דף הבית > פינוי בינוי > אושרה תוכנית התחדשות עירונית ברחוב ארלוזורוב בת"א עם 600 דירות חדשות
אילוסטרציה // Depositphotos
אושרה תוכנית התחדשות עירונית ברחוב ארלוזורוב בת"א עם 600 דירות חדשות
זכויות הבנייה יחושבו בהתאם לתוכניות הרובעים של תל אביב. לא תותר הבלטת מרפסות אולם יותרו שטחי מרפסות של עד 14 מ"ר ובניית מרחב מוגן קומתי במקום דירתי. לתוכנית הוגשו עשרות התנגדויות – בלטה במיוחד מעורבות בכירי ענף הנדל"ן
הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה תל אביב, החליטה לאשר את התוכנית להתחדשות עירונית רחוב ארלוזורוב בתל אביב, במסלול פינוי בינוי. התוכנית מאפשרת תוספת של כ-600 יחידות דיור לאורך הרחוב על פי התוכניות לרובעים 3 ו-4 ובהתאם למיקומם לאורך הרחוב.
בין היתר החלטת הוועדה מתייחסת לזכויות הבנייה במסגרת פרויקטיי התחדשות עירונית, וקובעת כי: "התוכנית מאפשרת תוספת קומה במסלול של הריסה ובנייה מחדש, ביחס לקבוע בתוכניות רובע 3 ורובע 4 ,ובכך מעצימה את אפשרות המימוש לחידוש המבנים. בהתייחס לסוגיית קביעת מנגנון פיצוי, כאמור מדובר על תכנית שעוסקת בתכנון, היא משנה את רחוב ארלוזורוב ויוצרת רחוב פעיל עירוני ואינטנסיבי הכולל מסחר, בהתאמה לרק"ל העתידה לעבור בליבו. בהתאמה לעירוניות המוגברת שנקבעה ביחס לרחוב, התכנית כוללת תוספת זכויות ומאפשרת תוספת בינוי במסלול של הריסה ובנייה מחדש, מחוץ לתחום אזור ההכרזה ביחס לקבוע בתכניות רובע 3 ורובע 4".
יש לציין כי הוועדה לא אישרה הבלטת מרפסות לכיוון רחוב ארלוזורוב, בטענה כי קו הבניין כלפי רחוב ארלוזורוב הוא קו בניין 0. עם זאת, הוועדה החליטה לבטל את מגבלת שטח המרפסות של יחה"ד הפונות לרחוב ארלוזורוב. על יח"ד אלו יחולו המגבלות הקבועות לכלל יחידות הדיור: יותר שטח של עד 14 מ"ר עבור מרפסת ועומק המרפסות השקועות יהיה עד 2 מ'.
החלטה נוספת מעניינת הנוגעת להתחדשות העירונית היא שטחי הממ"ד (מרחב מוגן דירתי). במקרה זה הוועדה סברה כי ביח"ד קטנות ראוי להקים ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) על פני ממ"ד, "יחד עם זאת, במידה ומתאפשרת הקמת ממ"ד ללא פגיעה בנראות הבניין ניתן יהיה להקים ממ"ד כחלק מיח"ד", כנכתב בהחלטה.
באשר לאופן חישוב זכויות בנייה ותכסית, התכנית קובעת את זכויות הבנייה לפי חישוב המבוסס על התכסית האפשרית במגרש כמפורט בהוראות התכנית (ברובע 3% 100 מהשטח הנתון בין קווי הבניין וברובע 4% 85 מהשטח הנתון בין קווי הבניין), במכפלת הגובה האפשרית בהתאם למיקום המגרש.
לתוכנית הוגשו עשרות התנגדויות, מרביתן נדחות במלואן וחלקן התקבלו, בהן גם התנגדות של חברות זימות, כגון חברת תדהר, שרבות מטענותיה התקבלו בחלקן ושל עורכי דין המייצגים את בעלי הזכויות בנכסים, בהם עו"ד עפר טויסטר, עו"ד מורן גור ועו"ד ענת בירן, אשר גם הן התקבלו בחלקן. בכך השפיעו בכירים בענף הנדל"ן על עתידה של התוכנית והדבר ניכר בהחלטת הוועדה. מנגד ההתנגדויות שהגישה המועצה הארצית לשימור אתרים, נדחו על הסף. עוד בין המתנגדים, בלט מהנדס העיר תל אביב, שמרבית התנגדויותיו התקבלו.
עוד על פי התוכנית, גובה הבינוי משתנה מאזור לאזור, כאשר הבינוי הגבוה ביותר יהיה ממזרח לרחוב אבן גבירול – עד 10 קומות בסה"כ, ממערב לרחוב אבן גבירול בחלק הצפוני עד 8 קומות, וממערב לרחוב אבן גבירול בדופן הדרומית- עד 7 קומות. התוכנית הינה ביוזמת הוועדה המקומית תל אביב-יפו ונערכה על ידי הפלטפורמה העירונית.
יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה תל אביב, ערן ניצן: "רחוב ארלוזורוב מהווה ציר מרכזי ביותר בתל אביב, ציר המשנה בזכות התוכנית האמורה את פניו. ביחד עם עיריית תל אביב אישרה הועדה את הפיכתו של רחוב ארלוזורוב לרחוב עם מרחב ציבורי נדיב, נטול גדרות, עם עדיפות לתנועת הולכי רגל ומשתמשי הרכבת הקלה. התוכנית מאפשרת את התפתחותם של מסחר ובתי קפה לאורך קו הרכבת העוברת בליבו של הרחוב ומקדמת את חיבורו של מתחם התחבורה המרכזי של ארלוזורוב עד לשפת הים ברחוב מוצל, נעים ומזמין".
מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדר' ארז בן אליעזר: "מדובר בתוכנית חשובה בלב המטרופולין, אשר נהנית מהקו הסגול של הרכבת הקלה שעובר לאורך התוכנית, ומקרבה לתחנות הקו הירוק אשר עתיד לעבור לאורך רחוב אבן גבירול ונגישות גבוה לתחום מרכז התחבורה העתידי ממזרח. לאור כל זאת ראתה הוועדה לנכון לאשר תוכנית חדשנית אשר רואה לנגד עיניה את פיתוח המרחב ככזה המבוסס על תנועה באמצעות רכבת קלה, הליכה ברגל ורכיבה על אופניים, ולצורך כל אלו יש מקום לייצר רחוב חדש אשר כולל חזית פעילה במבנים רחבים ורוחב רחוב אשר מאפשר מדרכות רחבות לתנועה ושהייה".