banner

חתימת חוזה עם יזם יכולה לעלות לכם הרבה כסף – שמפקח יכול לחסוך

יגאל אליהו, מומחה לארגון דיירים ופיקוח על פרויקטים להתחדשות עירונית, מסביר איך להימנע מהוצאות ואכזבות ולמה חייבים להתקדם מהר

יגאל אליהו, מנכ"ל משותף בקבוצת יגאל אלון, המתמחה בליווי וארגון דיירי התחדשות העירונית ובפיקוח על פרויקטים, גויס למילואים בשבת 7.10 יחד עם השותף אלון וייזברג ועם מנהל תחום ההתחדשות העירונית בחברה. השלושה הוקפצו למלחמה, יגאל אליהו שהוצב בדרום, התארח באולפן הפתוח, וסיפר על המעבר החד, והרגע שבו הבין שחייבים לנהל את כל החזיתות, ולהמשיך לארגן את בעלי הדירות ולפקח על עשרות הפרויקטים שעליהם חולשת החברה. "לפני המלחמה עברתי עם המשפחה מאשדוד לרעננה", מספר אליהו על שבת השחורה, "ואז הגיעו האזעקות בשבת בבוקר. לא האמנתי. לקח לי שעה להבין מה קורה, ובאותו יום כבר גויסנו כולנו למילואים". 

מה קרה בינתיים בפרויקטים שלכם?
"בפרויקטים שנמצאים בבנייה היה חשש מאוד גדול של בעלי הדירות מכניסת עובדים פלסטינאים לתוך האתרים אבל בסוף אוקטובר כל הפרויקטים שעליהם אנחנו מפקחים מטעם בעלי הדירות בהתחדשות העירונית חזרו לעבודה. 

מבחינת הפרויקטים שאנחנו מארגנים מלווים, התחלנו לקיים שיחות, תוך חשש למצבם של האנשים, היו חרדות לא פשוטים. אחת המשפחות שיצרנו איתה קשר הסתבר לנו שהבן חטוף בעזה".

האם בתקופה הזאת נתקלתם בבקשות למסלול ממ"ד ללא היתר?
"מסלול ממ"ד לא היתר הוא כותרת שאין מאחוריה הרבה. רוב הפרויקטים בכלל לא זכאים לזה, זה לא באמת נותן מענה, זו מכבסת מילים להגיד 'עשינו', בלי לעשות. בפועל לא ניתן היה למשש את זה באף פרויקט". 

איך הצלחתם להמשיך בעבודת הפיקוח בשטח?
"בהתחלה היה חשש של המפקחים לצאת לאתרים אבל מהר מאוד אלון ואני התחלנו לעשות סבב עם העובדים בכל פעם שיצאנו הביתה לכמה שעות, הנענו חזרה את הפעילות, וזה המקום להגיד תודה גדולה לעובדים שלנו, שגם בזמן שהייתי במשך שלושה שבועות בתוך עזה ולא יכולתי לענות בכלל, המשיכו לתפקד בצורה הטובה והמקצועית ביותר". 

מתי מגיע הרגע שבעלי הדירות חייבים אתכם כמפקחים?
"יש לשלב את בעלי מקצוע עוד לפני חתימת ההסכם עם היזם. המפקח צריך להשפיע על החוזה, מהמפרט הטכני ודרך שלביות בנייה, יש לנו הזדמנות אדירה להשפיע על הפרויקט כשאנחנו נכנסים בשלה זה לתמונה. גם בהיבטים משפטיים הייעוץ שלנו קריטי עוד טרם חתימת החוזה. למשל, יש סעיפים שמתייחסים לעבודתי כמפקח, שצריך לנסח באופן מוקפד ביותר, כדי לא להגיע אחר כך לפרשנויות, שעולות הרבה כסף לבעלי הדירות ויוצרות תסכול ואכזבה. אני כמפקח תמיד אדאג לאינטרסים של בעלי הדירות". 

איך אתה מצליח לגשר על רצונות בעלי הדירות מול מה שאפשר לתת להם?
"הייתי באספת דיירים בהרצליה, ודיירת אמרה לי שהם שמעו על ממ"ד עם חדר רחצה מובנה. קודם כל זה נכון, לבתים בשדרות ואשקלון כבר יש וזה תיקני אבל אז דיירת אחרת שאלה למה שכל הבית לא יהיה ממ"ד. ואלו המקומות שבהם מפקח צריך ליצור איזון עם דרישות שאפשר לדבר עליהן וליישם, לבין הקצוות הלא ראליים שכל הבית יהיה ממ"ד". 

מה הכי חשוב עכשיו בעבודתכם כמארגני דיירים?
"לקדם תהליכים. אני אומר לבעלי הדירות – אם יש תהליך שמנוהל נכון ויש צוות מקצועי שעוטף אותכם אז תתקדמו, תנועו קדימה. יש את העיקר והעיקר הוא להתקדם לפרויקט טוב, מטר יותר או פחות, אסלה כזאת או אחרת, מריבות שכנים – זה לא העיקר. העיקר הוא להתקדם.  התחדשות עירונית זה חשוב, והיום יותר מתמיד אני רואה את הצורך המיידי להתבונן בעיקר ולהביא פרויקטים לביצוע". 

כמה סבלנות יש לדיירים כלפיכם כאנשי מילואים במלחמה הארוכה?
"יש תחושה שקצת נמאס להם לשמעו 'אני במילואים' אבל צריך להבין שזו מלחמה ארוכה. עכשיו כשיצאתי לשבוע הביתה, אני יודע שהרבה יותר קשה בעורף. בחזית הכל הרבה יותר טכני ופחות רגשי. בעורף יותר קשה לחוות את הדאגות והידיעות הנוראיות על חיילינו שנופלים בקרבות בעזה אבל בסוף ה'ביחד' הוא משמעותי, באנו לנצח וזה הניצחון, אין דבר כזה שלא מתקדמים, שלא נעים קדימה, אנחנו לא מחכים שהמלחמה תיגמר, זה לו אפשרות. לא יצליחו להשבית אותנו". 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות