banner

איך מארגנים דיירים? "אני לא מחכה שהם ירימו לי טלפון"

דן קושניר, מומחה לארגון בעלי הדירות בהתחדשות העירונית: "גם ברשות הממשלתית מבינים היום שחברה מנהלת זו פונקציה הכרחית"

דן קושניר, בעלים דן קושניר התחדשות עירונית, עומד בראש חברה מארגנת ומלווה לאלפי בעלי דירות בהתחדשות העירונית בישראל, התארח באולפן הפתוח, והסביר שהמלחמה לא שינתה את תפיסתם, דיבר על הצעד הראשון לארגון בעלי הזכויות, הצורך לקצר זמנים והחלום שבסוף מתגשם. "בעלי הדירות הן הצלע הכי חשובה להנעת ההתחדשות העירונית, בארבעת החודשים האחרונים הם מבינים שצריך להתקדם אבל לפחות 40 אחוז מהדיירים הם בני 65 ומעלה, כך שמצד אחד מבינים שזה צו השעה ורואים שמרחב מוגן מציל חיים, ומצד שני התפיסה הבסיסית היא להגיע למפגש רצונות עם היזם" אומר קושניר, "הם מבינים שזו עסקה מורכבת, מהיום הראשון שחברה יזמית פונה לבעלי הדירות ועד להתממשות הפרויקט עובר יותר מעשור, אז אם העסקה התעכבה בגלל המלחמה בכמה חודשים, זה לא מה שיגרום להם לוותר על עוד מטר לדירה החדשה".

מנגד, הם מבינים שליזמים ולשלטון יש מגבלות משלהם?
"בשביל זה יש אותנו, כחברה מנהלת ומארגנת, שמגרשת על הפערים דבר שמביא לקיצור הזמנים של הפרויקטים. 

"אנחנו מסתכלים היום לא רק על הפן הכלכלי אלא על התארכות משך הזמנים, פרויקטים שנתקעים בשלבי תכנון, במו"מ בין הדיירים ליזם, בשלבי הארגון או פינוי בעלי הזכויות. כל אלו זמנים בתהליך שחייבים לצמצם, כדי להגיע למצב שבעלי דירות יגיעו לבית חדש ומוגן. 

"אין שום סיבה שמשא ומתן עם היזמים יימשך חצי שנה, ברגע שיש חברה מארגנת, זה משתנה. באחד הפרויקטים טיפלנו בהסכם של 77 עמודים ובשש פגישות זום, תוך חודשיים, הגענו לטיוטה מוסכמת. אנחנו אנשי מקצוע ויש לנו את הניסיון והמומחיות בהליכי תכנון, משפט שמאות ובפן החברתי ולכן, יש לנו יכולת לצמצמם את לוחות הזמנים.

"מלחמת עזה הארורה היא קריאת השכמה לשנות את דפוסי העבודה גם בשלטון המקומי, ולהקצות משאבים לקידום התחדשות עירונית. אין שום סיבה שיזם התחדשות עירונית יעמוד באותו 'תור' עם עוד תושב שרוצה לסגור פרגולה. הם צריכים מסלול נפרד. יש רשויות מקומיות שהוציאו טיפול וקידום מתחמי ההתחדשות מאגף הנדסה בעירייה אל המינהלות להתחדשות עירונית, שיש להן יכולת לקצר זמנים. יש במינהלות אנשים שקמים בבוקר והולכים לישון בערב רק עם הפרויקטים להתחדשות, למינהלות יש רצון וכוונות טובות". 

המינהלות להתחדשות עירונית תלויות במדיניות ראש העיר, איך הבחירות ישפיעו?
"הן דוחות את הדיונים אבל כחברה מנהלת אנחנו מסבירים את זה לבעלי הדירות, שיבינו למה פרויקט נדחה. העברת המידע הזה חיונית. חייבים מלכתחילה להעביר את המסר בזמן אמת, ולא בדיעבד". 

אתם מדווחים לבעלי הדירות על כל שינוי?
"האסטרטגיה שלנו היא 'פוש', אני לא מחכה שירימו לי טלפון, אלא אני מעביר מידע באופן רציף בכל האמצעים, דיגיטלי ופרונטלי. זה לא תהליך מול בניין בודד אלא היום אנחנו מטפלים במאות בעלי דירות בפרויקט, וצריך להגיע מהראשון ועד האחרון עם המידע". 

האם יהיו עיכובים בעקבות המלחמה?
"אני רוצה להאמין שלא. ברמת התכנון העיריות מנסות לקדם ועם זאת, אנחנו אומרים שחייבים לצמצם את לוחות הזמנים בתכנון. זה לא סביר שלוקח יותר משנה להגיע לנוסח אדריכלי או חודשים ארוכים לפרסום נוסח לאיחוד וחלוקה". 

מה מעמדה של חברה מארגנת ומנהלת כיום?
"אנחנו מקדמים מ- 20 ועד ל 500 פינויים, החברה מלווה 3000 משפחות, אני יודע מה כל אחד מהם אכל לארוחת בוקר. גם ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית כבר מבינים שחברה מנהלת שתעמוד לצד בעלי הדירות זו פונקציה הכרחית". 

מה הדבר ראשון שאתם עושים במתחם?
"מיפוי הוא הדבר הראשון, מי מתגורר, מי משכיר, אילו דירת בבעלות מדינה, בסוף הכל עניין של קהילה חזקה, אנחנו יוצרים קהילה חזקה וזה נכון גם להמשך הפרויקט – איך עוברים מבניין של 4 קומות לבניין של 30 קומות? יש שלנו את היכולת לחבר בין כולם והעבודה המאתגרת עם בעלי הדירות, מייצרת שביעות רצון מצד כולם, הן בעלי הדירות והן היזמים". 

מה עצתך לבעלי הדירות שמקדמים התחדשות עירונית?
"להבין שיש היום מדיניות ברורה בנושא תמורות, אי אפשר לשחק היום עם התמורות והבטוחות, לא ניתן להמציא את הגלגל מחדש, תעשו את זה פעם אחת ונכון, תביאו את אנשי המקצוע הטובים ביותר שילוו אתכם, ותדעו שהחלום מתגשם – זה קורה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות