צור הדסה תקבל נתח מההכנסות ממתחם איקאה והמחצבות אבל תישאר גירעונית
מחיר העצמאות: ההכנסות ממתחמי המסחר והתעסוקה יתחלקו בין צור הדסה למטה יהודה אולם המועצה צפויה לרשם גירעון שנתי של כ-14 מיליון
מחיר העצמאות: ההכנסות ממתחמי המסחר והתעסוקה יתחלקו בין צור הדסה למטה יהודה אולם המועצה צפויה לרשם גירעון שנתי של כ-14 מיליון
שר הפנים משה ארבל, חתם על המלצת הוועדה הגיאוגרפית שמינה משרד הפנים לבחינת חלוקת ההכנסות בין המועצה האזורית מטה יהודה למועצה המקומית החדשה צור הדסה. נזכיר כי ההחלטה להכריז על היישוב כעל מועצה מקומית התקבלה על ידי שרת הפנים לשעבר, איילת שקד ובעקבותיה, הוגשה עתירה של ועד היישוב צור הדסה אולם בג"ץ דחה אותה.
צור הדסה הפך ליישוב עצמאי בשנה שעברה, לאחר שהיה ועד מקומי ביישובי מטה יהודה. ההכרזה על עצמאותו של היישוב לוותה במאבק של תושבים, שטענו כי צור הדסה יתקשה לעמוד מבחינה כלכלית, מכיוון שהוא אינו כולל כמעט שטחי תעשייה ומסחר, בניגוד למועצה האזורית מטה יהודה. על רקע זה מינה משרד הפנים ועדה מיוחדת לבחינת חלוקת הכנסות בין מטה יהודה ליישוב צור הדסה.
דו"ח הוועדה הוגש בחודש יוני השנה, לאחר דיונים רבים ובסופו של יום הוחלט כי 60% מההכנסות הקיימות והעתידיות של המועצה האזורית מטה יהודה ממתחם "איקאה", בית החולים "איתנים" וממספר מחצבות שבתחומה, יועברו למועצה המקומית צור הדסה בשלוש השנים הקרובות עד תום שנת 2027, ולאחר מכן יפחת חלקה של צור הדסה להיקף של 45% מההכנסות מהמתחמים הללו.
במפה שצורפה לכתב המינוי סומנו מספר מתחמים שעבורם אמורה הוועדה לקבוע את חלוקת ההכנסות. המתחמים כוללים מספר מחצבות (מחצבת זנוח, מחצבת הרטוב, מחצבת עציונה, ועוד מתחם המיועד למחצבה), את מתחם איקאה באשתאול, בית החולים איתנים ותחנת הלווינים בעמק האלה. בצור הדסה, מנגד, טענו כי הפיכתם ליישוב עצמאי משמעה פירוק שותפות. ביישוב טענו כי ערב הפיכתם לעצמאים אוכלוסיית צור הדסה היוותה כ-20 אחוז מאוכלוסיית מטה יהודה, ולכן הם דרשו לקבל כ-20 אחוז מההכנסות שלא למגורים של המועצה האזורית.
בדיונים שנערכו, טענה מטה יהודה כי השקיעה בשנים האחרונות עשרות מיליוני שקלים כדי לתמוך בתנופת הפיתוח המשמעותית בצור הדסה. לצורך מימון השקעותיה לקחה על עצמה התחייבויות גבוהות, עליהן היא עדיין משלמת. עוד טענה מטה יהודה כי הסכימה לקחת על עצמה את כל ההתחייבויות עבור הנכסים שנבנו ושיהיו של צור הדסה: מבני ציבור, בתי ספר ועוד. מטה יהודה טענה כי אם יוחלט על חלוקת הכנסות אז ראוי שצור הדסה תשלם את החובות של מטה יהודה לבנקים בגובה של כ-40 מיליון שקל שהמועצה האזורית השקיעה ביישוב.
צור הדסה חזרה וטענה כי אוכלוסייתה היוותה ערב ההיפרדות 19.4 אחוז מתושבי מטה יהודה, ולכן בפיצול יחס החלוקה צריך לעמוד על 80:20 אחוז. הוועדה בהמלצותיה צריכה לקחת את כל ההכנסות של המוא"ז מטה יהודה ולחלק אותן ביחס הזה.
יש לציין כי הוועדה קבעה גם כי חלוקת הכספים האמורה לא תמנע מצור הדסה להפוך ליישוב גרעוני, שירשום גרעון שנתי של 14.5 מיליון שקל, ופנתה לשר הפנים להעביר אליו מענקים כדי לאפשר לתושביו לקבל שירות ראוי אולם שר הפנים לא התייחס להמלצה. עוד קבעה הוועדה כי על פי התכניות של צור הדסה להתרחב, יש צורך בתוספת של 150,000 מ"ר שלא למגורים כדי למנוע ממנה להיות גרעונית.
בתוך כך, בחודש אפריל 2023 פורסם לראשונה מכרז רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון ל"מחיר מטרה" הראשון ביישוב צור הדסה אולם הוא נחל כישלון, כאשר רק 2 מתחמים, הכוללים 74 יח"ד, נמכרו מתוך 8 מתחמים הכוללים 456 יח"ד בשכונה ב-2 (מתחם הציפור). יתר ששת המתחמים, הכוללים 382 יח"ד, לא נמכרו, לאחר שלרובם לא הוגשו כלל הצעות. בחודש מאי השנה, לאחר פרסום חוזר, הוגשו 7 הצעות והוכרזו החברות הזוכות.
שר הפנים משה ארבל, אמר כי: "המהלך המשמעותי שאנו מוציאים היום אל הפועל יחד בנוסף לצעדים נוספים שעושה המשרד יסייעו למועצה המקומית צור הדסה לצמצם פערים כרשות עצמאית ויביאו לצמיחה דמוגרפית ושיפור איכות חיי התושבים לצד שמירה על איתנותה של המועצה האזורית מטה יהודה".
מנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ הוסיף: "החלטה זו מהווה צעד חשוב במהלכים המשלימים של משרד הפנים להקמתה של המועצה המקומית צור הדסה ומאזנת בין צרכיה ובין צרכי המועצה האזורית מטה יהודה. אני מודה לוועדה הגאוגרפית ולעובדי משרד הפנים על עבודתם היסודית אשר הניחה את התשתית להחלטה זו".
ממשרד הפנים נמסר כי: "הוועדה דנה בנושא לעומקו, קיימה דיונים פומביים הפתוחים לציבור הרחב, שמעה את עמדת כלל הצדדים וסיירה ברשויות ובמתחמים המיועדים לחלוקת ההכנסות. בחודש יולי האחרון, הוגשו עיקרי המלצותיה אשר קבעו כי החלוקה תתבצע בהתאם לכך ש- 45% מההכנסות מהמתחמים הנבחנים (מלבד מבית החולים "איתנים") יועברו למועצה המקומית צור הדסה, לעומת 55% שיוותרו במועצה האזורית מטה יהודה, וזאת לאחר הותרת תקורה ניהולית בשיעור של 10% בידי המועצה האזורית מטה יהודה. יצוין כי על פי אומדן הוועדה, ההכנסות מהמתחמים הללו בפועל עומדות כיום על כ-11.5 מלש"ח בשנה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן