banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

הצעת החוק שאושרה ועוררה סערה: מגבלות על הצמדת מחיר הדירה למדד

"הצעת חוק זה היא נדבך נוסף בבלימת עליית מחירי הנדל"ן בישראל", נטען בהצעה שהגיש ח"כ אלכס קושניר ואושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה. התאחדות בוני הארץ: פגיעה מיידית ברוכשים והתערבות בוטה של המדינה

התיקון להצעת החוק המכר שהגיש ח"כ אלכס קושניר אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה של הכנסת, על רקע עליית מדד תשומות הבנייה אשר הסתכם בשנת 2021 בכ-5.6%, עורר סערה בעקבות התערבות המדינה בחוזי המכר בין רוכשים למוכרי הדירות בישראל, באופן המטיל מגבלות על הצמדת מחירי הדירות למדד תשומות הבנייה או מדד המחירים לצרכן, אשר מתפרסמים על ידי הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). 

אלכס קושניר // צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
אלכס קושניר // צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

על פי הנימוקים להצעה לתיקון החוק, העלייה בתשומות הבנייה מביאה לעלייה משמעותית במחירי הדירה משלב חתימת החוזה ועד קבלת הדירה והתשלום המלא בפועל, אשר מוערכת במעל לכ-15%. "מדד תשומות הבנייה משפיע על הוצאות הקבלנים ביחס לעלות הבנייה בלבד ואין לו שום השפעה על רכיב הקרקע והרווח, שמהווים את רוב מחיר הדירה", נטען בהצעה לחוק, "מימלא, אין שום הצדקה להצמיד את מחיר הדירה כולו למדד תשומות הבנייה". 

עוד נטען כי לא אחת נוצר מצב לפיו הושלמה הבנייה ועדיין קיימת הצמדה של יתרת התשלום, "לפיכך, מוצע לאפשר למוכר לדרוש מקונה את הצמדת מחיר הדירה בחתימת החוזה למדד תשומות הבנייה או למדד המחירים לצרכן", נכתב בהצעה. 

עוד על פי ההצעה, המוכר יהיה רשאי להצמיד את התשלום עבור דירה למדד ובלבד שהסכום שיוצמד לא יעלה על מכפלת שטח הדירה הנקוב בחוזה במכר ב-5,500 שקל למ"ר. "בדרך זו תתאפשר הצמדת המדד לעלות הבנייה שהיא החלק היחסי שבו חל שינוי ולא על מחיר הקרקע ונתח הרווח של היזם – בהם לא חלה עלייה. עוד במסגרת החוק, מוכר לא יכול להמשיך ולהצמיד את יתרת התשלום למדד כאשר הדירה כבר נמצאת בשלב שבו היא ראויה למגורים או כאשר עבר מועד המסירה.
"הצעת חוק זה היא נדבך נוסף בבלימת עליית מחירי הנדל"ן בישראל, ומטרתה למנוע מרוכשי דירות רבים תשלום הצמדה שאינו סביר, על מרכיבים בדירה שאינם מושפעים מעליית המדד", נטען בהצעה. 

ראול סרוגו // צילום: רז רוגובסקי
ראול סרוגו // צילום: רז רוגובסקי

בעקבות אישור ההצעה בוועדת השרים לענייני חקיקה, אמר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ כי: "ההחלטה האומללה הזו נתקבלה בצעד שאמור לסייע לרוכשי דירות אבל יפגע בהם מיידית. ההצמדה במקורה נועדה לאפשר ליזמים וקבלנים להתמודד עם טירוף מחירי הקרקע שכפתה המדינה על ענף הבנייה והציבור כולו, לאור אזלת ידה בכל הקשור בתכנון והוצאה לפועל של שיווק השטחים לבנייה. 

"רשות מקרקעי ישראל מספסרת בקרקע על גבם של רוכשי הדירות וכעת גם מונעת ממי שבונים עבור הציבור הישראלי את ביתו, מלהגן על עצמו. הקבלן והיזם ממשיכים להתמודד עם הכאוס בשוק הקרקעות ונאלצים לגדר את הסיכון שלהם בהצמדת מחיר הדירה לעלייה הזו. שוב הציבור ישלם יותר בגלל החלטת הרגולטור שאמור לעמוד לצידו. מדובר בהתערבות בוטה של המדינה בחוזים פרטיים שתוצאתה להערכתנו, תהיה המשך השתוללות המחירים בשוק הדיור".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות