banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

המפקח על המקרקעין: "אחסון חפצים בחצר המשותפת בבניין איננו שימוש סביר – החצר איננה מחסן"

המפקח מאיר פורת הורה לתושב בני ברק לפנות ציוד של עסק שבבעלותו, שאותו אחסן בחצר הבניין: "זוהי תפיסת חזקה ברכוש"

זיו גולדפישר 21.06.2023

באלה תנאים מותר לדייר להשתמש ברכוש המשותף בבניין? פסק דין של המפקח על המקרקעין בפתח תקווה, מאיר פורת, קובע כי לדיירים יש זכות לשימוש סביר ברכוש המשותף, כל עוד הוא איננו מונע מדיירים אחרים להשתמש ברכוש זה. הדברים נכתבו בפסק דין מהשבוע, שבו דן המפקח פורת בתביעה של דייר בבניין בבני ברק נגד שכנו, שאחסן בחצר רכוש וציוד של עסק שבבעלותו. המפקח הורה לדייר הנתבע לפנות את הרכוש, תוך שהוא קובע כי: "השארת חפצים בחצר המשותפת, לא יכולה להיות בגדר שימוש סביר ורגיל של בעל דירה ברכוש המשותף".

סכסוך השכנים שבמרכז פסק הדין התרחש בבניין ברחוב רבי עקיבא בבני ברק. בתביעה טען התובע כי שכנו הנתבע, המתגורר בקומת הקרקע ואשר בבעלותו קונדיטוריה, מעמיד בחצר, החל מתחילת שנת 2020, חפצים שונים, ובהמשך אף סגר את השטח הזה ושטח נוסף בבניין באמצעות יריעת פח. הנתבע, מנגד, השיב כי הבניין ישן, מוזנח ומלא פסולת, וכי דיירים רבים בבניין תפסו לעצמם פינות שהפכו להיות מחסנים המשמשים אותם באופן בלעדי.

במהלך הדיון אצל המפקח, הודה הנתבע כי בסמוך למחסן ישנם כמה פריטים השייכים לקונדיטוריה שלו, חפצים כבדים וגדולים. עם זאת, הוא הסביר כי השטח מאחורי המחסן אינו בשימוש ולכן עם השנים, אביו (של הנתבע) החל להשתמש בו ולהניח בו חפצים ללא התנגדותם של יתר בעלי הדירות. לדבריו, כל אחד מהשכנים יכול גם הוא להניח שם דברים.

כחלק מההליך בין השכנים, הגיע המפקח פורת לביקור בבניין. המפקח צילם את החצר המשותפת ואת הרכוש שאוחסן בה. "ביקרתי בבית המשותף, כדי להתרשם באופן בלתי אמצעי מטענות הצדדים", סיכם המפקח את רשמיו מהביקור בפסק הדין, "במהלך הביקור במקום, תיעדתי בתמונות את החצר המשותפת, ונוכחתי לראות כי ממוקמים בה חפצים אישיים של הנתבע, לרבות חפצים השייכים לקונדיטוריה, בין השאר מיקסר תעשייתי, עגלות אפייה, ועוד".

המפקח צירף את התמונות לפסק הדין, ומתחתם כתב באותיות בולטות: "השימוש שמבצע הנתבע בחצר המשותפת אינו שימוש סביר ברכוש המשותף". המפקח כתב כי כל בעל דירה בבית משותף רשאי לעשות שימוש סביר ורגיל ברכוש המשותף, והסביר כי: "שימוש יהא סביר ורגיל ככל שעומד בתנאים המצטברים הבאים: האחד, השימוש תואם את תנאי המקום והזמן ואת הייעוד של אותו חלק ברכוש המשותף. השני, השימוש אינו מונע שימוש דומה מדיירים אחרים בבית המשותף ואינו עולה כדי תפיסת חזקה ייחודית ברכוש המשותף".

בהתייחסו לתביעה ולציוד שהושאר בחצר, כתב המפקח: "השארת חפצים בחצר המשותפת, לא יכולה להיות בגדר שימוש סביר ורגיל של בעל דירה ברכוש המשותף. אלא יש בכך מעין תפיסת חזקה ייחודית ברכוש המשותף, השוללת זכות השימוש בחלק זה ברכוש המשותף משאר בעלי הדירות בבית המשותף… בביקור במקום נוכחתי לראות כי לנתבע חפצים רבים אשר מאופסנים בדרך קבע בחצר המשותפת. החצר המשותפת אינה מחסן ולא ניתן לאפסן בה חפצים של מי מבעלי הדירות או מי מטעמם". המפקח הורה לנתבע לפנות את הציוד שלו מהחצר תוך 30 יום, והטיל עליו הוצאות בסך 10,000 שקל.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות