צור הדסה תזכה ל-45 אחוז מההכנסות מהמתחמים התעשייתיים של מטה יהודה
הוועדה, שמונתה בעקבות הפיכת צור הדסה ליישוב עצמאי, קבעה כי כדי למנוע ממנו להפוך לגרעוני, עליו לקבל מענקים ממשרד הפנים
הוועדה, שמונתה בעקבות הפיכת צור הדסה ליישוב עצמאי, קבעה כי כדי למנוע ממנו להפוך לגרעוני, עליו לקבל מענקים ממשרד הפנים
צור הדסה תקבל כמחצית מההכנסות של מספר מתחמים תעשייתיים הנמצאים בשטחה של המועצה האזורית מטה יהודה. כך קבע השבוע דוח של ועדה שמינה משרד הפנים, כדי לבחון את חלוקת ההכנסות בין שתי הרשויות. עם זאת, הוועדה קבעה כי חלוקת הכספים הזאת לא תמנע מצור הדסה להפוך ליישוב גרעוני, ופנתה לשר הפנים להעביר אליו מענקים כדי לאפשר לתושביו לקבל שירות ראוי.
צור הדסה הפך ליישוב עצמאי בשנה שעברה, לאחר שהיה ועד מקומית במסגרת יישובי מטה יהודה. ההכרזה על עצמאותו של היישוב לוותה במאבק של תושבים, שטענו כי צור הדסה יתקשה לעמוד מבחינה כלכלית, מכיוון שהוא אינו כולל כמעט שטחי תעשייה ומסחר, בניגוד למועצה האזורית מטה יהודה. על רקע זה מינה משרד הפנים ועדה מיוחדת לבחינת חלוקת הכנסות בין מטה יהודה ליישוב צור הדסה.
במפה שצורפה לכתב המינוי סומנו מספר מתחמים שעבורם אמורה הוועדה לקבוע את חלוקת ההכנסות. המתחמים כוללים מספר מחצבות (מחצבת זנוח, מחצבת הרטוב, מחצבת עציונה, ועוד מתחם המיועד למחצבה), את מתחם איקאה באשתאול, בית החולים איתנים ותחנת הלווינים בעמק האלה. בצור הדסה, מנגד, טענו כי הפיכתם ליישוב עצמאי משמעה פירוק שותפות. ביישוב טענו כי ערב הפיכתם לעצמאים אוכלוסיית צור הדסה היוותה כ-20 אחוז מאוכלוסיית מטה יהודה, ולכן הם דרשו לקבל כ-20 אחוז מההכנסות שלא למגורים של המועצה האזורית.
בדיונים שנערכו טענה מטה יהודה כי השקיעה בשנים האחרונות עשרות מיליוני שקלים כדי לתמוך בתנופת הפיתוח המשמעותית בצור הדסה. לצורך מימון השקעותיה לקחה על עצמה התחייבויות גבוהות, עליהן היא עדיין משלמת. עוד טענה מטה יהודה כי הסכימה לקחת על עצמה את כל ההתחייבויות עבור הנכסים שנבנו ושיהיו של צור הדסה: מבני ציבור, בתי ספר ועוד. מטה יהודה טענה כי אם יוחלט על חלוקת הכנסות אז ראוי שצור הדסה תשלם את החובות של מטה יהודה לבנקים בגובה של כ-40 מיליון שקל שהמועצה האזורית השקיעה ביישוב.
צור הדסה חזרה וטענה כי אוכלוסייתה היוותה ערב ההיפרדות 19.4 אחוז מתושבי מטה יהודה, ולכן בפיצול יחס החלוקה צריך לעמוד על 80:20 אחוז. הוועדה בהמלצותיה צריכה לקחת את כל ההכנסות של המוא"ז מטה יהודה ולחלק אותן ביחס הזה.
הוועדה לבחינת חלוקת הכנסות בין המועצה האזורית מטה יהודה למועצה המקומית צור הדסה בחנה את אופן חלוקת ההכנסות במתחמים שסומנו בכתב המינוי שלה (מחצבת זנוח, מחצבת הרטוב, מחצבת עציונה, מתחם נוסף המיועד למחצבה אך טרם הוכרז ככזה, מתחם איקאה באשתאול, בית החולים איתנים ותחנת הלווינים בעמק האלה) בין שתי הרשויות. חיוב הארנונה מהמתחמים הללו בשנת 2023 עמד על 12.2 מיליון שקל, אך פוטנציאל חלוקת ההכנסות מעט נמוך יותר, ועומד על כ-11.6 מיליון שקל. בסופו של דבר, הוועדה החליטה כי ההכנסות מהמתמחים הללו (ללא בית החולים איתנים, שכבית חולים ממשלתי אין לו הכנסות) יחולקו בשיעורים של 55 אחוז למטה יהודה, 45 אחוז לצור הדסה.
למרות שהמנדט שניתן לוועדה עסק רק בחלוקת הכנסות, הוועדה החליטה להרחיב את הדיון, ולדון גם באופן של המועצה המקומית צור הדסה תוכל לספק שירות ראוי לתושביה ברמה והיקף שאינה פחותה מזו שקיבלו ערב הפרדת הרשויות. במסגרת הדוח המסכם, הוועדה בחנה את מצבן הכספי של שתי הרשויות, וקבעה לגבי צור הדסה כי היא צפויה לגרעון שנתי של 14.5 מיליון שקל. הוועדה ציינה עוד כי הליך הפרדת הרשויות גרם להפחתה משמעותית במקורות ההכנסה המצרפיים המוקצים לשתי הרשויות בגלל נוסחת מענק האיזון, וזאת מעבר לעליה בהיקף ההוצאות הנגרמת בשל הכורח להקים מנגנונים נפרדים ומרכזי שירותים נפרדים לכל רשות.
"המשמעות הינה כי בשל מהלך מינהלי להפרדת רשויות, וללא סיוע חיצוני, תפחת באופן ניכר יכולתן הכלכלית של שתי הרשויות יחדיו לשמור על רמת השירותים שסופקה לתושבים – ערב ההפרדה. פער מובנה שכזה בין הכנסות צור הדסה להוצאותיה המתוכננות – בהתאם להצעת תקציב חסכונית ומצומצמת לשנת 2024 עלול להקשות על המועצה המקומית צור הדסה לספק שירות ראוי לתושביה, להנציח את תלותה במענקים מיוחדים ולפגוע ביכולתה לפתח את הישוב ולטפחו", קבעה הוועדה.
עוד קבעה הוועדה כי על פי התכניות של צור הדסה להתרחב, יש צורך בתוספת של 150,000 מ"ר שלא למגורים כדי למנוע ממנה להיות גרעונית. "אשר על כן סבורה הוועדה כי ככל שצריך לספק לתושבי צור הדסה שירות מוניציפלי ראוי, ובהתבסס על תכניות הפיתוח הקיימות והפוטנציאל למימושן, אין כל התכנות להביא את המועצה המקומית צור הדסה לאיזון כלכלי עצמאי ללא תלות במענקים מהממשלה, הן מענקים לאיזון והן מענקים מיוחדים", נכתב.
על רקע זה, הוועדה ציינה בדוח שלה כי היא מפנה את שימת לב השר "כי על מנת לאפשר למו"מ צור הדסה לספק שירות ראוי לתושביה ולהגיע לאיזון תקציבה יש צורך בצעד משלים באופן של העברת מענקים מיוחדים ומענק איזון בפועל בהיקפים משמעותיים".
בנוסף, הוועדה ממליצה בדוח לבדוק את ההתכנות לתכנון משותף והרחבת מרחב התעסוקה המתוכנן בביתר עילית גם מעברו המערבי של הקו הירוק כך שגם מו"מ צור הדסה תוכל ליהנות מהכנסותיו מחד, ולאפשר, להקל ולסייע להקמתו המשותפת מאידך. עוד ממליצה הוועדה לערוך בדיקת התכנות לאיתור שטח בתחום מוא"ז מטה יהודה להקמת אזור תעסוקה למו"מ צור הדסה.
ראש מועצת צור הדסה, תומר מוסקוביץ, מסר בתגובה: "אנחנו לומדים את הדוח". גורמים במועצה מסרו, עם זאת, כי הם עדיין עומדים על כך שלצור הדסה מגיעים 20 אחוז מההכנסות של מטה יהודה, עקב פירוק השותפות.
ראש מועצת מטה יהודה, אבישי כהן מסר בתגובה כי: "אנחנו בוחנים את המשמעויות של הדוח".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן