banner
חיים ברוידא // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos
חיים ברוידא // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos

ראש העיר רעננה חיים ברוידא: "תנופת הבנייה בעיר בעיצומה"

רעננה ממשיכה למצב את מעמדה כאחת הערים האטרקטיביות בישראל ומתפתחת באמצעות פרויקטים מגוונים של התחדשות עירונית 

ניסיון ציבורי: חיים ברוידא (65) מכהן כראש העיר רעננה משנת 2018. הוא נבחר לראשונה למועצת העיר בשנת 2003 ושימש בין היתר כיו"ר ועדת הספורט, יו"ר ועדת הביקורת ויו"ר הוועדה להנצחת חללי הטרור. כמו כן היה חבר בוועדת בנין עיר, בוועדת מכרזים ועדת כספים והוועדה לאיכות הסביבה.

עם כניסתו לתפקיד ראש העיר מוביל ברוידא מדיניות המקדמת את חזונו לפיו רעננה היא לא עוד עיר בישראל, היא עיר שבה כל אזרח היה רוצה להקים את ביתו ולחנך את ילדיו. עיר שהמדד החשוב ביותר בה הוא מדד האושר.

השכלה: תואר ראשון במנהל עסקים

אולי לא ידעתם: לברוידא קריירה עיתונאית עניפה במהלכה עבד בעיתון "ידיעות אחרונות" במספר תפקידים לאורך השנים – כתב לאזור השרון, כתב לענייני משטרה וכתב ביהודה ושומרון שסיקר את אירועי האינתיפאדה הראשונה. הוא אף שימש כיו"ר ועד העיתונאים בעיתון.  

שכונת 2012 ברעננה // הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו בע"מ
שכונת 2012 ברעננה // הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו בע"מ

מתי הייתה פריצת הדרך שלך בהתחדשות העירונית בעיר?
"כעיר ותיקה שחגגה 100 שנים להיווסדה, התחדשות עירונית ברעננה היא בגדר הכרח. מעבר למימד הבטיחותי, למיזמים אלו חשיבות רבה גם בפן החברתי. 

בעיר קיימים שני פרויקטים גדולים של מתחמי התחדשות עירונית, שבמשך שנים רבות עוכבו בוועדות ובסבך הבירוקרטיה, וראיתי חובה אישית לפתח ולקדם את האזורים הישנים הללו שלא זכו להתייחסות שנים, ולשמחתי הצלחתי להסיר את החסמים ולקדם אותם במהירות.  הפרויקט הראשון הוא לאורך רחוב מגדל, במסגרתו יהרסו הבניינים הישנים וייבנו כ-133 דירות חדשות ברחוב, שיהפוך למודרני עם דירות חדשות ואיכות חיים טובה.

הפרויקט השני הוא פרויקט גאולה בשכונת קרית שרת, אשר גם שם דיירי המתחם חיכו מעל ל- 15 שנה לקידום הפרויקט, ומהרגע שנבחרתי פעלתי להסרת המכשולים ולקדם את הפרויקט. אחד הרגעים המרגשים בכהונתי היה בטקס הריסת מבני הרכבת הישנים שהתקיים לפני כחודשיים, וכעת מתחילים בבניית 355 דירות חדשות שיסייעו לפיתוח כל השכונה. 

זאת ועוד, העירייה חתמה על הסכם עם רשות הממשלתית להתחדשות עירונית, לקידום תוכנית התחדשות עירונית, שתאפשר התחדשות עירונית ללא תלות בהיתכנות פרויקטים מכוח תמ"א 38 במדינה, תוך תיעדוף פרויקטים של הריסה ובנייה. מתכונת זו של הריסה ובנייה מבטיחה תשתיות איתנות ובטיחות מיטבית לתושבי העיר, לצד פתרונות חניה, תכנון מושכל ותכתיב עירוני לבניית דירות שלושה חדרים בהתאמה לזוגות צעירים".

מהו היקף יחידות הדיור החדשות המקודמות כיום בעיר במסגרת התחדשות עירונית?
"מדי שנה מקודמות בעיר כ- 350 יח"ד דיור בממוצע, במסגרת התחדשות עירונית.

השנה, עם יציאתו לדרך של פרויקט גאולה, מקודמות בעיר כ- 450 יח"ד בהתחדשות עירונית. אנו רואים בהתחדשות עירונית בעיר מנוע חברתי ולא מנוע יזמי, כלומר דבר ראשון לדאוג לציבור הרענני למגורים עם רמת בטיחות וביטחון ברמה הגבוהה ביותר. כך קידמנו את פרויקט גאולה שהיה "תקוע" במשך שנים רבות ופרויקטים נוספים. 

בנוסף אנו ממש לפני אישור תכנית עירונית מחליפה לתמ"א 38, תכנית שמעודדת הריסה ובניה מחדש בראש ובראשונה ומתעדפת פרויקטי הריסה ובניה על פרויקטי חיזוק באופן מובהק. התוכנית אושרה במליאת הוועדה המקומית וגם בוועדה המחוזית ואנו צפויים לאשרה בקרוב". 

מגדל דורון ברעננה // הדמיה: ישר אדריכלים
מגדל דורון ברעננה // הדמיה: ישר אדריכלים

כיצד העירייה מייצרת ודאות ליזמים ולדיירים?
"לאחרונה הוקמה ואוישה בעיר מנהלת דיור חדשה באגף ההנדסה, המתמקדת בקידום תחום הדיור בעיר ואמונה על גיבוש, התוויה, תכנון וביצוע המדיניות העירונית בתחום הבנייה.  בנוסף, בימים אלו אנו נמצאים בעיצומו של בניית GIS מאגר נתונים לתכנון ומימוש יחידות הדיור בעיר ובין השאר השקנו שכבת מידע ב-

באתר העירוני, אודות בנייתן של יחידות דיור חדשות בפרויקטים המתממשים כעת. כמו כן, הפקנו ופרסמנו מפה עם נתוני המלאי התכנוני העדכני של יחידות הדיור בעיר לשירות הציבור. 

עוד רובד חשוב ליצירת וודאות ליזמים הוא עדכון תב"עות עירוניות ישנות, כך אנו מקדמים את עדכון תכנית בניינית ותכנית למע"ר אחוזה יחד עם הרשות להתחדשות עירונית, אנו מתחילים לעדכן את תכנית המתאר ברבעון 1 של 24. מתחילים בתכנית אב לדיור, עדכנו את תכנית הבריכות, מתחילים עם עדכון תכנית גגות ואח"כ תכנית המרתפים, לאחר השלמת מהלך זה של רענון התכניות ניצור וודאות טובה יותר ליזמים ותושבים".

אילו שכונות או אזורים יקבלו דחיפה משמעותית בשנים הקרובות?
"תנופת הבנייה בעיר בעיצומה, ומוקמים בה מגוון שכונות ופרויקטים חדשים, בהתאמה לאוכלוסייה הצעירה. בין הפרויקטים, והשכונות החדשות הנמצאים בתהליכי הקמה או בשלבי תכנון מתקדמים: שכונת המאה, הנמצאת בעיצומה של בנייה והקמה, הממוקמת בדרום העיר וכוללת 1,560 יחידות דיור, מהן 312 בנות שלושה חדרים. שכונת 2011, בסמוך לכניסה המזרחית של העיר, הנמצאת בשלבי ההיתר, ובה 250 יחידות דיור מהן 51 יח"ד למשקי בית קטנים.  

רעננה מערב, שהקמתה אושרה באחרונה, בגבולה המערבי של העיר, ובה 4,632 יחידות דיור, בתמהיל דירות עשיר, מהן 25% דירות קטנות לצעירים".

תוכניות או פרויקט משמעותי שקידמת במהלך הקדנציה לטובת פיתוח העיר?
"משבר הדיור הפוקד את המדינה בשנים האחרונות, הוביל אותנו בעיריית רעננה, לרכז את מלוא המאמצים והמשאבים, לסיוע בפתרונו, תוך התמקדות בדיור לצעירים ולדור העתיד. בין היתר, אנו מקדמים פרויקטים חדשים המותאמים לצעירים, תוך מתן דגש על בניית דירות בנות שלושה חדרים ויחידות דיור קטנות, וחיוב הקבלנים בעיר לכלול בכל תוכנית בנייה בעיר תמהיל של יחידות דיור קטנות.  כך, כל תוכנית חדשה למגורים בעיר, הכוללת מעל 100 יחידות דיור מחויבת לכלול בין 20%-30% יחידות דיור קטנות, וכן תכנית מעל 10 יח"ד מחויבת בתמהיל יחידות דיור קטנות. בנוסף, אנו פועלים ליישם בעיר בנייה במודל של עירוב שימושים. מטרת המודל היא ליצור מרחב אורבני מאוזן, נגיש ותוסס במרכזים העירוניים, ולכלול בהם יחידות דיור קטנות, כולל יחידות להשכרה לטווח ארוך, בצמוד למרכזי מסחר, בילוי ותעסוקה. בעיר תשתיות תחבורה מפותחות, כולל גישה לכבישים מהירים, 2 תחנות רכבת הממוקמות בעיר, תחבורה ציבורית ענפה וכן פרויקט המטרו המתוכנן היבנות בעיר בשנים הקרובות". 

פרויקט גאולה // הדמיה: גיורא רוטמן אדריכלים
פרויקט גאולה // הדמיה: גיורא רוטמן אדריכלים

מה האתגר הכי גדול של ועדות ומשרדי התכנון הארציים?
"ניתן לחלק את התשובה לשני תחומי התמודדות מרכזיים: האתגר הראשון מתייחס לנושא אישור תכניות המפתחות את אזורי התעסוקה שלנו, פיתוח אזור התעסוקה מהווה מוקד משיכה עירוני וחשוב ליציבות הכלכלית העירונית; ברובד השני, טיפול בלוחות הזמנים של היתרי הבניה הוא האתגר גדול מאוד, ואנו פועלים הרבה מאוד לקיצור זמני הרישוי".

לסיום, משפט השראה או מוטו שאתה נוהג לומר
"המדד החשוב ביותר אליו אני נצמד הוא מדד האושר – עיר בה תושבים מאושרים, היא עיר בריאה יותר, עיר עם חוסן חברתי, עיר משגשגת, עיר המקיימת מרקם חיים נורמטיבי, פרודוקטיבי, וכראש עיר, אני צריך לדאוג קודם כל שהתושבים שלי יהיו מאושרים- איך גורמים להם אושר? מהיום בו הם פוגשים רחוב עם צל, גינון, מערכת חינוך ורווחה חזקה, מערכת שמעניקה להם שירות, ושיש קהילה עסקית שמצליחה לקיים את עצמה ולהתפתח. כשכל התנאים הללו מתקיימים, התושב מאושר ורוצה להישאר ולגדל את ילדיו ואת נכדיו ואת ניניו בעיר שמדד האושר הוא החשוב ביותר".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות