banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

הוספת ממ"ד לבית – כל מה שצריך לדעת

התקנת ממ"ד מעניקה ביטחון לדיירי הבית ומשפרת את איכות חייהם – למדו את כל הפרטים על תהליך ההוספה וחשיבותו

ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) הוא חדר ייעודי שנבנה על פי תקנים מחמירים, ומטרתו להעניק הגנה מקסימלית לדיירי הבית במקרי חירום. מעבר לתפקודו הביטחוני, הממ"ד הפך בשנים האחרונות לחלק מהשגרה היום יומית של משפחות רבות ומשמש כחלל עבודה, חדר שינה או פינת משחקים. עדיין יש לא מעט בתים בישראל שאין בהם ממ"ד, ולכן הוספת ממ"ד היא כדאית כדי לשפר את ביטחון הדיירים וגם כדי להעלות את ערך הנכס. 

ממ"ד – מילת השנה
ממ"ד הוא חדר ייעודי שמטרתו לספק הגנה מקסימלית לדיירי הבית במקרי חירום כמו מתקפות ארטילריות, רעידות אדמה ואיומים אפשריים נוספים. מאז שנחקק חוק ההתגוננות האזרחית בישראל הממ"דים הם חלק בלתי נפרד מתהליכי התכנון של בתים חדשים, ומעוגן בצורה ברורה בתקנות הבנייה בישראל. הממ"ד עשוי מבטון מזוין בעל קירות עבים, דלת פלדה וחלון אטום, המאפשרים הגנה גם מפני הדף ורסיסים.

מעבר לתפקוד החיוני של הממ"ד במצבי חירום, היום החדר הזה הוא כבר חלק חשוב מחיי היום יום של רבים ומשמש בתור חדר עבודה, פינת משחקים ואפילו חדר שינה, כך שברגעי משבר אפשר להימצא בפינה נוחה ונעימה של הבית. על אף שהיום תקנות הבנייה מחייבות בנייה של ממ"ד בבתים חדשים, בישראל עדיין אפשר למצוא לא מעט בתים ישנים שאין בהם ממ"ד. חשוב לזכור שהממ"דים מיועדים לא רק לבתים פרטיים אלא גם לדירות בבניינים משותפים, והיום קיימים פתרונות להוספת ממ"ד גם לדירות ישנות. בעולם שבו הביטחון האישי הוא חלק מהותי מחיינו, הממ"ד מסמל שילוב בין הגנה טכנולוגית לצורך קיומי של ממש. 

המחסה בזמן אזעקה
ברגעים שבהם צריך לתפוס מחסה במהירות, לממ"ד פרטי יש יתרון חשוב בהשוואה למרחבים משותפים או לחדרים פנימיים בבית. קודם כול מדובר בהגנה טובה באמת בזכות המבנה המחוזק, כולל הגנה מפני רסיסים והדף. כמו כן, בניגוד למרחבים מוגנים קומתיים שזמן ההגעה אליהם יכול להיות ארוך עם מכשולים רבים בדרך ועשרות דיירים שמנסים להגיע אל אותה הנקודה, ממ"ד בתוך הדירה מאפשר גישה מהירה ובטוחה, בעיקר למשפחות עם ילדים קטנים או לאנשים עם מוגבלות. חשוב לזכור שגם חדרים פנימיים בבתים שנחשבים לאפשרות הבטוחה ביותר במקרים שאין ממ"ד לא מתקרבים בכלל לרמת המיגון של חדר ייעודי. ממ"ד תקין יספק את ההגנה המקסימלית לכל דיירי הבית. 

הוספת ממ"ד לבית קרקע
הוספת ממ"ד לבית קרקע פרטי היא התהליך הפשוט יותר, אם כי לא בהכרח הזול ביותר. כשמדובר בבית קרקע, יש יותר חופש להתאמה אישית, אין צורך להתחשב בצרכים של שכנים או באילוצים הנדסיים של בניינים גבוהים, והיד היא חופשית. עם זאת, בגלל שמדובר בבתי קרקע שהם לרוב גדולים יותר, גם בניית הממ"ד תהיה יותר יקרה. 

עלויות
העלות של הוספת ממ"ד לבית קרקע מתחילה בדרך כלל בסכום של מאה אלף שקלים, ובמקרים מורכבים וקיצוניים של חדרים גדולים במיוחד היא תגיע גם ל-300,000 שקלים. 

הוספת ממ"ד לבית פרטי
הוספת ממ"ד לבית פרטי היא פשוטה יותר, כי לא צריך לקבל אישורים מהשכנים ולרוב הבנייה לא מפריעה לציבור. הוספת ממ"ד לבית פרטי היא תהליך המצריך תכנון והתייעצות עם אנשי מקצוע גם בהיבט המשפטי וגם בהיבט ההנדסי. 

עלויות
העלות של הוספת ממ"ד לבית פרטי משתנה בהתאם לגורמים כמו גודל החדר, מקום הבית וחומרי הבנייה. במרבית המקרים העלות נעה סביב 200,000 שקלים, אך עשויה להשתנות לכיוון מטה או מעלה בהתאם לתנאים הספציפיים של כל פרויקט. שווה לקבל הצעות מחיר מכמה קבלנים כדי למצוא את הפתרון המשתלם והמתאים ביותר.

הוספת ממד לבית משותף
הוספת ממ"ד לבית משותף היא התהליך המורכב יותר. כדי לבצע את המהלך צריך לקבל קודם כול הסכמה מ-60 אחוזים מכלל הדיירים ולעשות את זה בצורה מושכלת, בשקיפות ותוך פגיעה מינימלית ככל האפשר באיכות החיים של הדיירים. כשמדברים על ממ"ד בבית משותף, לרוב הכוונה היא להסב חדר אחד קבוע בדירה בכל בניין לחדר ממ"ד. כדי לבנות ממ"ד יש צורך בהסכמה של לפחות 60 אחוזים הדיירים, אבל רק מי שרוצה לבנות בדירה שלו עושה זאת.

יחסי שכנות טובים
הוספת ממ"ד בפרויקט משותף דורשת תקשורת טובה ושיתוף פעולה בין הדיירים. חשוב לפעול בשקיפות מלאה, להציג את העלויות בצורה ברורה ולשמור על שיח מכבד ונעים בין כולם. היכרות טובה עם השכנים והגעה להסכמה מרצון יכולים להפוך את התהליך לחלק ונעים יותר. מומלץ לא לכפות זאת על דיירים שאינם מעוניינים, אלא לבוא בגישה חיובית המדגישה את היתרונות המשותפים. זה חשוב כי זה מאפשר על הדרך לחזק יחסים עם השכנים שיוכלו לעזור לכולם ברגעי משבר של סכנה ביטחונית. 

עלויות
העלות של הוספת ממ"ד בבניין משותף נמוכה יותר לעומת בית פרטי, בעיקר בשל העיצוב האחיד לכל הדירות והיכולת לפצל עלויות בין הדיירים. ככל שיותר דיירים בבניין בוחרים להשתתף בפרויקט, כך המחיר לדירה יורד עוד. בדרך כלל טווח העלויות נע בין 100,000 ל-200,000 שקלים לדירה, בהתאם לגורמים כמו מספר הקונים ותנאי המבנה. 

היתרונות בהוספת ממ"ד
הוספה של ממ"ד לבית או לדירה מעניקה יתרון חשוב מבחינת בטיחות, בעיקר בתקופות של איומים ביטחוניים. ממ"ד מספק הגנה מיידית בזמן חירום מפני ירי טילים או התקפות כימיות, והוא גם תורם לחוסן הנפשי ומשדר תחושת ביטחון ומוכנות למצבי חירום.

שיפור הערך והשווי של הנכס
כל שינוי ושדרוג של הבית מעלה את שווי הנכס וזה בהחלט יתרון לא רע. מדובר בהשקעה ראשונית לא קטנה, אבל יכול מאוד להיות שבעתיד כשתרצו למכור את הנכס, זה יהיה שווה לכם לא מעט כסף ואפילו יקל עליכם לבצע את המכירה. 

אז מה עושים?
העלות הכללית להוספת ממ"ד היא לפחות 100,000 שקלים, אבל משום שמדובר בצורך ביטחוני ממשי במדינה שלנו, יש כמה מנגנונים המעודדים הקמת ממ"דים ומאפשרים הקלה ניכרת בתשלום. זה כולל בין היתר פטורים מהיטל השבחה, פטור מדמי היתר, הליך רישוי מקוצר ובלי צורך בהליך הקלה לפני הבנייה ועוד. כשמדובר בבניינים משותפים, נדרשת הסכמה של 60 אחוזים בלבד לעומת הסכמה של 75 אחוזים בנושאים אחרים. 

כמו כן, תושבים המתגוררים ביישובים בקו העימות יכולים לקבל מענק לבניית ממ"ד בסכום משתנה מדי שנה. המענק משולם לאחר שהממ"ד נבנה וכשמהנדס מטעם משרד הבינוי והשיכון מאשר את ביצוע העבודה. את פרטי היישובים הזכאים והסכומים המדויקים של המענק אפשר למצוא באתר משרד הבינוי והשיכון.

שימו לב: עדיין קיים היום פטור מהצורך להשיג היתר בנייה להקמת ממ"ד ליחידת דיור צמודת קרקע שאין בה ממ"ד תקני. היחידה צריכה להיות בעלת 2 קומות לכל היותר, ואין מעליה או מתחתיה יחידת דיור נוספת. זוהי הוראת שעה שניתנה בתחילת המלחמה והיא הוארכה בשנה נוספת, אז אתם יכולים להוסיף ממ"ד בשטח 9 מ"ר נטו (בלי קירות), בלי תוספות בנייה או שינויים נוספים. אתם תוכלו לקבל אישור מהיר לכך ולהתחיל לבנות מייד את המרחב המוגן שלכם.

קבלת ההיתרים
כשמדברים על שלבים להקמת ממ"ד אחד העיקריים שבהם הוא השלב הבירוקרטי, כלומר הוצאת האישורים המתאימים לפני הבנייה. לרוב יש צורך בהיתר בנייה ויש לפנות לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה ולהגיש בקשה מסודרת להיתר. הבקשה כוללת את המסמכים הנדרשים כמו הוכחת בעלות או זכות שימוש בנכס, מפות ושרטוטים מקצועיים, טפסים ספציפיים של הוועדה והוכחת תשלום האגרה. על אף שהתהליך הוא לרוב קצר במקרים של ממ"דים, הוא עדיין עשוי להימשך כשלושה עד שישה חודשים ולכן כדאי להתכונן מראש. מומלץ לוודא שכל המסמכים הוגשו בצורה מלאה כדי למנוע עיכובים. במקרים של בנייני מגורים משותפים ייתכנו תמיד התנגדויות מצד שכנים, מה שעשוי להאריך את כל הסיפור. 

אם יש פטור מהגשת בקשה להיתר לרשות המקומית, יש להגיש מסמכים מפורטים לפיקוד העורף ולאחר מכן הבקשה נבחנת ומקבלת מענה תוך 14 ימי עסקים. במקרים מורכבים או כשלא רוצים להתעסק עם זה באופן עצמאי, מומלץ לפנות לחברה מקצועית וליווי מנהלי או משפטי לצד ליווי הנדסי. 

תכנון נכון!
תכנון נכון של הממ"ד חשוב ליצירת חדר פונקציונלי ובטיחותי. יש לבחור מקום אופטימלי בבית, כך שהחדר יהיה נגיש אך לא יפגע בתפקוד השוטף של הבית. חשוב לוודא שהחומרים שמהם עשוי הממ"ד עומדים בכל התקנים הנדרשים לבטיחות והגנה. יש להביא בחשבון את הצורך באוורור טוב, כדי שלא תיווצר תחושת חנק, ולוודא שהעיצוב יתאים לאופי הבית וייתן פתרון אסתטי ופרקטי בו זמנית. נסו עד כמה שאפשר לשלב את הממ"ד בצורה שתשמור על זרימת השטחים הביתיים ותספק רוגע ושימושיות ביום יום, בלי פגיעה בעיצוב הכללי של הבית.

לסיכום
הוספת ממ"ד היא השקעה שיש לה יתרונות רבים, מהגנה ביטחונית, דרך חוסן נפשי גבוה יותר ועד לעלייה פוטנציאלית של שווי הנכס. במדינת ישראל האיומים הביטחוניים הם חלק מהמציאות היום יומית ולכן חשוב מאוד להוסיף ממ"ד בבית אם אין כזה. על אף שההליך של הוספת ממ"ד יכול להיות מורכב ויקר, יש מסלולים שונים ופתרונות שמסייעים להקל את העלויות, כמו מענקים ותמיכה מהמדינה. רוצים לדעת עוד על תפקידו של הממ"ד בהתחדשות עירונית, על הסכמת דיירים לשינויים בבניינים כמו פינוי בינוי ועל נושאים חשובים נוספים הקשורים בדיור בישראל? היכנסו לבלוג של מגדילים נדל"ן כדי לקרוא עוד מידע מעניינים בנושאים שונים הקשורים לנכסים. 

 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות