תקדים: אין צורך בתוכנית עיצוב כתנאי להיתר בשטחי ציבור קטנים בתל אביב
ועדת ערר קבעה לאחרונה בהחלטה תקדימית, כי אין צורך בתוכנית עיצוב אדריכלי כתנאי להגשת בקשה להיתר בנייה או לאישור בקשה להיתר, כאשר מדובר בתוכנית החלה על שטחי ציבור, לרבות שטחי ציבור פרטיים וכל עוד מדובר במגרשים קטנים וריקים
מדובר בערר שהגישה חברת פאי סיאם תל אביב (2014) בע"מ, באמצעות משרד ענת בירן – עורכי דין, כנגד קביעתה של הוועדה המקומית ת"א בתיק מידע בתוכנית לשטחים למבנים ומוסדות ציבור (תוכנית צ'), במסגרת בקשה להיתר בנייה. על פי ההחלטה, החברה ביקשה היתר לבניית בית דיור מוגן ברחוב המרד 34 בתל אביב, אך בתיק המידע נתקלה בדרישה שהציבה העירייה להכנת תוכנית פיתוח ועיצוב אדריכלי כתנאי להגשת הבקשה להיתר.
עוד על פי ההחלטה, חברת פאי סיאם רכשה בשנת 2014 מבנה בן 3 קומות ששימש בעבר כמרכזיית בזק והיום עומד נטוש, וביקשה מאז שנת 2015 לבנות במקומו בית דיור מוגן בן 10 קומות מעל קומת קרקע עם חזית מסחרית. בכל השנים מאז החברה נתקלה לטענתה באין ספור התנגדויות ומכשולים מצד העירייה שסירבה לקדם את התוכנית בטענות שונות.
על פי ההחלטה, בתיק המידע האחרון העירייה אף ציינה כי היא מסרבת לקדם תכנית עיצוב, אם החברה לא תסיר את כל ההליכים המשפטיים המתנהלים מול הוועדה המקומית בבית המשפט ובוועדת ערר.
החברה הגישה ערר באמצעות עוה"ד ענת בירן ורון נבון ממשרד ענת בירן – עורכי דין, בטענה כי הסירוב לקדם תוכנית עיצוב כמוהו כסירוב לבקשה להיתר, ומכאן גם סמכות ועדת ערר לדון בערר.
ועדת הערר קיבלה את טענות החברה, וקבעה כי תוכנית עיצוב אדריכלי איננה תנאי להגשת בקשה להיתר ולא תנאי למתן היתר בנייה (במגרש ריק וקטן מ-3 דונם כמו במקרה הנוכחי). הוועדה ציינה, כי בתוכנית צ' ישנו סעיף שקובע במפורש מהם המקרים בהם נדרשת תוכנית פיתוח ועיצוב אדריכלי שתאושר ע"י הוועדה המקומית, ונסיבותיהם לא תואמות למקרה שלפנינו.
"ככלל, מטרתה של תוכנית עיצוב אדריכלי הינה להתוות מסגרת שתסייע בקביעת שפה עיצובית אדריכלית אחידה ומתואמת לבינוי במגרש עליו היא חלה. כשמדובר במגרש הקטן מ-3 דונם והוא ריק, אין כל הצדקה לדרוש תוכנית עיצוב, שכן את כל פרטי התכנון והעיצוב ניתן לבחון ולהציג במסגרת הבקשה להיתר, ואכן תוכנית צ' אינה דורשת זאת", נכתב בהחלטה.
ועדת הערר דחתה את הבקשה להיכנס בנעלי הוועדה המקומית כדי להכריע בבקשה להיתר לגופה, וגם סברה כי אין מקום להכריע ביתר המחלוקות שהועלו בערר, עליהן תינתן זכות ערר אם הבקשה להיתר שתוגש תסורב בוועדה המקומית.
לדברי עו"ד ענת בירן, "אנו שמחים כי ועדת הערר קיבלה את טענתנו לגבי העדר הצורך בתוכנית עיצוב, וההחלטה שניתנה מסייעת ב'חילוץ הפקק' הנוצר לעתים קרובות במוסדות התכנון בשל הדרישה להכנת תכנית שכזו, שהיא שלב לא סטטוטורי ושבפועל מעכב היתרי בנייה במקרים רבים".