לקראת דיון בהתנגדויות לתוכנית פינוי בה"ד חיל הים בחיפה: "מוחקת את הבסיס ההיסטורי"
הוועדה המחוזית צפויה לדון בהתנגדויות לקראת הפקדת התוכנית. המועצה לשימור אתרים: "דורשים למצוא את האיזון הנכון"
הוועדה המחוזית צפויה לדון בהתנגדויות לקראת הפקדת התוכנית. המועצה לשימור אתרים: "דורשים למצוא את האיזון הנכון"
המועצה לשימור אתרים מפרסת את התנגדותה לתוכנית פינוי בה"ד חיל הים בחיפה, לקראת הדיון בהתנגדויות שצפוי להתקיים השבוע בוועדה המחוזית חיפה. באוקטובר 2023 פורסם ב"מגדילים" כי הוחלט להפקיד את תוכנית לפינוי בה"ד חיל הים המציעה הקמת 1,300 דירות בשכונת בת גלים, בבינוי של 10 עד 25 קומות וכן, 250 חדרי מלון, 9,000 מ"ר של שטחי מסחר וכ- 25 אלף מ"ר של שטחי ציבור. אלא שהתוכנית, יוזמת רשות מקרקעי ישראל, נתקלה בהתנגדויות, בהן של המועצה לשימור אתרים, הטכניון וועד שכונת בת גלים.
כזכור, התוכנית הוגשה לוועדה המחוזית ביוני 2021, ובדיון שערכה היא קבעה כי: "קיימת חשיבות גבוהה לקידום התכנית שתאפשר, לאחר פינוי הבסיס הצבאי, באמצעות הקמת שכונת המגורים יצירת רצף אורבני, פיתוח חזית הים העירונית, חיבור העיר לים ויצירת רצף והנגשה של הטיילת לאורך קו המים". בהמשך הוחלט להרחיב את התכנית לתוך הים, כדי לכלול בהוראות התכנית הקמת קיר ים – שובר גלים בים. במסמך ששלח המשרד להגנת הסביבה לוועדה המחוזית נכתב כי יש להקים קיר בגובה 4 מטרים מעל גובה פני הים, כדי להגן השכונה מפני גלים. בפברואר 2023 התוכנית עלתה לדיון נוסף בוועדה המחוזית ובאוקטובר 2023 כאמור היא הופקדה להתנגדויות.
הטענה: התוכנית מוחקת את ההיסטוריה
"התוכנית המוצעת מוחקת כמעט לחלוטין את הבסיס ההיסטורי – אחד מבסיסי הצבא הבריטיים החשובים במרחב חיפה, וחלק מהותי מההיסטוריה של חיל הים הישראלי, שחיפה היא ביתו. המועצה דורשת מגורמי התכנון למצוא את האיזון הנכון, שישלב בין בנייה חדשה לשימור ערכי ההיסטוריה והמורשת, שעיצבו את המרחב במשך 90 שנה", כך נכתב בהתנגדות המועצה לשימור אתרים. עוד הם טוענים כי התכנון החל לפני שהושלם תיעוד המצב הקיים באתר וכי, "תיעוד איכותי חייב להיות קודם להכנת תכנית, בוודאי במתחם היסטורי כה בעל משמעות" וכי היא מציעה שימור ארבעה צריפים בלבד, מדגם אחד, ובכך "מוחקת" בינוי מתקופת חיל הים הישראלי, "זאת, תוך הריסה של מבנים מדגמים שונים ומתקופות נוספות של המחנה, שהינם בעלי חשיבות היסטורית ואדריכלית. יש לערוך דיון מעמיק יותר, עם אנשי חיל הים, ולבחור יחד איתם את המבנים הראויים לייצוג תקופה זו של המרחב". עוד נטען כי המחנה הבריטי נבנה בצורה מתוכננת מראש, "לפיכך, התייחסות למתווה הקיים, בכלל זה הדרכים ההיסטוריות, חשובה במיוחד" וכן כי התוכנית היא הזדמנות לייצר "מנגנון תמרוץ מקומי", כגון הקצאת שטח לגוף ציבורי עם זכויות בניה משמעותיות, לטובת הקצאת שטחים בנדל"ן שייבנה על שטח זה, כפיצוי על זכויות בנייה שלא ניתן לממש במגרשים בבת גלים הוותיקה, מטעמי שימור.
אדר' גילה מרגולין, מחוז חיפה במועצה לשימור אתרים, מסרה כי: "אנו מצפים שהמדינה, כיזם התכנית, תשמש מגדלור לתהליכי תכנון מוקפדים, שייתנו מקום של כבוד לשימור המורשת הפיזית שהתפתחה במשך שנים, כבסיס בעל משמעות במרחב אורבני מתחדש. המועצה לשימור אתרים מוכנה לתרום מיכולותיה המקצועיות ולסייע בקידום השימור במתחם ככל שיידרש".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן