banner
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos

נשיא ארצות הברית המיתולוגי פרנקלין דילאנו רוזוולט לא טעה!

ממשלת ישראל צריכה לעשות במאה הנוכחית את מה שרוזוולט הצליח לעשות בארה"ב כבר במאה הקודמת – הזרמת מיליונים להשקעה בנדל"ן, תשתיות וסלילת כבישים // דעה

רוני מזרחי 21.12.2022

במהלך החודשים האחרונים למספר נתונים בעייתיים במשק הישראלי בכלל ובשוק הדיור בפרט. הנתונים הבולטים ביותר, ללא ספק, היו המשך העלייה במחירי הדיור ובד בבד ירידה של עשרות אחוזים במכירת דירות.

גם הנתונים שפורסמו לא מכבר על ידי משרד השיכון לפיהם, כביכול, ישנן כ-120 אלף התחלות בנייה, אינם מרגיעים כלל ועיקר. ראשית, לא כל ה-120 מצויים בביצוע ומן היתרים ושנית, גם אם מכסה זו תיושם, עדיין יתרחב בשנים הקרובות המחסור בהיצע, זאת לאור הגידול המתמיד באוכלוסיית מדינת ישראל.

נתון נוסף, לטעמי מטריד ביותר, הינו הגידול המשמעותי באבטלה, מכ-3.2 אחוזים עד לאחרונה, לכ-4.3 אחוזים בחודש אוקטובר האחרון. מדובר, לסבר את האוזן, בעוד כ-70 אלף מובטלים שנוספו רובם הגדול, אבל לא כולם, מענף ההייטק. ועל פי הפרסומים מהימים האחרונים, מגמה זו תמשך ביתר שאת במהלך החודשים הקרובים.

המצרף הזה של היצע מתדלדל, המשך עליות מחירים, ירידה במכירות ובד בבד עלייה באבטלה, מזכיר את המהלך יוצא הדופן שביצע בשנות ה-30 של המאה הקודמת (כלומר, לפני כ-90 שנה) נשיא ארצות הברית המיתולוגי פרנקלין דילאנו רוזוולט.

רוזוולט נבחר ב-1932, בשיאו של המשבר הכלכלי הגדול ואם אבטלה שהרקיעה לעשרות אחוזים. הפתרון שלו היה פשוט בתכלית: בניגוד לקודמו שסירב להשקיע כספים פדרליים בשיקום הכלכלה, הוא הזרים למשק האמריקאי סכומי עתק, כולל עבודות יזומות לעשרות מיליונים בנדל"ן, תשתיות וסלילת כבישים. הנוסחה של רוזוולט הצליחה פלאים, ותוך שנים ספורות התאוששה ארצות הברית לחלוטין מהמשבר הכלכלי הגדול שהחל ב-1929.

מה שרוזוולט הצליח לעשות בארצות הברית הענקית, אין שום סיבה שממשלת ישראל לא תבצע אצלנו במשק קטן יחסית. הפתרון, לטעמי, צריך להיות משולב:

ראשית, על המדינה לשחרר קרקע בכמויות גדולות ובמחיר מפוקח, זאת על מנת שכבר בשנים הקרובות תהיה עלייה משמעותית בהיצע התחלות הבנייה. נכון, המדינה עשויה להפסיד אי אילו מיליארדים על מיסוי קרקע, אולם התמורה שכולנו נקבל תהיה גדולה פי כמה וכמה.

שנית, בד בבד על המדינה להזרים תקציבים משמעותיים לרשויות המקומיות, זאת על מנת שיהיה להן תמריץ אמיתי לבנות למגורים. נכון להיום אין תמריץ שכזה, הן בשל הארנונה הנמוכה שהן מקבלות עבור מגורים ביחס לעסקים והן בחוסר תקציבים לתשתיות משלימות ומוסדות ציבור.

שלישית, בדומה לארצות הברית, שם ענף הנדל"ן הינו מכובד ומעסיק מיליונים רבים, אין שום סיבה שהמדינה לא תעודד, ובמיוחד בעידן של אבטלה גוברת, רבבות צעירים יוצאי צבא ובכלל, ללמוד את מקצועות הענף המגוונים, כולל תמיכה ישירה של המדינה בסבסוד לימודים אקדמאיים וכן הבטחת שכר התחלתי מכובד

רביעית, בד בד לשוק הדיור וענף הנדל"ן בכלל, זה בדיוק הזמן שהמדינה תשקיע בקידום תשתיות תחבורה ציבורית, רכבות מהירות בינעירוניות ועירוניות, אוטובוסים חשמליים על נת"צים ועוד, ובכך לסגור פיגור של עשרות שנים שיש לנו מול המדינות המפותחות בעולם.

אציין, לסיכום, כי למדינת ישראל יש כיום עודף תקציבי של עשרות מיליארדים, שהולך וגדל מחודש לחודש ועל מנת למנוע תרחיש של מיתון עמוק מלווה באבטלה ומחסור הולך וגובר בדיור. זה הזמן לחשוב מחוץ לקופסא וללכת על מהלך שכזה.

*כותב המאמר, רוני מזרחי, הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות