banner

היזמים יכולים להרוויח בענק מתהליכי הוצאת היתרי הבנייה

ארז טאובר, מומחה להוצאות היתרי בנייה: "יש לנו הרבה השפעה, אנחנו מביאים ליזם את הרווח, ומוציאים את המקסימום מהתב"ע"

ארז טאובר, בעלים ומנכ"ל חברת Built In, המתחמה בניהול וליווי יזמים בהליכים להוצאת היתרי בניה, התארח באולפן הפתוח, והסביר איך הוא מצליח לחסוך זמן וכסף ליזמים – ולא פחות חשוב, לקדם פרויקטים להתחדשות עירונית בהליכים מהירים יותר. "כחברת ניהול אנחנו עוזרים ליזמים לקדם את ההיתרים מול הוועדות, יש ערים שבהן הליכים עדיין מתנהלים  בעצלתיים", אומר טאובר על תקופת המלחמה, ומציין כי: "ההכרות שלנו עם הוועדות המקומיות מסייעת לקצר את ההליכים ולהתקדם". 

איך יזמים נעזרים בך כדי לצלוח את הליכי התכנון והרישוי?
"אנחנו מייצרים ליזמים ודאות על התהליך, בתקופה של חוסר ודאות. מתוך הכרות מוקדמת שלנו, אנחנו יודעים לכוון את היזמים, להגיד מה צפוי להיות מאושר ומה לא, וזה חוסך סבבים של אישורים חוזרים לבקשות להיתר, מתוך בקיאות בציפיות ובדרישות. 

"עם זאת יש עומס מאוד גדול בוועדות, התהליכים נמשכים יותר מידי זמן אבל אנחנו פוגשים בקצה גורמי מקצוע שאנחנו עובדים איתם תקופה ארוכה, יש הכרות אישית וזה עוזר לפתור מחסומים". 

האם יש נכונות בעיריות לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית להיתר?
"יש פער בין הנכונות לבין היכולת להתמודד עם עומס מאוד גדול או עם התחושה ש'נופלים עליהם'. לפעמים אני מגיע ממקום אישי, מסביר את הדחיפות והמורכבות, יחסי אנוש טובים הם הכרח".

איפה המכשולים הכי גדולים בדרך?
"האתגרים הכי גדולים ברישוי הם בהתמשכות התהליכים. יש רשויות מקומיות שבהן ההנחיות הן לא חד משמעיות ואז אתה נאלץ לעשות שני סבבים של אישורים, כאשר כל פעם ההנחיות משתנות. לרוב זה דורש מאיתנו להתחיל מחדש אבל לומדים את הדרישות, ומנסים לשפר לפעם הבאה". 

האם מגיע שלב שבו צריך את ראש העיר?
"החזון שלנו הוא לייצר שקט ליזמים, לבצע את ההליכים ללא מעורבות שלהם אבל לפעמים מגיעים לקו הסיום וצריך דחיפה אחרונה מהיזם, ואז הוא נכנס לתמונה מול מהנדס העיר או ראש העיר, כדי לקבל את חותמת ההיתר לבנייה". 

איזו השפעה יש לכם על רווחיות הפרויקט?
"בתהליך התכנון יש לנו הכי הרבה השפעה, שם אנחנו מביאים ליזם את הרווח בהכנסות. בתהליך הרישוי הרווח נמדד בעיקר ביכולת שלנו להביא לקיצור תהליכים וזמן, ששווה הרבה כסף. 

"אם יזם רוצה לצמצם אי ודאות, לחסוך כסף ולהגדיל את הרווח אז שייקח חברת ניהול טובה. אנחנו נלווה אותו ונסייע לו כבר בשלב התכנון לעשות אופטימיזציה של שטחי תכנון, להגדיל שטחי מכירה, אנחנו יושבים עם האדריכל ועוברים איתו על כל מטר בתכנון, כדי שהיזם יוציא את המקסימום מהתב"ע. 

"משם ממשיכים לשלב ניהול הצוות להוצאת תוכניות לביצוע. אנחנו מתבססים על הניסיון שלנו בביצוע פרויקטים, ועושים בו שימוש בתוך הליכי התכנון, כדי לוודא שאין אי התאמות או חריגים, כי שם יכולה להיות ההשפעה הכי גדולה על הרווחיות של היזם". 

מה צריך לעשות מיידית כדי להחזיר את הפעילות בענף הנדל"ן?
"היתה שנה מאוד מאתגרת עוד לפני המלחמה, היתה עצירה בביקושים, גם בשוק ההתחדשות העירונית והמלחמה הביאה איתה מחסור בפועלים. בשלב הזה הייתי רוצה לראות יותר כניסה של פועלים, יש אתרים שעדיין סגורים ולא חזרו לפעילות. מול הוועדות, הייתי רוצה לראות יותר הירתמות ודחיפה קדימה, להוציא היתרים שתקועים. שירוצו איתנו". 

מה העצה הכי טובה שלך ליזמים?
"לקחת חברת ניהול מנוסה ומקצועית, ולא להתפשר על יחס אישי ועל גורם אחד שלוקח את הפרויקט מהתחלה ועד הסוף. גורם שעושה דברים 'על המקום', הולך בעצמו לוועדות ולא עובד בשיטת 'שגר ושכח'. אנחנו מאמינים בלהביא תוצאות".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות