תקדים בג"ץ: מה קורה שהזוכה במכרז מוכר את אדמות המדינה לחברה אחרת והתוכנית משתנה?
הסוחרים פונו מהשטח אלא שאז אדמות המדינה, שנרכשו במסגרת מכרז רמ"י, נרכשו מחדש על ידי חברת עמרם אברהם, שהציעה תכנית אחרת – הסוחרים השיבו במלחמה
הסוחרים פונו מהשטח אלא שאז אדמות המדינה, שנרכשו במסגרת מכרז רמ"י, נרכשו מחדש על ידי חברת עמרם אברהם, שהציעה תכנית אחרת – הסוחרים השיבו במלחמה
זכויות רוכשי דירות המצפים לקבלן גובר על טענות של בעלי חנויות שטוענים כי תכנית בניין חדשה פוגעת בזכויותיהם – כך קבע בית המשפט העליון בהחלטה שבה נדחתה השבוע בקשה של סוחרים מטירת הכרמל להוציא צו מניעה שיאסור על הוצאת היתרי בנייה לפרויקט מגורים ומסחר בגן אלי כהן בעיר ולמנוע את מסירתן של הדירות שכבר נבנו לרוכשים. הסוחרים, שנאלצו להתפנות מהמתחם במסגרת קידום תכנית הבנייה, טוענים כי הוראות חדשות שחלו על השטח פוגעים בזכותם לקבל נכס חלופי במקום הנכס שאותו נאלצו לפנות, אך בית המשפט העליון קבע כי לא ייגרם לסוחרים נזק בעקבות דחיית העתירה.
העותרים החזיקו בחנויות שנמצאות במתחם גן אלי כהן מסוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים של המאה הקודמת ועד לאחרונה. מפסק הדין עולה כי הם החזיקו בחנויות הממוקמות על גבי מגרש זה, ללא הסדרה חוזית מול רשות מקרקעי ישראל.
לפני כ-15 שנים אושרה תכנית בניין חדשה למתחם, שלפיו תתאפשר על בנייה יזמית של 113 יחידות דיור, לצד פינוי ושיקום מחדש של חנויות מסחריות הממוקמות במקום באופן בלתי חוקי.
במסגרת התכנית נקבעו שלבי ביצוע הנוגעים למתן היתרים, שבהם נקבעה שלביות בפיתוח במתחם כתנאי למתן היתר אכלוס. על פי התכנית, כי תנאי למתן היתר אכלוס לבנין רב קומות ראשון יהיה "ביצוע 80% של המרכז המסחרי", וכי תנאי למתן היתר אכלוס לבנין רב קומות שני יהיה סיום בנייה של המרכז המסחר. בעקבות אישור התכנית, וזכייתה של חברת י.ו. טירת הכרמל בע"מ במכרז של רמ"י, פונו בעלי החנויות מהמתחם. כעבור שנים ספורות, ב-2012, מכרה החברה הזוכה את הקרקע לחברה אחרת, חברת עמרם אברהם חברה לבנין בע"מ.
חברת עמרם אברהם הגישה תכנית חדשה, שבה שונו ייעודי הקרקע והוגדלו זכויות הבנייה. הסוחרים הגישו התנגדות לתכנית זו, וטענו, בין היתר, כי התכנית החדשה אינה עולה בקנה אחד עם הוראת השלביות, אשר כוללת לדבריהם הבטחה להענקת חנויות חדשות כפיצוי עבור החנויות שנדרשו לפנות. הוועדה המחוזית חיפה אישרה את התכנית החדשה תוך דחיית ההתנגדויות שהוגשו לה.
בהמשך, החברה פנתה לוועדה המחוזית חיפה וביקשה לשנות את התנאי של שלביות הבנייה, זאת כדי לאפשר אכלוס של מבנה המגורים אף שטרם הוקם המרכז המסחרי. הוועדה אישרה את הבקשה, ובעלי החנויות הגישו עתירה לבית המשפט המחוזי נגד הוועדה המחוזית חיפה, חברת עמרם אברהם, עיריית טירת הכרמל וחברת י.ו. טירת הכרמל בע"מ. בעלי החנויות עתרו נגד החלטת הוועדה המחוזית. בית המשפט המחוזי דחה את העתירה וקבע כי התכנית נועדה לקדם מטרות במישור התכנוני ואינה קובעת הוראות במישור הקנייני. עוד נקבע כי הוועדה המחוזית הצביעה בהחלטותיה על נימוקים תכנוניים המצדיקים את השינויים שבוצעו.
הסוחרים המשיכו במאבק, והגישו ערעור לבית המשפט העליון על פסק הדין, לצד בקשה להוצאת צו מניעה נגד מתן היתר בנייה על בסיס התכנית החדשה של חברת עמרם אברהם, ונגד מתן היתר לאכלוס הדירות.
השופטת דפנה ברק ארז דחתה את הבקשה להוצאת הצו: "אני סבורה כי שיקולי מאזן הנוחות מטים את הכף לעבר דחיית הבקשה", קבעה השופטת.
עוד קבעה השופטת בהחלטתה כי: "בהתחשב בעמדתה של חברת עמרם אברהם לפיה קיימים שטחים מסחריים במידה מספקת כדי לפצות את המבקשים ככל שהערעור יתקבל, לא התרשמתי כי דחיית הבקשה תגרום למבקשים נזק בלתי הפיך. מסקנה זו מתחזקת בהתחשב בנזק שעלול להיגרם לרוכשי דירות המגורים, אשר מצפים לאכלסן בהקדם, ואף נוכח האינטרס הציבורי שעניינו ניצול יעיל ומיטבי של מקרקעין ומתן מענה לצרכים המשתנים של התושבים".
השופטת הטילה על המבקשים הוצאות משפט בסך 2,000 שקל.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן