banner
חיים פייגלין וגילי פייגלין // צילום: רז רוגובסקי | Lstudio | הדמייה: 3dvision
חיים פייגלין וגילי פייגלין // צילום: רז רוגובסקי | Lstudio | הדמייה: 3dvision

יזמים עם אידיאולוגיה: חברת צמח המרמן פורצת דרך להתחדשות עירונית בפריפריה

"כשהגענו לפני 22 שנה לכרמיאל אמרו לנו שהשתגענו אבל ציונות ועסקים טובים מעולם לא עמדו בסתירה" – חיים פייגלין מנכ"ל חברת צמח המרמן, רואה בחידוש שכונות הפריפריה שליחות. גילי פייגלין ברנדס: "החברה פועלת גם על בסיס ערכי ציונות וחברה"

אחד המאפיינים בתחום ההתחדשות העירונית הם הסיכונים הרבים הכרוכים בפרויקטים, מאופי טבעם המורכב והמתמשך. זו גם הסיבה שחלק גדול מהעוסקים בתחום מעדיפים להיכנס לפרויקטים בתוך "מדינת תל אביב" או מקסימום בגבולות גוש דן המורחב. שם, באזורי הביקוש, מחירי הדירות נוגעים בשמיים והרווח לפרויקט משמש מקדם ביטחון כנגד הסיכונים ומבטיח כדאיות כלכלית.

אבל יש גם חברות נדל"ן בהתחדשות העירונית שרואות שליחות בחידוש ושיפור איכות החיים וביטחון תושבי השכונות הוותיקות של ערי הפריפריה של מדינת ישראל. אחת הבולטות שבהן היא חברת הבניה הציבורית "צמח המרמן", שפועלת כבר כ-26 שנים בתחום היזמות והבניה, הפעילות של צמח המרמן מחוץ למרכז הארץ נובעת, בין היתר, גם מסיבות אידיאולוגיות: " לצד חתירה לעסקים טובים, ערכי הציונות ובניית הארץ עומדים בבסיס הפעילות של החברה, כמו גם האג'נדה החברתית. לא רק לתושבי גוש דן מגיעה איכות חיים גבוהה ובניינים בטוחים. אנו במקור חברה חיפאית, החיבור שלנו עם ערי הצפון כמו כרמיאל ונהריה, טבעי", מסבירה גילי פייגלין ברנדס, סמנכ"לית התחדשות עירונית בחברה.  

מאז 2020 מובילים ראשי החברה מהלך שעיקרו לסייע למשפחות ישראליות במשימת הדיור במרכזי ערים ועושים זאת תוך השקעה עצומה בתושבי הפריפריה ממניעים ציוניים וחברתיים. מדוע? כי החברה חרטה על דגלה את חידוש ערי הפריפריה ומקימה בהן מיזמי פינוי-בינוי משמעותיים. 

בהנהגת מנכ"ל החברה, חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, החברה בונה במרכז ובפריפריה במקביל. לדבריו, "כשהגענו לפני 22 שנה לכרמיאל אמרו לנו שהשתגענו, אבל יצרנו יתרון מקומי למרות הסיכון שלקחנו באותה תקופה. מאז לא היתה שנה אחת שלא בנינו בגליל. כיום, הגודל, הניסיון והעוצמה הפיננסית של החברה, מאפשרים לה לקחת על עצמה פרויקטים בהיקפים שהרוב מוותרים עליהם".

חיים פייגלין // כפיר סיון
חיים פייגלין // כפיר סיון

מקדמים התחדשות עירונית בהיקפי ענק
צמח המרמן מצויה כיום בשלבי ייזום, תכנון וביצוע של מגוון פרויקטים בפריסה ארצית, בהיקף כולל של כ-  5,000 יחידות דיור בהתחדשות עירונית, לצד פרויקטים נוספים ביזמות וביצוע, כולל אלפי מ"ר של שטחי מסחר ומשרדים. החברה רשמה בשנה החולפת שיא של מכירות עם 517 דירות חדשות. בחברה מציינים כי הם בוחרים להקדיש חמישים אחוזים מהפרויקטים להתחדשות עירונית במרכזי הערים.

גילי פייגלין ברנדס, אשת נדל"ן מובילה ודור שלישי לבוני הארץ, מציינת כי מדובר במשימת פירוק והרכבה מחדש של מרכזי הערים, והיא קוראת לראשי הערים להגדיל משמעותית את מספר יחידות הדיור במרכזי הערים ומסבירה: "זהו צו השעה, אנו מחויבים להאיץ פתרון דיור יחיד מסוגו שיביא איתו יצירת תשתיות חדשות במרכזי הערים. ראשי ומהנדסי הערים רשאים לדרוש מהממשלה ומהיזמים לשפר תשתיות מים, ביוב, חינוך, כבישים, מחלפים, מקומות חניה והוספת בתי ספר וגני ילדים". 

מה הדרך הטובה ביותר לקדם פרויקטים להתחדשות עירונית?
"כשמדובר בפרויקטים גדולים, יש לפעול כל הגורמים יחד, על מנת לשנות ולחדש את פני מרכזי הערים הישנות. שיתופי הפעולה עם הדיירים, העירייה, גורמי המקצוע והתכנון הם משמעותיים מאוד להצלחת פרויקט, וזו דרכנו, לפעול יחד, מתוך הבנה של כולם שהצלחת הפרויקטים תוסיף מקומות תעסוקה חדשים, פעילות פנאי, אוכלוסייה צעירה, ועוד. ולא פחות חשוב, הוספת אלפי דירות במרכזי הערים תביא  לייצוב מחירי הדיור. אין אופציה אחרת חוץ מליצור היצע גדול וחדש. תוספת משמעותית של יחידות דיור הכרחית לאור מצוקת הקרקעות לבניה ומחירן המתייקר בהתמדה. חוץ מפינוי בינוי – אין אופציה ממשית להגדיל את ההיצע בתחומי הערים הקיימות".

כיצד מייצרים שיתופי פעולה עם הדיירים?
"בפרויקט שכונתי יש מקום ליצירת שטחי עבודה משותפים ושטחים רחבים לרווחת הדיירים, כמו מתקן ג'ימבורי לילדים ועוד. אנו פונים לדיירים במתחם גדול ועל סמך השטח שקבלנו מהם מציגים שאלון מפורט לגבי ההעדפה שלהם. נשמח לספק להם גינות מטופחות, גן ציבורי, משחקיות לילדים ועוד. הכול לבחירתם. התחדשות עירונית היא עניין קהילתי לחלוטין ומשרת את מי שגר בשכונה. יש כללי עבודה ברורים, למשל שהמרחק ממוסדות הלימוד יהיה קטן ככל האפשר כדי למנוע שימוש ברכב בהתחשב במצב התנועה הקיים בישראל".

גילי פייגלין // צילום: Lstudio | הדמייה // ando-studio
גילי פייגלין // צילום: Lstudio | הדמייה // ando-studio

"כל פרויקט שאני מובילה הוא עולם ומלואו עבורי"
באשר לתקופה בה נמצא הפרויקט בעבודה, פייגלין ברנדס סבורה שההמתנה בהחלט שווה. "גם אם פרויקט לוקח 4 שנים, זה שווה את המחיר. המון בניינים בארץ נמצאים במצב של התפרקות וזה מסכן את הדיירים ופוגע קשות באיכות חייהם. הרי ברור שלנו, היזמים, משתלם לבנות כמה שיותר מהר, במקום לשלם שכר דירה לתושבים שמפונים מבתיהם. המטרה שלנו היא לצמצם הוצאות. יש הבדל של שנה בסך הכול בין בניית בניין בודד לבניית שכונה שלמה שתוקם תוך 3.5 עד 4 שנים".

ברמה האישית, ולמרות היקפי הענק, פייגלין ברנדס לא מתייחסת לאף פרויקט כמובן מאליו. "כל פרויקט שאני מובילה הוא עולם ומלואו עבורי. זה תמיד מרגש אותי כאשר דיירים החליטו לקשור את עתידם בחברה שלנו. אני מבינה את האחריות ומתייחסת לכל פרויקט בכפפות של משי", היא אומרת, ומוסיפה כי: "החברה יוזמת ומבצעת את כל הפרויקטים שלה באופן עצמאי. זוהי אסטרטגיה שאימצנו לפני שנים רבות והיא מאפשרת לנו פיקוח הדוק על איכות הבנייה, עמידה בלוחות הזמנים ויעילות גבוהה, לצד ניהול נכון של משאבים כספיים. הדיירים רואים גורם אחד ויחיד שמלווה אותם מתחילת הדרך ועד סופה". 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות