banner
דיוני חוק הארנונה // צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת
דיוני חוק הארנונה // צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

חוק קרן הארנונה – עתירת ראשי הרשויות לבג"ץ נגד חוק קרן הארנונה

ראשי הרשויות מחדשים את המאבק בחוק קרן הארנונה, שאושר בממשלה ודורשים לבטל אותו: "לא נעביר שום תקציב לקרן של משרד האוצר"

מרכז השלטון המקומי ומרכז השלטון האזורי הגישו עתירת צו על תנאי לבג"ץ לביטול חוק הרשויות המקומיות – חוק קרן הארנונה כזכור, חוק 'קרן הארנונה' אושר בממשלה, כשברקע מאבק ראשי הרשויות נגד החקיקה. בעתירה שהוגשה הבוקר לבג"ץ הם טענו כי נפלו "פגמים רבים בהליך החקיקה שגרמו לכך שהקרן לא תשיג את מטרתה, תביא לפגיעה באוטונומיה הניהולית של הרשויות והלאמת המיסוי המוניציפלי למטרות לאומיות". עוד הם טוענים כי הנתונים שהציג משרד האוצר בוועדת הכספים "הינם שגויים ביסודם". על פי נתוני התובעות, החוק צפוי לפגוע ב- 68% מתושבי ישראל ובחוסן הכלכלי של מעל 200 רשויות מקומיות.

יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, אמר עם הגשת העתירה כי: "כפי שהבהרנו מהרגע הראשון, הרשויות המקומיות לא יוכלו לשתף פעולה עם חוק קרן הארנונה שהעבירה הממשלה. אנחנו מחויבים בראש ובראשונה לתושבים במדינת ישראל ונעשה הכל כדי להילחם בחוק בבית המשפט.  בסופו של דבר לא נעביר שום תקציב לקרן של משרד האוצר. הארנונה של הציבור תישאר של התושבים שלנו ועבור הרווחה, התרבות והתשתיות בכל עיר". 

מה נקבע במתווה הסופי?
הקרן תחל לפעול בשנת 2024, הרשויות המקומיות, כל אחת לפי חלקה, תפרשנה לקרן הארנונה בצורה דיפרנציאלית, אחוז מסוים מתוך ההכנסות מהגידול בארנונה עסקית, בהתאם להכנסה לנפש מארנונה עסקית. 

בנוסח החוק המקורי עמד שיעור ההפרשה המירבי, במדרגה הראשונה על 49% וזה הורד בעקבות הדיונים והמגעים בין הצדדים ל-28% (27.5% בהוראת שעה לשנתיים הראשונות עד תום 2025). המדרגה השנייה שעמדה בהצעה המקורית על 35% הופחתה ל-20%, המדרגה השלישית שעמדה במקור על 20% תעמוד על 15%, המדרגה הרביעית והמינימלית שעמדה במקור על 10% תעמוד  על 7.5%.

תיקון משמעותי נוסף שהוכנס למנגנון במהלך הדיונים הוא הפחתה בשיעור ההפרשה לקרן הארנונה, עבור רשויות המדורגות באשכול 1 עד 5 הן במדד החברתי-כלכלי והן במדד הפריפריאלי, כאשר רשות כזו שאמור הייתה להפריש את ההפרשה המקסימלית (28%), תפריש 20% בלבד מהגידול בארנונה שאינה ממגורים.

מן הצד השני, מתוך כספי הקרן הארנונה יוענק מענק שנתי וקבוע לרשויות המקומיות בסך 1,850 ₪ עבור כל יחידת דיור שנוספה ברשות משנת 2021, במקום 2,000 ₪ בהצעה המקורית.

בנוסף רשות מקומית תהייה זכאית למענק שנתי וקבוע בסך 1,000 ₪ בשל כל יחידת דיור שנוספה ברשות המקומית בשנים 2018 עד 2020, זאת במקום 1,500 לפני השינויים שהוכנסו בחוק.

החל משנת 2025 השיעור יתעדכן מדי שנה לפי שיעור העדכון, לעניין מענקים חדשים.

לעניין רשות מקומית ביהודה ושומרון, נקבע כי בשל המצב המשפטי באזור, תשלומים שתצטרך להעביר לקרן, יקוזזו מתשלומים המגיעים לה מהקרן, כאשר יש קושי לגבות ישירות מן הרשויות באזור.

עוד נקבע כי כלל הכספים שיכנסו לקרן הארנונה יחולקו כתמרוץ לבנייה למגורים ברשויות, ניהול הקרן ארנונה יהיה בראשות השלטון המקומי, ומרבית היתרות שיישארו בקרן יחולקו חזרה לרשויות.

ראשי הרשויות: המדינה עושקת את התושבים
ראשי הרשויות, טענו מנגד כי המדינה עושקת את תושביהן וכי הצדק החלוקתי בין הרשויות החזקות לחלשות צריך להתבצע באמצעות תקציבי ממשלה ולא על חשבון כספי הארנונה. ראשי הרשויות תקפו את שר האוצר ,שמנגד השיב להם אש ואף האשים אותם בעליית מחירי הדיור.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות