banner
עודד ורנר // צילום: רז רוגובסקי | מגדילים
עודד ורנר // צילום: רז רוגובסקי | מגדילים

איך לבצע פינוי בינוי ב-5 צעדים פשוטים?

"לא מעט 'חאפרים' עשו שם רע לענף, בעיקר בתחילת דרכה של תוכנית תמ"א 38/1. היום, פינוי בינוי זה סרט אחר" – עודד ורנר, מנכ"ל חטיבת ההתחדשות בחברת פיק התחדשות עירונית מסביר מהם הפרמטרים המשמעותיים ביותר בתהליך קידום מוצלח של התחדשות עירונית

תהליכי פינוי בינוי הם מורכבים וממושכים, בדרך נתקלים בלא מעט מהמורות וקשיים, אך כשרותמים לדרך מספר קריטריונים ומתמקדים במטרה האמיתית, אפשר להגיע לנחלה. עודד ורנר, מנכ"ל חטיבת ההתחדשות בחברת פיק התחדשות עירונית, מונה מספר קריטריונים שיובילו להצלחת קידום תהליך של פינוי בינוי: 

1. איכות חיים אמון
בסיום התהליך של פינוי בינוי התוצאה אינה מסתכמת רק בתוספת ממ"ד ומעלית או מרפסת אלא גם כוללת שינוי משמעותי באיכות החיים משלל אספקטים. "חידוש המתחם חובק בתוכו גם כניסה של אוכלוסייה חדשה וחזקה, אשר תורמת לאזור, חידוש התשתיות כולל ארגון מחדש של הסדרי תנועה אשר משפיעים על חיי היום יום של תושבי הסביבה, ותוספת של אזור מסחרי", אומר עודד ורנר, ומוסיף כי לא מעט דיירים וותיקים אשר היו מלאי חששות בנוגע לרעיון של פינוי בינוי, הצליחו להתחבר ואף להצטרף להנעת התהליך כאשר הבינו את המשמעות הרחבה של התהליך והשינוי העמוק שיתחולל באיכות החיים שלהם. 

2. ביטחון
המילה "ביטחון" חובקת בתוכה משמעויות רבות, וודאי כאשר מדובר בנכס אשר מיועד לעבור תהליך של התחדשות. "חוץ מביטחון כלכלי יש את נושא הביטחון של הדיירים בתהליך עצמו", אומר עודד פיק, "לא מעט 'חאפרים' עשו שם רע לענף, בעיקר בתקופה שבה תמ"א 38/1 היה תהליך רווח, ולמצער הרבה בניינים אומללים נתקעו. אנשים צריכים להבין שפינוי בינוי זה סרט אחר, הרבה יותר יציב".

לדברי ורנר, מומחי נדל"ן רבים טוענים שעיסקת פינוי בינוי היא עסקת הנדל"ן הבטוחה ביותר שקיימת. השתתפות בהחזקת הבית ערבויות בדק, ערבות המכר לרבות רכיב הקרקע, ועוד. חשוב שהדייר יגיע שליו ובטוח בתהליך. "הדיירים צריכים לבטוח ביזם שאותו הם בוחרים, לבדוק את היכולות התפקודיות והביצועיות שלו, הניסיון והוותק, לראות פרויקטים קודמים שלו ולוודא שיש לו חוסן כלכלי ורק אז להתחבר אליו ובדרך לשם לשים בצד את כל סיפורי האימה ששמעו בנוגע לעסקאות בהתחדשות עירונית. רק לאחר שהם מתארגנים עם נציגות, כאשר הם במעטפת מלאה, הם יכולים לגשת לתהליך בלב שקט".

3. גודל – הגודל כן קובע
התמורות משתנות מעת לעת בשל מגבלות היזם והחלטות של הרשויות המקומיות, אך עם זאת אמור להיות תיאום במערכת הציפיות של הדיירים והיזם בכל הנוגע לתמורות. לדברי ורנר, "לצורך כך יש לבחור עו"ד שיציג את הדיירים באופן נוקב וברור, על מנת שאלה יקבלו את התמורות המגיעות להם. דווקא מכרזים הם פחות יעילים משום שמדובר לרוב בחברת ניהול שלא פעם דואגת לבחירת היזם בהתאם לנתח שלה מהיזם, ולפעמים זו חרב שמתהפכת לרעה, ההמלצה הטובה ביותר היא לבחור עו"ד מהתחום שיסייע להם בבחירת היזם".

4. הדורות הבאים
לדעת רבים, ההשקעה הטובה ביותר היא השקעה בנכס נדל"ני ובעיקר כאשר מדובר בנכס שמעלה משמעותית ולעיתים מכפיל את ערכו כפי שקורה בתהליך של פינוי בינוי. "מדובר כאן בנכס שמהווה ביטחון להווה וגם לעתיד, כשיהיו מבוגרים, כדי שלא יווצר מצב שיצטרכו למכור את הדירה בשביל לעבור לדיור מוגן אלא לקבל נכס שהתשואה עליו גבוהה והם יוכלו להעבירו גם לדורות הבאים ולסייע לילדיהם בתחילת דרכם", אומר ורנר.

היתרון המובהק בתהליך של התחדשות עירונית במסגרת פינוי בינוי הוא העלייה המשמעותית של מחיר הנכס ללא השקעה כלכלית מצד הדייר. "להרבה אנשים אין כח לשיפוץ וכאן הם מקבלים על מגש של כסף את החלום שלהם".

5. הנעה, הנאה = הצלחה
"הרבה אנשים רוצים לקדם את חייהם למקום למקום טוב יותר אך לא מתקדמים לשום מקום… אך אנשים שלוקחים אחריות למצבם, עושים ומצליחים",  אומר ורנר, "כאשר תחליטו לקום היום ולא מחר, לחקור את הנושא וללמוד עליו, לחפש את השותפים לקידום הפרויקט, לקבל ביטחון לרכוש אמון בתהליך, וגם לחשוב על הדורות הבאים, אז תגיעו להנאה ולהצלחה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות