banner
משה נחום // צילום: סטודיו פלורין קאלין
משה נחום // צילום: סטודיו פלורין קאלין

עיוות המכרזים – רוב חברות הבנייה הבינוניות והקטנות ממודרות

כ-90 אחוזים מהזוכות במרכזי רמ"י הן חברות ענק – חברות קבלניות קטנות ובינוניות לא יכלו כלל לגשת למכרזים // דעה

משה נחום 07.02.2024

אין זה סוד כי לרשות מקרקעי ישראל יש מונופול מוחלט על שיווק קרקע, כולל שיטת התמחור הכוללת בתוכה מחירי מינימום והתמחרות בין קבלנים הגורמת לתדלוק מחירי הקרקע ובדיעבד כמובן גם לזינוק במחירי הדיור.

אולם, במקביל למונופול הזה, שמכניס לקופת המדינה עשרות מיליארדי שקלים מדי שנה, קיים גם "קרטל" סמוי מהעין שמידת ההשלכות שלו הן על ענף הבנייה והקבלנים והן על מחירי הדיור, הינן דרמטיות לא פחות.

ובכן, מי שיבדוק אחורנית את מכרזי רמ"י, ימצא כי באופן שיטתי רובן ככולן של החברות (כ-90 אחוזים) שזכו באותם מכרזים הינן חברות ענק מתוך העשיריה הראשונה במשק, בשעה שאלפי חברות קבלניות קטנות ובינוניות לא יכלו אפילו לגשת למכרזים אלה. 

לעומת זאת אפשר יהיה להבחין באופן מידי כי חברות בנייה בינוניות וקטנות, וכידוע קיימות כיום בישראל אלפי חברות כאלה, כמעט נפקדות לחלוטין מתוך הרשימה.

מצב זה מייצר בענף הבנייה שני עוותים כפולים ומכופלים:
העיוות הראשון, העובדה שרוב חברות הבנייה הבינוניות והקטנות ממודרות בפועל ממכרזי רמ"י, פוגעת לא רק בהן, אלא בפרנסתם של רבבות עובדים הקשורים אליהם במישרין ובעקיפין.

ובמילים אחרות, "הקרטל" שנוצר לכאורה, גרם לא רק לפגיעה קשה באלפי קבלנים קטנים ובינוניים, אלא גם משליך באופן כזה או אחר על פגיעה בתעסוקה בענף הנדל"ן ועל האבטלה במשק.

העיוות השני הינו לטעמי חמור אף יותר: זכיית החברות הגדולות גורם במישרין לתדלוק מחירי הקרקע ומחירי הדיור, זאת משום שרמ"י לא מוציאה מספיק מכרזי קרקע ובכך תוקעת את השוק וגורמת למחסור בדירות ולמיעוט בהתחלות הבנייה וכך גם לעליית מחירים. 

ברור כי אם מצב זה לא היה קיים והדלת הייתה נפתחת גם לקבלנים הבינוניים והקטנים, אזי מדינת ישראל הייתה מרוויחה בגדול:

ראשית, אלפי קבלנים עם רבבות עובדים היו נכנסים למעגל התעסוקה וממנפים את הצמיחה לא רק בענף הנדל"ן, אלא במשק בכלל.

שנית, הגדלת שוק הנדל"ן, שיווק קרקעות והיצע הדיור לכולם, קל וחומר כיום, כשמדינת ישראל חווה מלחמה קשה וממושכת, עם מאות אלפי מגויסים, כולל זוגות צעירים המתקשים כלכלית להגיע לדירה.

לטעמנו, בלשכת הקבלנים, מדובר במצב חמור שבעתיים, לאור העובדה שבפועל הוא מקבל גושפנקה דה פאקטו רשמית מרשות מקרקעי ישראל, שהינה כידוע גוף ממלכתי ומהווה זרוע מבצעת של משרד הבינוי והשיכון.

על כן אנו קוראים בזאת למקבלי ההחלטות לשנות לאלתר את העיוות הזה, הן לטובת אלפי קבלנים ורבבות מועסקים והן לטובת המוני מגויסים שממתינים בקוצר רוח לבשורה הגואלת של הזולת מחירי הדיור, לא במבצעים מיוחדים שאינם מוזילים בפועל את המחירים, אלא באמצעות שבירת "הקרטל" במכרזי הקרקע של רשות מקרקעי ישראל. 

*כותב המאמר משה נחום, הוא נשיא לשכת הקבלנים קבלן, יזם ובעלים של חברת "גאות השקעות"

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות