פיתוח ותכנון מותאם אקלים
כיצד תכנון קיימות ויעילות אנרגטית מסייעים להסתגלות לשינויי האקלים? // דעה
כיצד תכנון קיימות ויעילות אנרגטית מסייעים להסתגלות לשינויי האקלים? // דעה
בישראל, חודשי החורף הקצרים אך האינטנסיביים חושפים פעם אחר פעם אתגרים משמעותיים בתכנון עירוני, ובמיוחד בתכנון, בבנייה ובניהול תשתיות דרכים וניקוז.
בשנים האחרונות, כמויות המשקעים הגבוהות בפרקי זמן קצרים יוצרות עומס כבד על מערכות הניקוז העירוניות. ברוב הערים בישראל, מערכות אלו מבוססות על תשתיות שהוקמו לפני עשרות שנים, ואינן מתאימות להתמודד עם דפוסי הגשם המשתנים. בשל משבר האקלים. התשתיות בישראל לא הותאמו ברוב הערים לשינויים האקלימיים שאנו חווים. שיטפונות בערים הגדולות, כמו גם בבינוניות באזורים רגישים, מדגישים את הצורך הדחוף לשדרג את מערכות הניקוז.
בנוסף על הצפות, סוגיית הבידוד התרמי במבנים קיימים היא אתגר משמעותי נוסף. מבנים ישנים רבים בישראל תוכננו ונבנו בתקופה שבה שיקולי אנרגיה ובידוד לא עמדו בראש סדר העדיפויות. התוצאה היא בתים שקשה לחמם בחורף, לצד צריכת אנרגיה גבוהה שגורמת להוצאות משמעותיות לדיירים ולהשפעה סביבתית שלילית.
למרות האתגרים, החורף הישראלי מציע הזדמנויות רבות לחדשנות. הפתרון טמון באימוץ טכנולוגיות מתקדמות ובחשיבה מחוץ לקופסה גם לפתרונות ביניים בבניינים ישנים. לדוגמה, בפרויקטים רבים כיום משולבים חיישנים חכמים שמנתרים את זרימת המים במערכות הניקוז בזמן אמת.
דוגמה נוספת לפיתוח מותאם לאקלים היא שימוש בריצוף חדיר במרחבים ציבוריים ובאזורים עירוניים, התורם להפחתת עומס המים על תשתיות הניקוז. בנוסף, קיימים פתרונות מתקדמים נוספים, כגון מערכות לאגירת מי גשמים לשימוש חוזר לצרכי השקיה והשקעה בבנייה ירוקה, תוך שימת דגש על בידוד תרמי ושימוש באנרגיה מתחדשת. כמו כן, חשוב להטמיע את העקרונות הללו בתרבות הבנייה בישראל, מתוך הכרה בחשיבות ההשקעה הראשונית בפיתוחים אלו, אשר עשויה להוביל לחיסכון משמעותי בטווח הארוך, הן מבחינת הוצאות לטיפול בכשלים הנגרמים כתוצאה משיטפונות והן בהתמודדות עם תנאי קור חודר.
בעוד החורף הישראלי מציב אתגרים לא פשוטים, הוא גם מהווה קרקע פורייה לפתרונות יצירתיים ולשיתופי פעולה בין יזמים, רשויות מקומיות, ומומחים בתחום.
העתיד בתנאי החורף הישראלי המשתנה תלוי ביכולת שלנו להסתגל, לחדש ולתכנן מתוך ראייה רחבה של קיימות ויעילות אנרגטית, בין אם מדובר בשדרוג תשתיות קיימות או בהשקעה בטכנולוגיות מתקדמות, האתגרים הללו יכולים להפוך להזדמנות משמעותית לשנות את פני הענף ולהפוך את הערים בישראל לעמידות ומתקדמות יותר.
*הכותבת, רננה ירדני, הנה משנה למנכ״ל ומנהלת פיתוח עסקי ותכנון בקבוצת ELG
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן