banner
האדריכלית עדנה מור // צילום: יחצ
האדריכלית עדנה מור // צילום: יחצ

סקירה: עוצמת המכה שסופג שוק הבנייה

חברות איתנות מסתמכות על ההון הקיים ומקטינות הוצאות לספקים, חברות חלשות עוצרות את התשלומים לספקים ואת הבנייה וחברות שעוד לפני ימי הקורונה כבר קרטעו, קורסות תחתיהן מבלי להשיב את חובותיהן לספקים // פרשנות

תמונה: עדנה מור // צילום: יחצ

מאת: אדריכלית עדנה מור

נגיף הקורונה "תפס" את משרדי האדריכלים בעיצומה של מגמת עשייה ופריחה לאורך שנת 2019. שנת 2020 אמורה הייתה להיות שנה אקטיבית ומבורכת במיוחד, אך ברור הוא, שעד אשר יימצא החיסון לנגיף הקורונה, המציאות במשק הישראלי תשנה את פניה. תיאורטית, משרדי האדריכלים מסוגלים מתחילת המשבר וגם כיום להמשיך לעבוד במרץ הן על תכנון הפרויקטים הקיימים והחדשים, הן על הליכי קבלת היתרי הבנייה והן על פיקוח עליון באתרי הבנייה.

אלא שהמשך העבודה מותנה בכמה נסיבות שחייבות להתקיים:

מתן שירות, מענה והחלטות ע"י ועדות התכנון והבנייה, ע"י עובדי מחלקות ההנדסה העירוניות, ע"י עובדי פקע"ר, כיבוי אש, פקיד היערות וע"י כל הגורמים המאשרים. 

התשתית לרישוי המקוון קיימת זה 4 שנים והיא משתפרת מיום ליום, אם כי עדיין חלים בה ליקויים הדורשים טיפול נאות. חרף זאת, והיה וישכילו מקבלי ההחלטות לגרום לכך, שחלק מהעובדים יתנו מענה באמצעות תשתית זו מתוך ועדות התכנון, וחלקם האחר ייתן מענה מתוך בתיהם הפרטיים, הרי שניתן יהיה להתקדם בקצב מהיר לקראת קבלת היתרי הבנייה.

חודש ימים חלף מאז הוחלט להשבית את הלימודים בבתי הספר ובגנים. עת ניתן האות מצאו עצמם אדריכלים והנדסאים שכירים רבים במשרדי האדריכלים כשהם מרותקים לבתיהם. העסקת עובדים, שילדיהם הרכים נמצאים בבית, דורשת התארגנות מיוחדת לנוכח העובדה, שהילדים יגיעו אחרי חופשת הפסח במשמרות ולסירוגין למוסדות החינוך, ורק אז יוכלו לתפקד במשרדים. האופציה לעבודה בבתים קיימת, אך עם זאת אינה משימה פשוטה כלל, כי הילדים זקוקים לתשומת הלב הראויה. גם כאשר יימצא המודל הלוגיסטי, שבעזרתו יוכלו העובדים לבצע את עבודתם כיאות, הרי שייתקלו המשרדים בקושי תזרים המזומנים.

כמות עסקאות הנדל"ן בתקופת הקורונה הופחתה באחוזים ניכרים לעומת התקופה הזהה ב: 2019 (תלוי כמובן באיזה איזור גיאוגרפי עסקינן). מרבית המשקיעים שומרים את הונם האישי קרוב לחזה עד אשר תובהר המציאות החדשה. רוכשים האמורים להסתמך על משכנתאות ואיבדו לאחרונה את מקום עבודתם אם ע"י פיטורין ואם ע"י הוצאה לחל"ת מנסים כעת לבטל חוזי רכישה או לעכב תשלומים. אלה שעדיין לא ביצעו עסקת רכישה ימתינו עד אשר יוחזרו למקום עבודתם או ימצאו מקום עבודה חדש.

עקב אחוז האבטלה הגבוה שחצה כבר 25% והפגיעה בחברות השוכרות או הרוכשות חנויות ומשרדים, תיתכן ירידה בביקוש לנכסים מניבים קיימים, ובהמשך לה ירידה בצורך לבניית נכסים מניבים חדשים. עובדה זו עלולה להמשיך ולפגוע בתזרים המזומנים של חברות הנדל"ן.

מכשולים נוספים העומדים לפני חברות הנדל"ן הם מצוקת כוח האדם באתרי הבנייה ושיבושים באספקת חומרי הגלם לבנייה.

חברות איתנות מסתמכות על ההון הקיים, מקטינות הוצאות לספקים, ביניהם האדריכלים, ומנסות לשמר או להגדיל הכנסות. חברות חלשות עוצרות בבת אחת את התשלומים לספקים ביניהם האדריכלים, עוצרות בנייה, ומנסות להחזיק את ראשיהן מעל המים. חברות שעוד לפני ימי הקורונה כבר קרטעו, קורסות תחתיהן מבלי להשיב את חובותיהן לספקים.

אלה המבקשים לחזות את העתיד בשוק הנדל"ן מעלים תרחישים מגוונים באשר לעתיד לבוא.

חלקם מדבר על ירידה זמנית של מחירי הנדל"ן, חלקם האחר על ירידה מתמשכת, חלקם חוזה התאוששות כללית של המשק רק לאחר שנה ואחרים רק לאחר שנתיים. דבר אחד ברור : הכלכלה הישראלית סופגת בימים אלה מכה קשה, משרדים רבים מצויים בסכנה וייתכן וייעלמו מהמפה.

עוצמת המכה תלויה מן הסתם במועד שבו יסופק חיסון נגד הקורונה, ועד שזה יקרה אין לדעת לכמה סבבים של סגר ייכנסו התושבים. כל סבב כזה מחליש יותר את חוסנו של המשק הישראלי.

*כותבת המאמר, אדריכלית עדנה מור, הנה בעלת משרד "עדנה מור – אדריכלות ובינוי ערים" ומכהנת כיו"ר איגוד האדריכלים ומתכנני הערים ב"ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים בישראל"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות