banner
עו"ד ורד מאירוביץ סייג // צילום: סטודיו אס | Depositphotos
עו"ד ורד מאירוביץ סייג // צילום: סטודיו אס | Depositphotos

בקשה להיתר בניה שהוגשה במסלול תואם תכנית – אינה מייצרת זכות ערר

בקשה להיתר בניה לחדר על הגג מכוח תכנית הרובעים אושרה, ונדחה הערר שהוגש עליה // פרשנות

עו"ד ורד מאירוביץ סייג 08.12.2024

בני זוג הגרים בדירה בקומה העליונה בבניין ברובע 4 בתל אביב הגישו בקשה להיתר בניה לחדר על הגג מכוח תכנית הרובעים. בקשתם אושרה על ידי הוועדה המקומית. אך בגין ההחלטה הוגש ערר על ידי שתי בעלות זכויות בדירות בבניין.

השכנות טענו, בין היתר שאין היתכנות לבקשה להיתר בניה, שכן היא פוגעות בזכיוות הקנייניות שלהן ונותנת מתנה של 40 מ"ר למבקשי ההיתר. הן טענו  עוד כי החלטת הועדה המקומית מתעלמת מכך שההיתר אושר מבלי שיש את הרוב הנדרש ולכן יש לדחות את ההיתר .

מבקשי ההיתר טענו מנגד, כי מדובר בבקשה תואמת תכנית, כאשר הערר מעלה טענות שגויות וקנייניות בלבד אשר אין מקום לבררם בוועדת הערר. 

ועדת הערר קיימה דיון בתיק, והחליטה לדחות את הערר על הסף ולחייב את העוררות בהוצאות. ועדת הערר פירטה, כי הזכות להגיש ערר מוגדרת במפורש בחוק, כאשר: "בקשה להיתר בניה שהוגשה במסלול תואם תכנית, ללא הקלות, אינה מייצרת, ככלל, זכות ערר". 

ועדת הערר מפנה בהחלטתה לפסיקה שונה ומסבירה, כי אומנם זכות הערר הורחבה, אך נקבע בפסיקה, כי: "אין מקום להרחבת זכות ערר לכל סוגיה תכנונית המותירה שיקול דעת למוסדות התכנון, ככל שסוגיה זו אינה מחייבת פרסום לפי סעיף 149 לחוק". 

ועדת הערר מוסיפה, כי "סמכות מוסדות התכנון מוגבלות לשאלות תכנוניות ואין הם מוסמכים לדון בשאלות בדבר זכויות קנייניות של מבקש ההיתר או מתנגדיו. יחד עם זאת, אין גם מחלוקת כי מוסדות התכנון לא ידונו בבקשה במקרה שבו למבקש אין כל זיקה קניינית לנכס". 

ועדת הערר הוסיפה, שלצורך בחינת התימוכין הקניינים, אין לקבל את טענת העוררת, כי רכישת זכויות הגג בתשלום מוציאה את השטח מתוך הרכוש המשותף וקבעה: "הוצאת חלקים מתוך הרכוש המשותף והצמדתם לדירה אינה מתבססים רק על הפן ההסכמי בן הצדדים עצמם והם מחייבים כלפי כולי עלמא רק ככל שנרשמו כנדרש על פי דין. על כן, לצורך בחינת התימוכין הקניינים, מצבה של העוררת אינו שונה ממצבם של המשיבים".

במקרה דנן, מבקשי ההיתר הציגו תימוכין קניינים. ועדת הערר קיבלה את טענותיהם וסילקה את הערר על הסף תוך חיוב העוררות בהוצאות.

החלטת ועדת הערר, בראשות יו"ר עו"ד מיכל דגני הלברשטם, מלמדת כי וועדת הערר לא תהסס לסלק עררים על הסף ולחייב בהוצאות מקום בו אין זכות להגיש ערר.

*כותבת הפרשנות היא עו"ד ורד מאירוביץ סייג, שייצגה את מבקשי ההיתר 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות