banner
מתחם ששת הימים בכפר סבא // יחצ
מתחם ששת הימים בכפר סבא // יחצ

עיריית כפר סבא נתבעת ב-4 מיליון שקל בגין ביטול היתר שנתנה לתמ"א 38/2

חברת היזמות י.נ.ו.ב תובעת את עיריית כפר סבא והוועדה המקומית בסך 4 מיליון שקל, לאחר שלטענתה בוטל היתר בנייה לפרויקט תמ"א 38/2 בעיר. החברה: "מדיניות התכנון ההפכפכה ורשלנית". העירייה: "תוכנית היזם לא עומדת בדרישות יסוד. העירייה דוחה כל ניסיון תביעה ואיומי תביעה, חסרי בסיס"

חברת הבניה י.נ.ו.ב הגישה לאחרונה תביעת נזיקין בסך 4 מיליוני שקלים לבית המשפט המחוזי במחוז מרכז נגד העירייה והוועדה המקומית, על רקע ביטול היתר בנייה שניתן לה בפרויקט תמ"א 38/2 במתחם ששת הימים בכפר סבא. בתוך כך, מעלה החברה היזמית, באמצעות בא כוחה עו"ד יצחק נטוביץ, את סוגיית הנזקים שנגרמים ליזמים עקב שינויי מדיניות של הרשויות המקומיות לאחר כל תקופת בחירות. "השאלה המשפטית המרכזית העומדת בבסיס תביעה זו הינה מהו היקף אחריותן של רשות עירונית וועדת התכנון והבנייה המקומית לנזקים הנגרמים ליזמים ובעלי קרקע בגין ניהול מדיניות תכנון הפכפכה ורשלנית לאורך השנים", כך נכתב בכתב התביעה, שם נטען עוד כי: "תוך כדי הליך התכנון הופכת הרשות את עמדתה פעם אחר פעם ולבסוף מגדילה לעשות, ולאחר שניתנה החלטת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה המאשרת מתן היתר בנייה בתנאים, הופכת הרשות את החלטתה פעם נוספת ומבטלת את ההחלטה למתן היתר". 

בתוך כך, מהחברה נמסר כי בכוונתה להגיש תביעה נוספת בסך של מיליוני שקלים נגד העירייה בגין ביטול פרויקט התחדשות עירונית נוסף במתחם סוקולוב בעיר בנסיבות דומות.

כעולה מן התביעה, בין השנים 2011-2019 תכננה החברה היזמית פרויקט תמ"א 38 במתחם ששת הימים בעיר, הכולל קיום 6 בנייני מגורים עם 48 דירות. במסגרת הפרויקט ביקשה החברה להרוס את הבניין הקיים ולהקים במקומו בניין חדש הכולל 4 בנייני מגורים. 

לטענת החברה התובעת, היא קיבלה את ברכת העירייה לפרויקט אולם בשלבים מתקדמים יותר חזרה בה העירייה ועיכבה במתכוון את הטיפול בבקשתה. יש לציין כי במקביל ניהלה החברה מאבק משפטי נגד העירייה בעקבות ערר שהגישה החברה. עוד נטען כי תכנון הפרויקט נמשך על פי הדרישות החדשות של העירייה וביום ה-8.10.2018 אישרה הוועדה המקומית מתן היתר בנייה לפרויקט בתנאים. על פי התביעה, כעבור תשעה חודשים נוספים, ולאחר בחירות 2018 וחילופי ראשי הערים, החליטה העירייה לבטל את מתן ההיתר.

שגיא לנצ'נר - מנכ"ל ובעלים ינוב // יחצ
שגיא לנצ'נר – מנכ"ל ובעלים ינוב // יחצ

בתוך כל זה הוגשו עד כה שלושה עררים. הערר הראשון הוגש על ידי בעלי הזכויות במתחם לוועדת ערר מחוז מרכז בשנת 2015 אולם הערר נמחק בהסכמת הדיירים, זאת לאחר שעל פי התביעה היא נמחקה "לאור הבטחת העירייה לדיירים כי היא לא מוכנה לפעול תחת איום של הליך משפטי אם יימחק ההליך היא תקדם את הפרויקט". לטענת התובעים, מרגע זה ואילך, חזרה בה העירייה ולא פעלה לבדיקת החלופות שהוגשו לה לפרויקט "והקפיאו את הטיפול בפרויקט למשך חודשים ארוכים". 

בתוך כך, בשנת 2016 הוציא היועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, הנחייה אשר שינתה את דרך חישוב זכויות הבנייה מכוח תמ"א 38 והקטינה אותן. על כך טוענת החברה היזמית כי במידה והיה ניתן היתר בנייה במועד "בהתאם להסכמות שגובשו מול העירייה בעת תכנונו המקורי של הפרויקט, קרוב לוודאי שהתובעת כלל לא היתה ניזוקה מהנחיית היועמ"ש החדשה". במקביל, נכנס לתוקפו גם הליך "רישוי זמין", כך שהחברה היזמית נדרשה להתאים לטענתה את התהליך לנוהל והליך חדש. עוד לטענתה, בכך היא נאצלה להתחיל את כל ההליך מחדש. עוד נטען כי "העירייה הציבה תנאי סף חדש לעצם קליטת הבקשות בוועדה, והוא כי בנוסף לבקשה להיתר, התובעת תערוך ותגיש תכנית פיתוח…. על אף שהתובעת ביצעה את הדרישה… חזרה בה לבסוף אדריכלית הנתבעת מהסכמתה והודיעה כי לא תחתום על התכנית". 

למרות זאת, הגישה החברה היזמית את הבקשה להיתר בנייה לתכנית בסוף שנת 2017, ללא הסכמת העירייה. על פי כתב התביעה, החברה קיבלה הודעה כי הבקשה נדחתה. על החלטה זו הוגש ערר שני בתחילת שנת 2018: "בגין החלטתה השרירותית של הנתבעות לדחות את הבקשה למתן היתר על הסף אפילו ללא קיום דיון בה", כנטען בתביעה. ביום ה- 9.5.2018 החליטה ועדת ערר כי תוגש בקשה חדשה על ידי החברה היזמית, בצרוף נסח טאבו עדכני וכי הבקשה תידון בלוחות זמנים מוגדרים. בחודש אוקטובר באותה שנה, התקבלה הבקשה על ידי הוועדה המקומית וניתן אישור להיתר בנייה לפרויקט בתנאים. 

מכאן טוענת החברה בתביעה כי היא פעלה לקיים את תנאי ההחלטה, "שילמה עשרות אלפי שקלים ליועצים ולאנשי מקצוע" וביום ה-4.7.2019 קיבלה הודעה כי החלטת הוועדה המקומית מבוטלת. בגין זאת הוגש ערר שלישי אולם הוא טרם הוכרע, לאחר שבצל מגפת הקורונה לכאורה נדחה הדיון בו. לאור זאת הוגשה התביעה האמורה. 

מהחברה נמסר: "מדיניות התכנון ההפכפכה והרשלנית של עיריית כפר סבא במשך 9 שנים גרמה לנו נזקים כלכליים כבדים של מיליוני שקלים ועוגמת נפש גדולה לדיירי המתחם. אולצנו לשנות את התכנון פעם אחר פעם, חרף סיכומים ברורים מול גורמי התכנון, הפסדנו זמן יקר ולבסוף גם איבדנו את הפרויקט לחלוטין. מדובר בהתנהלות שערורייתית, אבסורדית ולא מקצועית". 

מעיריית כפר סבא נמסר: "תוכנית היזם לא עומדת בדרישות יסוד בתכנון העיר ואינה עולה בקנה אחד עם ראייה תכנונית כוללת של המתחם והאזור כולו. החלטות הוועדה המקומית גובו ועולות בקנה אחד עם החלטות מוסדות התכנון הגבוהים, אשר דנו בטענות התובעים ודחו אותן. העירייה דוחה כל ניסיון תביעה ואיומי תביעה, חסרי בסיס, ותגיב לטענות בערכאות משפטיות כמקובל".

הצטרפו אלינו לקהילה >>> לחצו כאן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות