banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

נתוני התחלות הבנייה של למ"ס: יש סיבה לאופטימיות, אבל לא יותר מדי

פחות בנייה פרטית, יותר בנייה לגובה, יותר התחדשות עירונית – עורך הנדל"ן של "מגדילים", זיו גולדפישר, עם פרשנות לנתוני התחלות הבנייה

זיו גולדפישר 21.12.2022

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על התחלות הבנייה בישראל שפורסמו השבוע, מלמדים שמקבלי ההחלטות בישראל הבינו שהבנייה למגורים בישראל חייבת להיות בת קיימא. אי אפשר, כמובן, להפסיק לבנות, אבל הבנייה חייבת להיות אחראית ולא בזבזנית שטחים. ומהנתונים הללו אפשר להסיק, כמובן בזהירות הנדרשת, שהספינה הענקית מעט-מעט סוטה מהדרך של בנייה חסרת אחריות: פחות בנייה של בתים פרטיים, יותר בנייה לגובה, יותר התחדשות עירונית.

אבל לפני הכל, הנה נתון אחד שאנחנו חייבים לפתוח בו כל דיון בישראל, ללא קשר לנושא שלו: בין 2017 ל-2022, ישראל גדלה מ-8.7 מיליון תושבים ל-9.5 מיליון תושבים. 800,000 איש. בריטניה, לשם ההשוואה, נשארה יציבה על 66 מיליון תושבים. הנתון הזה חשוב כדי להבין שאוכלוסיית ישראל גדלה, ובקצב מהיר יותר מכל מדינה מערבית אחרת. ומאות האלפים שנולדו בשנים אלה, יצטרכו בעוד 20 שנה דירות משלהם. את העובדה הזאת חייבים לזכור.

המציאות הזאת מחייבת כל הזמן לבנות דירות, אבל שימו לב לנתון המעניין: בין השנים 2017 ל-2021 שיעור יחידות הדיור בבניינים משותפים (מ-3 קומות ומעלה), עלה מ-72 אחוזים ל-78 אחוזים. לצד זאת, שיעור התחלות הבנייה של בתים פרטיים (בתים של דירה אחת) ירד באותה תקופה מ-13 אחוזים ל-10 אחוזים, ושיעור הבתים הדו משפחתיים ירד מ-6 אחוזים ל-3 אחוזים. המשמעות היא נטישה של הבתים הפרטיים לטובת מגורים לגובה. 

והנה עוד נתון מעניין ואופטימי: שיעור הבנייה בהתחדשות עירונית נמצא אף הוא בעלייה – מ-13 אחוזים בתקופה שבין אוקטובר 2019 לספטמבר 2020 ל-18 אחוזים בתקופה שהסתיימה כעת – בין אוקטובר 2021 לספטמבר 2022. מספר התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית (בנייה על בניין שנהרס) עלה במספר אבסולוטי ב-64 אחוזים באותן שלוש שנים – מ-7,430 ל-11,592. יש כאן הבנה, או לפחות התחלה של הבנה, בצורך בבנייה אחראית, כזאת שמביטה קדימה, ודואגת גם לצרכיהם של בניהם של מאות האלפים שנולדו בשנים האחרונות.

אבל לפני שפותחים את השמפניות, צריך להזכיר שרק בשבוע האחרון אושרו בותמ"ל מספר תכניות בנייה ענקיות בהיקף של כ-20,000 יח"ד –בקרית גת, בחדרה, בכפר סבא, כולן על שטחים פתוחים ועל קרקעות חקלאיות של מושבים סמוכים. אז נכון, יש צורך בבנייה, אבל נראה שעדיין לא נגמלנו לחלוטין מהרצון לבנות על שטחים פתוחים.

והנה עוד עובדה שעולה מן הנתונים: אנחנו, כחברה, ממשיכים להתרכז במרחב של גדרה-חדרה. רבע מכלל התחלות הבנייה בשנת 2021 היו במחוז תל אביב. עוד 22 אחוז היו במחוז מרכז – 46 אחוזים, קרוב למחצית מכלל התחלות הבנייה (אגב, הנתונים כמעט זהים גם עבור התקופה שבין אוקטובר 2021 ל-2022). עוד 18 אחוזים היו במחוז הדרום. הנתונים בולטים עוד יותר עבור תהליכי ההתחדשות העירונית: 59 אחוזים מהתחלות הבנייה בתהליכי התחדשות עבור התקופה שבין אוקטובר 2021 לספטמבר 2022 היו במחוז תל אביב. עוד 25 אחוזים היו במחוז מרכז.

אפשר להמשיך ולדבר על המרחק שבין מרכז לפריפריה, על התחזקותה של מדינת תל אביב. אבל נקודת אור אחת לפחות, הנתונים של הלמ"ס על התחלות הבנייה בישראל מספקים לנו. אם רק מקבלי ההחלטות לא יקלקלו את זה, דיינו.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות