבור.

הבינוי המוצע כלל בינוי לגובה של עד 27 קומות וחיבורן של שדרות ירושלים, החוצה את השכונה, לרחוב בן גוריון, הרחוב הראשי בעיר. ועד השכונה דרש לבטל את המבנה רב הקומות המוצע בתכנית, וכן דרש לבטל את חיבורו של רחוב ירושלים לשדרות בן גוריון. ללא מילוי תנאים אלו אסר הוועד על פנייה לדיירים במתחם, דבר שעיכב את שיתוף הפעולה עם הוועד טרם הושלם הדו"ח החברתי.

בדיון שנערך בשבוע שעבר הוחלט כי רוב המבנים החדשים יהיו בבניה שאינה רבת קומות. הוועדה קבעה בהחלטתה כי היא "מברכת על הגשת התכנית להתחדשות מתחם זה בקריית מלאכי. הוועדה מברכת על שילובם של יועצים חברתיים בצוות התכנון על מנת להנגיש לתושבים את המידע ולחבר אותם להליך הסטטוטורי. הוועדה מציינת כי לאור מצב המבנים ופינוי חלק מהתושבים לדיור חלופי, התכנית מהווה מקרה מיוחד הדורש התגייסות על מנת לקדמה לטובת התושבים המפונים ואלו המתגוררים במתחם וזאת על מנת לשנות ולחדש את המרחב כולו בעתיד". הוועדה החליטה לאשר את הפקדת התכנית בתנאים.

בנוסף, הסקר החברתי הושלם. מהסקר עולה כי התושבים חווים את השכונה כמוזנחת מבחינת מצבם הפיזי של הבניינים, התשתיות העירוניות, חוסר התחזוקה של העירייה והמצב הסוציו אקונומי הנמוך מאוד של התושבים. כל המשתתפים בסקר הביעו כמיהה ורצון גבוה בקידום פרויקט פינוי בינוי.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות