רון מנשרוב מרום: "אירוע הריסת פרויקט התחדשות אחת לחודש הוא דבר נדיר בנוף"
"כל חודש אנחנו מוציאים הודעת פינוי לדיירים בפרויקט אחר" – חברת קטה גרופ מדווחת על מכירת 250 דירות מתחילת השנה, בכעשרים פרויקטים
"כל חודש אנחנו מוציאים הודעת פינוי לדיירים בפרויקט אחר" – חברת קטה גרופ מדווחת על מכירת 250 דירות מתחילת השנה, בכעשרים פרויקטים
מי שעבר ליד אתר "סוף רוטשילד" בפתח תקווה וראה את הבלונים הרבים שנתלו סמוך לאתר ואת ההתרגשות שאחזה במשתתפי האירוע, שאותו ארגנה חברת "קטה גרופ", יכול היה לחשוב שהוא מגיע לאירוע חגיגי של חנוכת בניין חדש, עם דיירים שמגיעים לחנוך את ביתם החדש. אבל האירוע שנערך לפני שבועות ספורים היה אירוע של הריסת בניינים ישנים, במסגרת פרויקט התחדשות עירונית שבמסגרתו נהרסו 100 דירות ב-12 בניינים ישנים ובמקומן ייבנו 300 דירות ב- 8 בניינים חדשים.
אז מה כל כך משמח בהריסת בניין ישן, שבו התגוררו משפחות במשך חיים שלמים? ובכן, מתברר כי דווקא הריסת המבנים מציינת את סופו של תהליך ההתחדשות העירונית, כך מסביר רון מנשרוב מרום, ראש תחום התחדשות עירונית בקטה גרופ. "בכל חודש אנחנו עורכים טקס הריסה לפרויקט אחר", הוא אומר. "צריך להבין, שחברה שעושה התחדשות עירונית והורסת פרויקט כל חודש, זה דבר נדיר בנוף שמעיד על חברה שעברה את כל השלבים בפרויקט".
רון מוסיף כי הריסת בניין היא נקודת זמן משמעותית וסופית בתהליכי התחדשות: "פרויקטים של התחדשות עירונית הם ארוכי טווח, עם הרבה בירוקרטיה. השלבים יכולים להיות להשתנות כל הזמן, צריך לדעת לתפור את העסקה. גם ארגון הדיירים לוקח זמן, החתמת הדיירים, לסגור תכנון, לקבל אישורים מהוועדה, להחתים בסוף על מסמכי ליווי, פינוי הדירות וכמובן הוצאת ההיתר הסופי – צריך להיות מומחים בזה. לצוות שלנו יש את הניסיון הרב לעשות את זה, החטיבה היא כמו מכונה משומנת. כל חודש אנחנו מוציאים הודעת פינוי לדיירים בפרויקט אחר שלנו, שבוע גג שבועיים בתום 90 הימים של הפינוי עורכים כבר את טקס ההריסה. זאת הריסה לצורך בנייה חדשה".
הריסת בניין ישן הוא השלב האחרון בתהליך ההתחדשות, מבהיר רון: "כאשר הורסים בניין, זה אומר שפרויקט שהחל כבוסר מגיע לשלב שהוא בשל". מסיבה זו ההריסה מלווה בטקס מרגש. "זה טקס שמשלב את כל הזיכרונות של הדיירים, מצד אחד הורסים את הבית שלך אחרי שנים רבות, מצד שני תוך שנתיים תקבל דירה חדשה אחרי תהליך מורכב וארוך".
הדרך אל ההריסה אינו פשוטה. יש לא מעט בירוקרטיה שמלווה את פינוי הדיירים מבתיהם במסגרת פינוי בינוי: החברה היזמית צריכה לסייע להם למצוא דירה חלופית ולממן את שכר הדירה לאורך כל תקופת הביצוע, לסגור את חשבונות החשמל, המים, הארנונה וחשבונות נוספים בדירה. "את זה אנחנו עושים עם מערך קשרי דיירים שמתעסק בזה", אומר רון. "במערך הזה מטפלים במקרים שבהם לבעל דירה לא מספיק שכר הדירה, מסייעים לסגור חשבונות ואם יש צורך מוציאים דירות לדיירים. לא אחת מתעוררות בעיות בשלב הזה, למשל עם דיירים שמתלוננים ששכר הדירה לא מספיק להם וגם שם אנחנו עוזרים ולא נצמדים להסכם אלא בדיוק ההיפך. אבל באופן כללי השלב הזה מדהים".
במהלך השנה הנוכחית, עם כל הקשיים של הריבית הגבוהה והמלחמה, קטה גרופ ביצעה כבר הריסה של 5 פרויקטים שונים, ועד סוף השנה הקרובה צפויה להרוס בסך הכל 10 פרויקטים שונים, לפנות 300 משפחות עם בנייה של כ-900 דירות חדשות. רון: "לא פשוט להגיע למעמד של טקס הריסה כל חודש אחרי החתמת מסמכי הליווי, ההיתר הסופי והפינוי בפועל, אנחנו פועלים ועובדים קשה כדי להגיע לכך".
על אף המלחמה וסביבת הריבית הגבוהה, קטה גרופ מכרה 250 דירות מתחילת השנה, בתמורה כוללת של כ-750 מיליון שקל, ב-20 פרויקטים של החברה במרכז הארץ בנוסף החברה ממשיכה לגייס פרויקטים של התחדשות עירונית.
*הכתבה בשיתוף עם חברת "קטה גרופ"
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן