banner
ג'יסר א-זרקא // צילום: מגדילים
ג'יסר א-זרקא // צילום: מגדילים

ג'יסר א-זרקא נגד התכנית להרחבתה: "הסטת כביש 2 הופכת אותה להיפותטית"

"חוסר סבירות קיצוני": המועצה המקומית הגישה ערר נגד אישור התכנית להקמת 1,235 יח"ד, בגלל ההתניה להסיט את כביש 2

זיו גולדפישר 12.03.2025

המאבק סביב הרחבתו של היישוב ג'יסר א-זרקא לא נגמר: המועצה המקומית הגישה ערר לוועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, נגד התנאי שבתכנית להרחבת היישוב, שלפיו היא תצא לפועל בכפוף להסטת כביש 2 מזרחה. "מועד ביצועו של פרויקט הסטת הכביש אינו ידוע וצפוי ככל הנראה להידחות לשנים רבות. התניה זו הופכת את התכנית לתכנית היפותטית ללא כל אופק ביצוע", נכתב בערר המועצה המקומית.

לפני כארבעה חודשים אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה חיפה את תוכנית "ג'יסא א-זרקא מזרח"

להקמת שכונת מגורים חדשה במזרח ג'סר א-זרקא, יוזמת חברת דירה להשכיר. התוכנית, על שטח כולל של כ-335 דונם, כוללת 1,250 יחידות דיור שיוקמו במבני מגורים בני 3-5 קומות. מתוך כלל יחידות דיור, 312 יוקצו לטובת דיור להשכרה ארוכת טווח. מדובר בתכנית בעלת חשיבות משמעותית ליישוב, הסובל ממצוקת דיור קשה.

למרות שבמועצה המקומית דחפו להגדלת היצע המגורים ביישוב, הם התנגדו לתכנית, מכיוון שביצועה הותנה בהוצאתה לפועל של תוכנית להעתקת כביש 2 מזרחה (תת"ל/31). במינהל התכנון הבהירו כי פיתוח השכונה מותנה בביצוע בפועל של הסטת הדרך בקטע זה של הכביש. ראש המועצה, מוראד עמאש, אמר ל"מגדילים" עם הפקדת התכנית כי: "ביקשנו להקים גשרים ומעברים בין ג'יסר לשכונה החדשה, וככה נפתור את הבעיה, אבל לא להתנות את אישור התכנית בהסטת כביש 2. כי אף אחד לא יודע מתי כביש 2 יוסט, אם בכלל. זה כביש ארצי שצריך מיליארד שקל כדי להסיט אותו. ביקשנו שיעשו מנהרה, או שיפתחו מעברים שבהם תושבי היישוב יוכלו לעבור. כל התכנית כרוכה בהסטת כביש 2, ואם הוא לא יוסט כל המאמץ לא שווה".

למרות ההתנגדות, התכנית אושרה, וכעת הגישו המועצה המקומית ערר נגד ההחלטה לאשר את התכנית. בערר, שהוגש על ידי עו"ד אורלי אריאב, טוענת המועצה המקומית כי: "התכנית נשוא הערר אינה קובעת מועד ביצוע והיא מתנה את יישומה בהסטת כביש 2 מזרחה, בהתאם לתכנית תת"ל 31. מועד ביצועו של פרויקט הסטת הכביש אינו ידוע וצפוי ככל הנראה להידחות לשנים רבות. התניה זו הופכת את התכנית לתכנית היפותטית ללא כל אופק ביצוע".

עוד טוענת המועצה כי החלטת הוועדה המחוזית לאשר תכנית שאינה כוללת מועד לביצוע ומתנה את יישומה בביצועה של תכנית אחרת, שמועד ביצועה אינו ידוע ואף מוטל בספק, הינה החלטה מנהלית פגומה שדינה בטלות. המועצה טוענת עוד כי "ההחלטה אינה חוקית, שכן היא מנוגדת להוראות סעיף 84 לחוק התכנון והבניה". 

סעיף 84 לחוק התכנון והבניה קובע: "כל תכנית תציין את התאריך המשוער לביצועה, ואם יש צורך תקבע שלבים לביצוע והתאריכים לביצוע כל שלב". המועצה טוענת בעתירה כי: "הסעיף לתקנון תכנית ג'יסר מזרח הקובע את מועד מימוש התכנית – נותר ריק, ובקשתה של העוררת לחלק את התכנית לשלבי ביצוע ולקבוע מועד מימוש של 10 שנים נדחתה ע"י ועדת המשנה".

עוד נכתב בערר כי: "ההחלטה לוקה בחוסר סבירות קיצוני, שכן היא מסכלת את עצם יישומה של התכנית ובכך מעכבת את פתרון מצוקת הפיתוח של היישוב ומנציחה את תחושת האפליה כנגדו". לטענת המועצה, התניית יישום התכנית בהסטת הכביש דוחה את מימוש התכנית לזמן בלתי מוגדר ואולי אף מסכלת את יישומה, ובכך מעכבת את פתרון מצוקת הדיור ומנציחה את האפליה כנגד היישוב.

בערר נכתב כי על אף שתת"ל/31 אושרה זה מכבר, לאור העובדה שביצוע ההסטה אינו כלול בתכנית החומש של משרד התחבורה ובשלב זה נדחה תכנונו לפחות בחמש שנים, אין כל ודאות באשר למועד תחילת ביצוע הסטת כביש 2. "התניית ביצוע כל יחידות הדיור שבתכנית בהסטת כביש 2 ללא כל ודאות באשר למועד ביצוע התניה זו אם בכלל אי פעם, הופכת אותה לתכנית היפותטית ללא כל אופק ביצוע. במתכונתה הנוכחית התכנית אינה ישימה לכל הפחות בעשור הקרוב, כך שאם תגיע אי פעם לכדי מימוש יהפכו הוראותיה לבלתי רלוונטיות ולו רק מעצם חלוף הזמן. מעבר לחוסר ההיגיון המינהלי ולהשלכת כספי הציבור שהושקעו בתכנית, המשמעות בראש ובראשונה היא הנצחת מצוקת הדיור, אבדן הכנסות פוטנציאליות, והעמקת תחושת האפליה כנגד תושבי היישוב", נטען בערר.

הדיון בערר צפוי להיערך בעוד כשבועיים.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות