banner
מתחם דוד המלך בלוד // הדמיה: משרד קיסלוב קיי אדריכלים
מתחם דוד המלך בלוד // הדמיה: משרד קיסלוב קיי אדריכלים

"הפן הכלכלי אינו חזות הכל": נדחו התנגדויות היזמים במתחם דוד המלך בלוד

החברות היזמיות טענו כי התכנית אינה רווחית, וביקשו תוספת דירות. חוקרת שמינתה הוותמ"ל קבעה: "צפיפות מן הגבוהות שתוכננו עד כה"

זיו גולדפישר 08.12.2024

לוד מתחדשת במעל 4,000 יח"ד: ותמ"ל אישרה בישיבתה האחרונה בשבוע שעבר למתן תוקף את תכנית הענק להתחדשות עירונית במתחם דוד המלך בעיר, לאחר שדחתה את ההתנגדויות שהוגשו נגד התכנית.

חוקרת שמינתה הוועדה לבחון את ההתנגדויות לתכנית, המליצה לדחות את טענות היזמיות לחוסר רווחיות: "הפן הכלכלי אינו חזות הכל".נגד התכנית הוגשו 10 התנגדויות, מתוכן של יזמיות שנבחרו לקדם שני מתחמים בתכנית, שטענו כי הבינוי המוצע אינו רווחי. ותמ"ל מינתה את המתכננת רותם מרינוב כחוקרת שתבחן את ההתנגדויות, והיא המליצה לדחות אותן. החוקרת קבעה כי: "הפן הכלכלי הוא כאמור לא חזות הכל. הוא נדבך חשוב ומשמעותי, וניכר שגם הוועדה רואה בו ככזה. אך הוא אינו המטרה הראשית של התוכנית. מטרתה הראשית היא לספק איכות חיים ובה לדיירים שיתגוררו בה והיא עושה זאת, כפי שציינתי, על ידי שקלול פרמטרים רבים ובראשם צפיפות יח"ד והנגזרת שלה, צפיפות נפש לקמ"ר. לפרמטר זה השפעה מכריעה על איכות החיים במתחם. הוא קובע את כמות האנשים שיגורו בו, את כמות הרכבים שיסעו בו, את כמות שטחי הציבור הנדרשים ואת התחושה שתהיה לתושביו בעודם הולכים במדרכה, משחקים עם ילדיהם בגינת המשחקים ובעודם רוכשים מצרכים במכולת. כאמור קשה לדעת מהי הצפיפות המקסימלית הנכונה לכל מתחם. אך אין ספק שהצפיפות המוצעת בתוכנית היא מן הגבוהות שתוכננו עד כה וככל הידוע טרם מומשו בארץ בהיקפים דומים".

עוד כתבה החוקרת כי: "המועד הקובע של הדו"ח לפי תקן 21.1 שנערך לתוכנית הוא נובמבר 2023 (הגשת התוכנית לותמ"ל). אי לכך, הערכים הכלכליים שנלקחו בו בחשבון נכונים ליום הגשתו. דרך ארוכה עוד עומדת בפני היזמים הפועלים בתחום התוכנית עד למימושה. סביר יהיה להניח כי הערכים הכלכליים עתידים עוד להשתנות לטוב או לרע, ויתכן ובבואם לממש את התוכנית המצב הכלכלי יהיה שונה".

ותמ"ל אימצה את המלצות החוקרת, ונתנה תוקף לתכנית. יאיר רביבו, ראש העיר לוד, בירך על האישור: ״אישור התוכנית להתחדשות עירוניות במתחם דוד המלך הוא צעד נוסף לשינוי ושיפור פני העיר למען התושבות והתושבים. המתחם שיכלול מעל 4,000 יחידות דיור חדשות ומתקדמות, שטחי מסחר ופנאי, שטחים ירוקים, גינות ילדים ושבילי אופניים הם העתיד של העיר לוד והכיוון אליו צועדת עיר בהתחדשות העירונית הגדולה בישראל״.

איך יראה המתחם?
התכנית, ששטחה 170 דונמים, מציעה את פינויים של 44 מבנים ישנים הכוללים 727 יחידות דיור ישנות ב-44 מבנים והקמת 4,030 יחידות דיור חדשות במקומן. התכנית ממוקמת במרכזה של העיר לוד, בין שדרות דוד המלך מצפון, שכונת בן גוריון ממזרח, רחוב ארלוזורוב מדרום ורחוב שלמה המלך ממערב. הבינוי המוצע בתכנית משלב בין בנייה מרקמית בת 7-8 קומות, לצד מגדלים בני 23-36 קומות, תוך יצירת דופן רחוב פעילה לרחובות שד' ירושלים ודוד המלך. התכנית מהווה חלק מתהליך תכנוני נרחב של התחדשות עירונית בעיר לוד, הכולל העצמת זכויות בניה לאורך הרחובות הראשיים, ובסמוך לצירי מתע"ן מתוכננים ומבוצעים, ביניהם תחנת מטרו 1M.

התכנית מחולקת ל-11 מתחמי תכנון, מתוכם 7 מתחמי איחוד וחלוקה עצמאיים. התכנית הופקדה בחודש אוגוסט השנה, לאחר שבגרסה קודמת שלה נסגרה בגלל הצורך בתיאום מול רשות התעופה האזרחית, בגלל מגבלות שנובעות מהקרבה לנתב"ג. 

את התכנית יזמה הרשות המקומית באמצעות החברה הכלכלית, והיא הגישה אותה יחד עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. העורך ראשי הוא אדריכל תאה קיסלוב.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות