"כלאם פאדי": ההנהגה הדרוזית זועמת על החלטת המדינה להקים ישוב חדש בגליל
רפיק חלבי: "הכל כלאם פאדי של ערב בחירות, כבר 50 פעמים הקימו את היישוב הזה, ואף פעם לא תכננו אותו, לאיפה הלך הכסף?"
רפיק חלבי: "הכל כלאם פאדי של ערב בחירות, כבר 50 פעמים הקימו את היישוב הזה, ואף פעם לא תכננו אותו, לאיפה הלך הכסף?"
מעקב "מגדילים": בניגוד לחוות הדעת של הוועדות המחוזיות ובכירי העדה – הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) ממליצה להקים ישוב דרוזי חדש בצומת בגליל. ההחלטה התקבלה בלא להתייעץ עם ראשי הקהילה הדרוזית ועל אף המלצות להשקיע ביישובים הקיימים. ראש מועצת דלית אל-כרמל, רפיק חלבי, תוקף את ההחלטה: "זה הכל כלאם פאדי לפני בחירות. עדיף שירחיבו את היישוב וייתנו כסף לתשתיות. אף אחד לא התייעץ איתנו, ראשי הרשויות הדרוזיות, בנושא". מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, תומך בהחלטה: "נכון וראוי".
"כבר הקימו את הישוב חמישים פעם"
כפי שנחשף ב"מגדילים" בחודש שעבר, ההליכים להקמת ישוב דרוזי חדש נמשכים מזה 30 שנה , ובשבועות האחרונות גיבש צוות מומחים מטעם מינהל התכנון המלצה להקמת היישוב החדש, שאמור לכלול 1,000 יח"ד על שטח של 600 דונמים, בסמיכות למחלף יבור שבגליל. חלופות נוספות, באזור מחלף הושעיה; מחלף אושה; אזור עין תות, וכן בסמיכות לקרני חיטין – נדחו. ההמלצות הוגשו לשתי הוועדות המחוזיות שבתחומן נמצאות החלופות – צפון וחיפה, ושתיהן המליצו שלא להקים יישוב חדש , אלא לחזק את היישובים הקיימים.
גם בקרב בכירים בקהילה הדרוזית יש תמיכה בחיזוק הישובים הקיימים. נציג משרד התיירות בוועדה המחוזית חיפה, ואיל כאיוף, דרוזי תושב עוספיא, הציע להתרכז בפיתוח וחיזוק הישובים הקיימים במקום בהקמת ישוב חדש. גם ראש מועצת דלית אל-כרמל, רפיק חלבי, מהמנהיגים הבולטים של הקהילה הדרוזית, ממליץ לחזק את היישוב הקיימים.
לפני כשבועיים פורסם ב"מגדילים" כי ההחלטה מגיעה לשעת המבחן שלה, עם עלייתה לדיון השבוע בוולמת"ע , שהמלצתה למועצה הארצית צפויה להכריע את הסוגייה. סוף דבר – לאחר הדיון החליטה אמש (ג') הוולנת"ע לאמץ החלטה הממליצה על הקמת ישוב חדש. היישוב החדש מתוכנן על שטח של כ-600 דונם ויכלול כ-1,000 יחידות דיור.
ראש מועצת דלית אל-כרמל, רפיק חלבי, מותח ביקורת על החלטת ולנת"ע, ואומר כי ההחלטה נובעת משיקולים פוליטיים נוכח הבחירות המתקרבות: "כל זה כלאם פאדי. הבחירות מתקרבות בסוף אוקטובר, וזה זמן למרוח במתק שפתיים את הדרוזים, שעדיין מאמינים לעסקנים של השלטון. לכן אני חושב שזה חסר תקווה וחסר תוחלת, וגם לא בא מתוך מחשבה עמוקה".
חלבי מוסיף כי יש כיום צורך בשלושה יישובים דרוזיים, בגליל העליון, בגליל התחתון ובכרמל. "אבל בשביל זה המדינה צריכה להקצות אדמה וצריכה לתת לקבוצה מאכלסת להתחיל להפיק את האירוע. מה שקורה במקום זה, שפתאום כל מיני גורמים פוליטיים מכריזים להקים יישוב דרוזי ולהקים יישוב. כל זה נראה כמו בועות של בחירות".
עוד אומר חלבי כי אף גורם רשמי לא התייעץ איתו או עם עמיתיו ראשי הרשויות הדרוזיות בנושא: "ממה ששמעתי, יש התנגדות, לא להקמת כפר דרוזי, אלא לשיטה שכל ארבע שנים או חמש שנים הם באים עם הרעיון הזה. כבר הקימו את הישוב חמישים פעם, ואף פעם לא תכננו אותו. הנה, שמו כמה מאה ומשהו מיליון שקל להתחיל לתכנן יישוב דרוזי לפני חמש שנים. הבטיחו יישוב באזור כברי. לאיפה הלך הכסף? מבחינתי, קודם כל שיתנו לי לפתוח את הכביש בין דלת אל-כרמל לניר עציון ולכביש החוף, שיתנו לי להרחיב את היישוב, שיתנו כסף לתשתיות ואחר כך שידברו איתה על יישובים חדשים".
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, תומך בהחלטה, ומסר עם קבלתה כי: "מדובר בבשורה משמעותית עבור העדה הדרוזית. במשך שנים רבות אפשרויות הפיתוח של רבים מהיישובים הדרוזיים היו מוגבלות, בין היתר בשל סמיכותם לשמורות טבע, גנים לאומיים וערכי טבע מוגנים, ולכן נדרש גם פתרון משלים בראייה ארוכת טווח. היישוב החדש נועד לתת מענה לבני העדה מכלל יישובי הדרוזים בישראל ולספק אפשרויות דיור גם לדור הצעיר. כפי שמדינת ישראל מקדמת הקמת יישובים חדשים עבור אוכלוסיות שונות בהתאם לצרכים הלאומיים, כך נכון וראוי להעניק גם לאוכלוסייה הדרוזית מענה תכנוני שיבטיח את המשך התפתחותה. נמשיך לפעול בשיתוף נציגי העדה לקידום פתרונות תכנון ודיור שיתאימו לצורכי הדור הצעיר ולשנים הבאות".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן
מכירים מישהו שצריך לקרוא את הפוסט? שתפו אותו. ?